Na Koningsdag mogen de terrassen weer open. Horecaondernemers en hun leveranciers zijn druk met de voorbereidingen, maar van een leien dakje gaat dat niet bij iedereen.

Over de datum en duurder
Groothandelaren moeten meer dan ooit de voorraden voorschieten, laat branchevereniging Samenwerkende Horeca Groothandels Nederland (SHGN) aan BNR Nieuwsradio weten (1.5). Vele horecabazen hebben simpelweg niet genoeg geld op de bank om die voorraden te betalen, bevestigt ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Je biertje en wijntje worden dus ook op de pof ingeslagen.

Tijdens de horecasluiting zijn veel producten uit de voorraad over de datum geraakt. Bier, frisdranken, sauzen en sappen kunnen allemaal naar de vuilverwerking. Die voorraden moeten ondernemers nu in één keer aanvullen. Voor vooral de wat kleinere horecaondernemers is dat een probleem. De meeste horecagroothandelaren komen de horeca-ondernemers tegemoet met een betalingsregeling.
Een bijkomende tegenvaller is dat veel brouwerijen hun prijzen omhoog hebben verhoogd. Een jaarlijks fenomeen, maar het komt dit jaar dubbel zo hard aan.

Ook in België verwacht de branchevereniging prijsstijgingen, schrijft Het Nieuwsblad (1.4). Een kopje koffie of biertje zal daar zo'n 10% duurder zijn.



Personeelsstress
Horecaondernemers ervaren ook stress over hun personeel. Of ze door het nijpende personeelstekort genoeg medewerkers kunnen vinden, maar ook over de vraag hoeveel medewerkers ze moeten inhuren. In het achterhoofd van iedere ondernemers speelt de gedachte dat demissionair minister-president Mark Rutte de versoepelingen nog tot het laatste moment kan terugdraaien.

Verdriedubbeling
Niet meer langs een kassamedewerker, maar met de zelfscan of app de producten scannen in de supermarkt. Door de coronacrisis wonnen digitale hulpmiddelen terrein. Albert Heijn zag in 2020 een verdriedubbeling in het gebruik van zelfscannen en de AH app, schrijft LevensmiddelenKrant (2.2).
Dit artikel afdrukken