bron: De Tijd met dank aan foodholland
Mogen we nog gewoon uit eten of moeten we altijd bewust kiezen?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@ oa. anne uulderma: In (sommige gedeeltes van ) amerika is het veel gangbaarder om veel maaltijden buitenshuis te nuttigen, veel meer dan in Nederland. Ik weet geen preciese percentages, maar ik geloof dat meer dan de helft buitenshuis wordt gegeten. Buitenshuis eten is dus niet alleen voor het genieten maar ook voor het 'normaal eten'. Als je het zo bekijkt is het niet zo vreemd om inderdaad aan te geven hoeveel kcal er in zo'n maaltijd zit. Je kunt het vergelijken met dat er bij maaltijden uit de supermarkt en recepten in de allerhande bv ook kcal-aanduidingen staan. Dus losstaand van het feit of kcal tellen uberhaubt helpt om mensen minder te laten eten, is het op zich geen vreemde of shockerende ontwikkeling.
In Amerika wordt ook met een IKB-achtig concept gewerkt: ORAC. Ik vindt het even twijfelachtig als hier IKB.
@Jan W. Inderdaad, ik bestelde in de US (trouwens in California maar niet bij een 'keten') eens een garnalensalade als voorgerecht. Nou, daar had ik inderdaad met gemak een voorgerecht voor een man of 12 van kunnen maken. Als ik zo'n berg op mijn bord krijg vind ik het gewoon onsmakelijk worden. Na drie happen ben ik maar gestopt en heb vriendelijk het aanbod afgeslagen om het restant mee te nemen. Als ze normale porties zouden serveren zou inderdaad niemand meer hoeven te tellen!
Dat "restaurants" in de kop is in dit verband toch wel heel misleidend. Bij lezing blijkt het slechts om uitventerijen van prefabvoer te gaan. Nogal niet een verschil.
Nog een keertje, nu zonder weggevallen woorden:
Als Amerikaanse restaurants om te beginnen (al dan niet wettelijk verplicht) hun porties zouden halveren, zou er niemand calorieën hoeven te tellen of aan te geven op het menu.
Bij mijn laatste bezoek aan een Italiaans restaurant was het portie pasta uit de oven zo groot dat we er met 2 personen nog 2 dagen van konden eten(!)