James Ehrlich, bedenker van ReGen Villages en senior technologist bij Stanford University raakte geïnspireerd door de oproep van een VN-rapport in 2013 om zelfvoorzienende gemeenschappen te creëren. Samen met Effekt, een Deens ontwerpbureau, ontwierp hij ReGen Villages.
Zelfvoorzienend
In het ReGen Ecodorp komen 100 woningen. Voeding zal door een mix van geavanceerde methoden van aeroponics, aquaponics, permacultuur, voedselbossen en high-yield organic farming worden geproduceerd. Groenafval van huishoudens wordt gecomposteerd, aan vee gevoerd of dient als voeding voor soldaatvliegen. De vliegen dienen vervolgens als visvoer. De uitwerpselen van vissen bemesten water dat vervolgens naar groente en fruitgewassen wordt geleid.
Het dorp zal niet alleen op het gebied van voedsel maar ook op het gebied van energie zelfvoorzienend zijn. Een combinatie van energiebronnen als geothermie, zonne-energie, zonne-thermische energie, wind en biogas moet hiervoor zorgen.
Meer ReGen Villages volgen
Ehrlich zegt verder te kijken dan alleen Almere. “Wij herdefiniëren hoe huizen wordt gebouwd door deze zelfvoorzienende gemeenschappen te ontwikkelen.” ReGen village is een model voor de toekomst. Almere zal de eerste verwezenlijking van het idee zijn. Er zijn al plannen om naar Zweden, Noorwegen, Duitsland uit te breiden. In de verre toekomst willen Ehrlich en Effekt het model ook aanpassen voor droge klimaten als in het Midden-Oosten.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een beetje bijsturen en de filosofie bijstellen kan natuurlijk nooit kwaad, en daar gaat het in de OV ook heen, want stervende dieren worden meen ik al uit hun lijden verlost (na de nodige tegenstand van de echte wildenatuurfreaks).
Dirk, ik denk dat dat type experimenten de meest geschikte zijn om te leren. Je moet het echt doen. Al die intellectuelenpraat is te ingewikkeld en misschien wel onzin.
De Oostvaardersplassen zijn dat ook. Van mij mogen ze echter gestaakt worden, omdat we het nu wel weten en ik niet houd van al dat dierenleed als je er met je neus bovenop staat en er iets aan kunt doen.
Er schiet me hier te binnen: in Arizona is een experiment geweest waarin een aantal families in een hermetisch afgesloten kas is opgesloten om daarin op de kringlopen van de zuurstof, koolzuur en andere gassen en afvalgassen, planten, mikroleven en dieren te overleven, ik meen me te herinneren dat het voortijdig is beeindigd, wel een heel aardig experiment natuurlijk, vooral om te kijken waarom en waar iets wel of niet lukt en waarop het dan uiteindelijk strandt!
Hestel; er is geen sprake van een noodkreet, het zijn slechts feiten en rekensommen.
Gonneke; het is niet negatief bedoeld, en al helemaal niet weerzinwekkend. De werkelijkheid is helaas niet rooskleuriger, en als jij het aandragen van feiten negativiteit vind, tja dan wordt het al snel fictie. Ik ben het met je eens, je moet blijven hopen dat we iets vinden. Maar laten we niet alvast concluderen dat we het al gevonden hebben. En voor het overige is het goed dat iedereen zijn ding doet en experimenteert. Ik vind het prima, maar gun mij mijn scepsis, dat is iets anders dan negativiteit.
En BTW; ik ben geen voorstander van regulier, maar als we met dit aantal mensen willen blijven doen wat we nu doen zie ik (nog) geen alternatief. Ken jij er één?
Gonneke (#12): 100% eens, maar vraag je ook eens af, waar komt die negativiteit vandaan? Tuinders en boeren zien daar toch niet echt serieus een bedreiging in? Of toch wel? Dat zou me nog meer verbazen! In de VK las ik dat tuincentra inspelen op de nieuwe trend van vergroening en "bodembeleving", ik wist niet wat ik las, vergroening van de tuin? Wat blijkt: mensen hebben de laatste tijd hun tuin en erf massaal betegeld en versteend, dus die vergroening is een retro iets! Ik blijf me verbazen, het houdt niet meer op! En ben ook wel benieuwd wat bijv. Carolyn Steel hiervan zou vinden!