
Het Voedingscentrum lijkt zich dus vooral zorgen te maken over onze inname van jodium. Ook hoogleraar endocrinologie Robin Peeters zei afgelopen najaar in het Algemeen Dagblad en prominent op de website van de Nederlandse Vereniging van Internisten (NIV): “Wil je gezond blijven? Ontbijt liever met een boterham.”
Wie mijn boeken heeft gelezen, weet dat ook ik waarschuw voor een tekort aan jodium in onze voeding. Al enkele jaren geleden is dat tekort onder de Nederlandse bevolking aangetoond. Maar dat is geen reden om brood te adviseren.
Het Voedingscentrum geeft dus eigenlijk zelf al aan dat hun eerdere voorbeelden als een tang op een varken slaan. Niemand haalt het in zijn hoofd om eiwitten uit aardappelen te halen, waarom zouden we dan wel jodium uit bronnen als eieren en groenten moeten halen en, omdat dat niet kan, dan toch maar uit brood?De feiten
Van nature bevat brood geen jodium. Dat brood een bron van jodium is, komt enkel en alleen doordat de Nederlandse bakkers in opdracht van de overheid voor het bakken van hun brood zout gebruiken waar jodium aan is toegevoegd. Door die kunstmatige toevoeging bevat brood van de bakker dus ongeveer 70 microgram (mcg) jodium per 100 gram. Dat komt neer op ongeveer 25 mcg per boterham. De aanbeveling voor de dagelijkse inname van jodium is 150 mcg, en voor zwangere en borstvoedinggevende vrouwen zelfs 200 mcg. Een jodiumtekort heeft namelijk een negatieve invloed op de intelligentie van het kind.
Volgens het Voedingscentrum zou je daarom (voor een gezonde inname van jodium) dagelijks 6-8 boterhammen moet eten. Maar is brood het enige alternatief? Volgens het Voedingscentrum wel. Dat blijkt, want de experts rekenen je op hun website voor dat een alternatieve bron van jodium redelijkerwijs eigenlijk 'niet te eten is'. Je zou er 70 gram noten, 220 gram peulvruchten, 900 gram groente en 1000 gram fruit voor moeten binnenkrijgen. Dat zijn wel erg grote hoeveelheden. Ook hoogleraar Peeters zegt dat het alternatief - bijvoorbeeld 14 glazen melk of 8 eieren per dag - “natuurlijk niet mogelijk” is.
Rare redenering
Het Voedingscentrum en Peeters hebben natuurlijk gelijk. Als je brood vervangt door peulvruchten, noten, groente, fruit, aardappelen, melk of eieren dan schiet je inname van jodium niet echt op.
Maar dat is een rare redenering.
Het schiet namelijk ook niet op als je door het eten van aardappelen voldoende eiwitten probeert te krijgen. Ook je vetoplosbare vitaminen moet je niet uit drinkwater willen halen! Wie verder leest op de website van het Voedingscentrum vindt onder ‘vraag en antwoord’ het kopje ‘Hoe krijg je voldoende jodium binnen?’ en daar vinden we de volgende aanvullende informatie:

*Kuipers: dus 100 mcg jodium voor 4 sneetjes brood
Het Voedingscentrum geeft dus eigenlijk zelf al aan dat hun eerdere voorbeelden als een tang op een varken slaan. Niemand haalt het in zijn hoofd om eiwitten uit aardappelen te halen, waarom zouden we dan wel jodium uit bronnen als eieren en groenten moeten halen en, omdat dat niet kan, dan toch maar uit brood?
Hoe het ook kan
Er zijn genoeg alternatieven voor brood als bron van jodium. Om voldoende jodium binnen te krijgen hoef je echt geen kilo’s groente te eten. Met een dagelijks inname van minder dan 100 gram witvis of 200 gram vette vis krijg je ook genoeg binnen. Het lijkt erop dat het Gezondheidscentrum nogal selectief in de mogelijke alternatieven heeft gewinkeld. Kijk maar eens naar de nevotabellen van het RIVM. Daar vind je deze producten en hun waarden:

Jodiumgehalte in mcg
Voor diezelfde 100 mcg jodium (vergelijkbaar met die 4 boterhammen) per dag kunnen we dus ook 31 gram koolvis of schelvis eten, of ongeveer 80 gram mosselen, kabeljauw of coquilles (Sint Jacobsschelp) of makreel. Ook een lekkerbekje bevat meer jodium dan een boterham!
Waarom noemt het Voedingscentrum deze producten niet in zijn lijstje alternatieven?
Brood of vis?
De evolutionaire geneeskunde is een wetenschap die leefstijladviezen en dus ook adviezen over voeding baseert op de menselijke evolutie. Uitgangspunt is wat we in de afgelopen 6 miljoen jaar veel, regelmatig of vrijwel nooit hebben gegeten. Onze genen hebben zich door natuurlijke selectie kunnen aanpassen aan wat we veel hebben gegeten. Dat is dus gezond voor ons. Wat we niet of nauwelijks hebben gegeten, kan erg ongezond zijn.
Hoewel het slechts een aanvliegroute is, biedt deze manier van denken vele voordelen boven de gangbare manier van denken in de voedingsleer. Het biedt een eenvoudig en krachtig handvat om beter te kunnen begrijpen waarom sommige voeding gezonder is dan andere.
Brood of vis? Onze voorouders aten niet veel granen, want die waren niet zo makkelijk in ruime hoeveelheden te vinden. Een grote hoeveelheid brood past daarom niet in ons Oerdieet - ook wel het Paleodieet genoemd: de voeding waar onze genen op zijn aangepast. Maar als we kijken naar diezelfde Oervoeding, dan aten we juist wel heel regelmatig vis en schelpdieren. Daarom is een gezonde inname van jodium en het regelmatig eten van vis, schaal- en schelpdieren een prima advies.
Tot mijn verbazing wordt in de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum echter geadviseerd om juist minder vis te gaan eten. Het nieuwe advies is om in plaats van twee nog maar één keer per week vis te gaan eten. En dat moet dan ook nog het liefst vette vis zijn, waar gemiddeld nou juist minder jodium in zit. Ik adviseer al jaren om minimaal drie keer per week vis te eten, waarvan minimaal 1 keer vette vis en liefst ook regelmatig schaal- en schelpdieren.
Onderstaande tabel laat zien dat enkele veel OERdere voorbeelden van Hollands Glorie, zoals mosselen en kabeljauw, bovendien minstens zoveel gezonde micronutriënten bevatten als brood.

Het argument dat het eten van vis, schaal- en schelpdieren niet duurzaam is, zou juist moeten prikkelen tot de ontwikkeling van duurzame teelt van deze voedingsmiddelen op de enige plek op onze aarde waar er daar nog ruimte voor is. In onze oceanenDuurzaam
De vraag die terecht opborrelt, is of het eten van vis, schaal- en schelpdieren in plaats van brood wel een duurzame oplossing is. Zeven miljard mensen drie keer per week voeden met wilde vis is niet haalbaar. Daarom wint brood met gejodeerd zout als duurzamere oplossing. Daar moeten we natuurlijk wel eerlijk bij opmerken dat het grootste mondiale probleem niet het voedseltekort, maar de overbevolking is. Maar die discussie wil ik verder laten rusten.
Het steekt mij dat het Voedingscentrum geen serieus alternatief biedt voor jodium uit brood, terwijl dat er wél is. Niemand gaat kilo’s peulvruchten, groenten of fruit per dag eten. Maar een gevarieerde voeding, met enkele malen per week duurzaam gekweekte koolvis, mosselen of makreel lijkt mij alleen al door die geboden variatie een gezondere oplossing dan minimaal 4 sneden brood en minder vis. Bovendien is de nog ‘te cultiveren’ ruimte op zee vele malen groter dan die ruimte op land. Waar blijft het pleidooi om te investeren in duurzamere bronnen van jodium dan brood? Ook kunnen - in plaats van ons brood - gezondere producten worden gejodeerd, zodat we alsnog onze overmatige inname van koolhydraten uit zetmeelbronnen kunnen vervangen door koolhydraten uit groente en fruit. En natuurlijk door verzadigende eiwitten en gezondere vetten, zoals die in vis.
Teelt in de oceanen
Voor een gezonde voeding is brood niet nodig. Voor een volwaardige, gezonde voeding halen we de broodnodige micronutriënten, net als onze vezels, in voldoende mate uit groente, fruit, vlees, vis, schelpdieren, gevogelte en eieren: onze oervoeding. Het argument dat het eten van vis, schaal- en schelpdieren niet duurzaam is, zou juist moeten prikkelen tot de ontwikkeling van duurzame teeltvormen van zulk voedsel op de enige plek op onze aarde waar er daar nog ruimte voor is: de oceanen.
Fotocredits: 'Haddock, Melanogrammus aeglefinus', By H. L. Todd
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In alle 79 reacties kwam de gemakkelijkste tip nog niet voorbij, dus daar komt 'ie:
Suppleer uw soep, schaf bakkerszout aan.
Daarin zit 60 mcg jodium per gram en zo krijg je moeiteloos je de dagelijkse 150 mcg binnen bij een zoutinname van minder dan drie gram.
En het kost geen drol: 68 cent per kilo.
Klopt Dennis. Het gebruik van kelptabletten raadt het VC af, omdat die zo variabel in hun jodiumgehalte kunnen zijn. Dat kun je echter van alle 'natuurlijke' producten beweren - over allerlei nutriënten. Er bestaat ook streng gecontroleerde duurzame teelt met uniforme kwaliteit - zoals die van Chlorella in Taiwan. Algen kennen niet zo de bezwaren van zware metalen, pesticiden e.d. bij vissen - hoog in de voedsel(kweek)keten (ontstaan door een onverantwoord en nog steeds voortdurend beleid). En zijn wel een optie bij het voeden van de 'overbevolkte' wereld (de grootste oorzaak van problemen met 'overbevolking' ligt in vernietiging door oorlog, roofbouw en aanverwante activiteiten - om terug te komen op wat hieronder gemeld werd... met de investering van één jaar in de wapenindustrie had heel Afrika al van groene energie voorzien kunnen worden... bijdragend aan duurzamere economie/ wereld en tegengaan van DAESH... maar dan verkopen de wapens van Bilderberg & Co niet meer... tijd voor een economische revolte van andere partijen zou je zeggen).
Tabletten en chemische toevoegingen (in JoZo zit ook anti-klontermiddel) zijn een remedie voor een onnatuurlijke/ onevenwichtige totale consumptie (en productie). Hoe deden onze voorouders dat toch, tienduizenden jaren lang? In Mongolië e.d. soms een probleem... maar in de Nederlanden? Of - sterker- de Mediterrané?
Waarom kelp-tabletten ipv wier en algen? De algen(mix)burger met verse kruiden (eventueel lamsoor/ zeekraal voor extra jodium ;) is echt geen slecht idee, algen zijn een Topper op het gebied van véle nutriënten. Ook vaak jodium. Onderling verschillend in soorten/hoeveelheden waardevolle stoffen.
In Oost-Azië wordt veel gefermenteerd wier gebruikt. Over de meerwaarde van fermentatie hoor ik het VC niet zo (inclusief de fermentatie van brooddeeg - 'zuurdesem' - en de meerwaarde van volle yoghurt en natuurlijk gedroogde zuidvruchten). Fermentatie zorgt ook voor een 'dierlijke' component (bacteriën horen bij de dieren) - met allerlei nieuwe 'stofjes' en afbraak van veel 'schadelijke' (waarbij het soms/vaak de vraag is wat/wanneer 'schadelijk' is) of 'belemmerende'.
Jodium is maar een klein deel van een samenspelend - uiterst complex - geheel. Er zijn meer processen die van invloed zijn op de schildklier. Er is veel meer op het gebied van nutriënten.
En 'anti-nutriënten'.
En vis? ik geniet ervan... zolang het nog kan, bij voorkeur 2 maal per week... en als zelfgemaakte paté's op desembrood... perfecte combinatie (als iemand de recepten wil weten mail me maar ;)... net zoals ambachtelijke (niet-GMO) leverworst en rauwmelkse belegen+ kaas ;)
Staat me heel wat meer aan dan die GMO gevoede bio-industrie vleesproducten. Over de twijfels omtrent GMO hoor je het VC ook niet.
Haar jodiumadvies is absurd.
Thijmen,
De vraag is op welk niveau de discussie gevoerd wordt:
1). Je kan heel praktisch kijken wat je nu kan doen. Voor broodeters is het dan verstandig om te zorgen dat ze brood eten dat met bakkerszout gemaakt is. Voor niet-broodeters is dat dus geen optie. Gewoon gejodeerd zout (jozo) lijkt me dan geen slimme keuze, want bevat slechts 21mcg/g. Remko noemt echter enkele alternatieven, zoals bepaalde vissoorten, die het Voedingscentrum nalaat concreet te noemen (zie de tabel in de hoofdtekst). Dat is bovendien een natuurlijke bron, net als zeewier, dus waarom zou dat niet genoemd worden? Vind je dat niet onhandig? Is het zo vreemd om daar opbouwende kritiek op te leveren?
2). Een ander stuk van de discussie gaat op een wat hoger niveau over de vraag of bakkerzout en brood bij nader inzien wel de meest logische keuze is. Immers de mens was ooit zonder brood ook in staat om te floreren. Ten tweede is zout een voedingsmiddel dat nu sterk afgeraden wordt. Als je dat meeweegt, vind je brood of zout dan nog steeds de beste keuze als jodiumdrager?
Hoi Dennis, jodiumzout gebruiken vindt ik een goed advies van het Voedingscentrum. Zoals het Voedingscentrum aangeeft zijn er eigenlijk geen alternatieven voor brood. Dat er geen alternatieven zijn kan je het Voedingscentrum niet verwijten. Anti-boord-hype-goeroes zijn juist onverantwoord in hun advies geen brood te eten en hier geen goed alternatief voor te bieden.
@Thijmen,
Is het punt niet juist dat het Voedingscentrum incompleet is? Het aanraden van magere zuivel is zelfs iewat misleidend. Magere melk bevat immers slechts 5mcg/100g, dat schiet niet echt op. En zeevis? Welke dan, tonijn? Schiet ook niet echt op met 15mcg/100g. Er is dus concretere info nodig.
Bovendien, op de pagina over "Hoe krijg je voldoende jodium binnen?" staat dit niet genoemd en staat zelfs helemaal geen haalbaar alternatief (zie eerdere bijdragen). Dus als iemand die biologisch brood of geen brood eet op de door jou gelinkte pagina beland en daar juist die vraag krijgt (hoe krijg ik dan wel genoeg jodium binnen?), vind op de pagina met het antwoord de juiste informatie niet.