De nieuwe Scandinavische voedingsrichtlijnen nemen duurzaamheid mee in de aanbevelingen, meldt Change Inc. Het Nordic diet, zoals de richtlijnen heten, geldt voor Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden, IJsland en Groenland.

De richtlijnen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Uit dit onderzoek bleek dat er veel overlap zit tussen een gezond voedingspatroon en een duurzaam voedingspatroon. De richtlijnen van het Nordic Diet bevatten het eten van een voornamelijk plantaardig dieet rijk aan groenten, fruit, bessen, peulvruchten, aardappelen, volkorengranen en 'ruime hoeveelheden' noten en vis. Daarnaast is de aanbeveling om minder zuivel, alcohol, processed foods, zout, suiker en rood- en bewerkt vlees te eten.

De Nordic Diet aanbevelingen liggen dicht bij de richtlijnen van het Eat Lancet Diet, het dieet dat als maatstaf voor duurzame voeding wordt gebruikt. Het werd ontworpen door EAT - het vanuit Noorwegen opgerichte WEF voor voedsel - en het Britse medische vakblad The Lancet met steun van voedingswetenschappers.

Ook de Nederlandse Schijf van Vijf houdt rekening met duurzaamheid. Het Voedingscentrum adviseert om minder te kiezen voor dierlijke eiwitrijke producten, zoals vlees en kaas en bij voorkeur te kiezen voor producten met een keurmerk dat duurzaamheid promoot zoals voor dierenwelzijn, eerlijke handel, natuur, milieu en herkomst. In Nederland verdween de aanbeveling om twee keer in de week gezonde vis te eten. Hoewel vis nu juist gezond is, is nog maar één keertje vis week gerechtvaardigd vanwege klimaat- en milieuzorgen.

In afwijking van de Nederlandse Schijf bevelen de Scandinavische landen - die van oudsher grotere viseters zijn dan wij - een forse portie vis per week aan. In de richtlijnen valt te lezen:

Science advice: It is recommended to consume 300-450 g/week (ready-to-eat weight), of which at least 200 g/week should be fatty fish. It is recommended to consume fish from sustainably managed fish stocks.

Fish is an important source of nutrients such as n- 3 fatty acids, vitamin B12 and D, iodine, selenium and protein of high quality.


De Nordic-aanbeveling is het equivalent van circa 4 porties vis in de week, waarvan lekker veel zalm en makreel. Ook schaal- en schelpdieren tellen mee in het gezonde aanbevolen menu.

Waar op boerderijen geproduceerd vlees en zuivel in niet-visetende naties als een klimaat- en milieuprobleem gelden, lijkt vis (met gevaren van overbevissing en schade aan mariene ecosystemen) geen rol te spelen in de duurzaamheidsoverwegingen in landen waar traditioneel op vis wordt gejaagd. Wel bevelen de noordelijke landen vis met een keurmerk aan.
Dit artikel afdrukken