1
Fotocredits: 'Beyond Burger', Annika de Jong voor FL Media

Flash GezondheidPlantaardig bewerkt ‘gezonder’ dan bewerkt vlees

Vervang je bewerkt vlees door een bewerkt plantaardig product, dan kan dat voor je gezondheid iets beter uitpakken. Het stempel 'gezond' zal een vegetarische burger, spekje of rookworst, net als de echte vleesvarianten overigens, niet snel krijgen. Wel scoren de plantaardige versies inmiddels gemiddeld een stuk beter dan voorheen, schrijft ProVeg.

Met een nieuw rapport gaat ProVeg Nederland de berichtgeving dat vleesvervangers ongezond zijn te lijf. Je moet op productniveau kijken voor een realistische vergelijking, worst met worst vergelijken dus.

Proveg legde vleesvervangers langs de Schijf van Vijf-lat en deed dat ook met vergelijkbare dierlijke vleesproducten. Van de vleesvervangers voldeed 85% aan het eiwitcriterium voor vleesvervangers van het Voedingscentrum. Voor de dierlijke producten gold dat voor 88%. Zowel de plantaardige als de vleesproducten bevatten te veel zout. Op verzadigd vet, calorie-aantal en vezels scoren vleesvervangers beter. Ongeveer de helft van de plantaardige producten was verrijkt met ijzer en vitamine B12.

Categorie-specifiek scoren plantaardige burgers, gehakt, gehaktballetjes, (rook)worst, en spek gemiddeld beter dan hun dierlijke tegenhangers. Bij shoarma en nuggets is de score vergelijkbaar. Bij de kipstukjes, kipfilet en schnitzel scoren juist de dierlijke vleesproducten gemiddeld beter.

Voor de consument is het een zoektocht. Net zoals er tussen vleesproducten grote verschillen zijn in gezondheidsscores, geldt dat ook voor vleesvervangers. Wel is er in ongeveer elke categorie een 'gezond' plantaardig product te vinden. Goed opletten, etiketten lezen en afwisselen, is het devies.

In gesprek met Foodlog wees levensmiddelentechnoloog Atze-Jan van der Goot er onlangs op dat vleesvervangers die verrijkt worden met B12 de facto onduurzaam zijn. Ze worden zinloos toegevoegd omdat het publiek er niet afhankelijk van is voor de inname van dergelijke essentiƫle voedingsstoffen.

ProVeg - Vleesvervangers vaak gezonder dan vergelijkbare vleesproducten, 6 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 7 sep '23
  • 12:46

Worstvervangers dus, scoren alleen iets beter.
Dus een vegaburger voortaan met worst vergelijken en niet met een echte vleesburger, tartaartje of hamburger.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.