bron: De Tijd met dank aan foodholland
Mogen we nog gewoon uit eten of moeten we altijd bewust kiezen?
In Amerika wordt ook met een IKB-achtig concept gewerkt: ORAC. Ik vindt het even twijfelachtig als hier IKB.
@Jan W. Inderdaad, ik bestelde in de US (trouwens in California maar niet bij een 'keten') eens een garnalensalade als voorgerecht. Nou, daar had ik inderdaad met gemak een voorgerecht voor een man of 12 van kunnen maken. Als ik zo'n berg op mijn bord krijg vind ik het gewoon onsmakelijk worden. Na drie happen ben ik maar gestopt en heb vriendelijk het aanbod afgeslagen om het restant mee te nemen. Als ze normale porties zouden serveren zou inderdaad niemand meer hoeven te tellen!
Dat "restaurants" in de kop is in dit verband toch wel heel misleidend. Bij lezing blijkt het slechts om uitventerijen van prefabvoer te gaan. Nogal niet een verschil.
Nog een keertje, nu zonder weggevallen woorden:
Als Amerikaanse restaurants om te beginnen (al dan niet wettelijk verplicht) hun porties zouden halveren, zou er niemand calorieën hoeven te tellen of aan te geven op het menu.
Bij mijn laatste bezoek aan een Italiaans restaurant was het portie pasta uit de oven zo groot dat we er met 2 personen nog 2 dagen van konden eten(!)
Als Amerikaans om te beginnen (al dan niet wettelijk verplicht) hun porties te halveren, zou ern iemand calorieën hoeven te tellen of aan te geven.
Bij mijn laatste bezoek aan een Italiaans restaurant was het portie pasta uit de oven zo groot dat we er met 2 personen nog 2 dagen van konden eten(!)
Uit-eters,gaan per definitie lijkt me uit eten om juist te genieten.Ik wel tenminste.
Zie me al zitten met een uitdraai aan cal.etc.naast me te tellen.Avond voorbij zowat.Zal je ook net zien dat ik dat lijstje dan vergeten ben.Heb nu altijd al onenigheid met de boodschappen lijstjes.
Tas overhoop.Geen lijst te vinden.Ja,thuis op de tafel.
Lijkt me ook rampzalig voor het bedienend personeel.Ik geniet al zo,wanneer ze naast de menukaart vertellen wat er ook mogelijk is.
Stel dat je dan constant op je uitdraai moet kijken.En de kok,arme man.Nu komt hij nog bij je tafel langs,veelal.Maar of hij dat dan nog gaat doen?
Laat het maar mooi in de VS blijven.
"Ketens met meer dan 20 vestigingen zijn in Amerika over het algemeen fastfood ketens..."Toen ik het schreef had ik mede de 33 Nederlandse filialen van Van der Valk in mijn achterhoofd.
"Het is in elk geval minder ingijpend [sic] daan [sic] een maximaal aantal KCal per portie..."Ja, dan bestel je iets in een restaurant, waarop de bediening weet te vertellen; "dat mag u niet bestellen, dat gerecht zou boven de 450 calorieën uitkomen"...
Er wonen in de VS hele dikke mensen die heel veel bij grote ketens eten. Als die af en toe een volkorenboterham met komkommer nemen ipv een dubbele hamburger, dan worden ze misschien minder dik, is het idee.
Het is in elk geval minder ingijpend daan een maximaal aantal KCal per portie, want men hier lijkt te willen invoeren.
Ik denk dat dat een beetje pragmatisch is gekomen. Ketens met meer dan 20 vestigingen zijn in Amerika over het algemeen fastfood ketens, waarbij de filialen slechts halfproducten opwarmen en combineren tot eindproduct. De feitelijke productie is een fabrieksmatig proces. Daarvan kun je dus redelijk constante waarden t.a.v. calorieen bepalen.
Bij individuele gerechten in "echte" restaurants is dat haast niet mogelijk. Dat is nog relatief veel handwerk, en dus te veel variatie.
Overigens, de meeste koks denken over hun gerechten zoals jij: geen gedonder met minder zout, minder vet, maar maximalisering van smaak. Ik vrees dat je het dan ook helemaal niet wílt weten... ;-)
"Gouverneur Arnold Schwarzenegger ondertekende een wet die ketens met meer dan 20 filialen daartoe verplicht..."Kun je alleen hoogcalorische gerechten krijgen in ketens met meer dan 20 filialen? Overigens wil ik als ik uit eten ben niet geconfronteerd worden met het aantal calorieën in een gerecht, ik wil slechts genieten...
@ oa. anne uulderma: In (sommige gedeeltes van ) amerika is het veel gangbaarder om veel maaltijden buitenshuis te nuttigen, veel meer dan in Nederland. Ik weet geen preciese percentages, maar ik geloof dat meer dan de helft buitenshuis wordt gegeten. Buitenshuis eten is dus niet alleen voor het genieten maar ook voor het 'normaal eten'. Als je het zo bekijkt is het niet zo vreemd om inderdaad aan te geven hoeveel kcal er in zo'n maaltijd zit. Je kunt het vergelijken met dat er bij maaltijden uit de supermarkt en recepten in de allerhande bv ook kcal-aanduidingen staan. Dus losstaand van het feit of kcal tellen uberhaubt helpt om mensen minder te laten eten, is het op zich geen vreemde of shockerende ontwikkeling.