Het dorp zal zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie, voeding en afvalverwerking. De bouw start deze zomer. In 2017 moet het af zijn.

James Ehrlich, bedenker van ReGen Villages en senior technologist bij Stanford University raakte geïnspireerd door de oproep van een VN-rapport in 2013 om zelfvoorzienende gemeenschappen te creëren. Samen met Effekt, een Deens ontwerpbureau, ontwierp hij ReGen Villages.

Zelfvoorzienend
In het ReGen Ecodorp komen 100 woningen. Voeding zal door een mix van geavanceerde methoden van aeroponics, aquaponics, permacultuur, voedselbossen en high-yield organic farming worden geproduceerd. Groenafval van huishoudens wordt gecomposteerd, aan vee gevoerd of dient als voeding voor soldaatvliegen. De vliegen dienen vervolgens als visvoer. De uitwerpselen van vissen bemesten water dat vervolgens naar groente en fruitgewassen wordt geleid.

Het dorp zal niet alleen op het gebied van voedsel maar ook op het gebied van energie zelfvoorzienend zijn. Een combinatie van energiebronnen als geothermie, zonne-energie, zonne-thermische energie, wind en biogas moet hiervoor zorgen.

Meer ReGen Villages volgen
Ehrlich zegt verder te kijken dan alleen Almere. “Wij herdefiniëren hoe huizen wordt gebouwd door deze zelfvoorzienende gemeenschappen te ontwikkelen.” ReGen village is een model voor de toekomst. Almere zal de eerste verwezenlijking van het idee zijn. Er zijn al plannen om naar Zweden, Noorwegen, Duitsland uit te breiden. In de verre toekomst willen Ehrlich en Effekt het model ook aanpassen voor droge klimaten als in het Midden-Oosten.
Dit artikel afdrukken