Op het Plein in Den Haag konden passanten op 15 mei buiten gratis een 'Pluk-me-niet-boeket' samenstellen en een kopje soep scoren. Ook was er een actie tegen de BTW-verhoging op groente en fruit. Binnen was de echte actie waarvoor wij naar Den Haag gingen. In de gebouwen van de Tweede Kamer werd door Plantum, de branchevereniging voor zaden en jonge planten, en Tweede Kamerleden alvast geproost op de plant. Want morgen, 18 mei, is het de internationale Fascination of Plants Day. Op die dag zetten verschillende landen planten wereldwijd in het zonnetje en is er aandacht voor het belang van planten voor de maatschappij. Van zaadje tot (landbouw)gewas. Zonder planten geen voedsel, geen schone lucht om te ademen en zelfs geen kleren van katoen, wol, zijde, vlas, leer of linnen meer.

Petitie
In het kader van de internationale verjaardag van de plant bood Plantum deze week de petitie 'Laat plantpotentie voor de maatschappij bloeien' aan de vaste commissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van de Tweede Kamer aan. Ieder lid van de commissie kreeg een persoonlijk plantje. Met de petitie vraagt Plantum de politiek om zich gezamenlijk in te zetten om de potentie van planten voor maatschappelijke doelen te benutten en beperkend beleid op te heffen. Wat de achterban van Plantum wil is te lezen in onderstaand schema. Om het heel kort samen te vatten: de technische mogelijkheden gaan zo snel en bieden zoveel kansen, dat wet- en regelgeving nogal remmen. Krijgen we geen wilde experimenten dan? Daar zit het spanningsveld tussen oude regels en nieuwe mogelijkheden.


“Het is zonde om de kracht van de plant niet optimaal te benutten. Zeker nu bewustwording voor de noodzaak van duurzaam produceren de productie onder druk zet” aldus Niels Louwaars, directeur van Plantum. “De fundamentele kennis van universiteiten wordt door de hightech veredelingsbedrijven razendsnel opgepakt. Beleid belemmert echter vaak dat de potentie van planten optimaal benut kan worden”.Masterclass
Plantum wil ook de jongere generatie aanspreken en bewust laten worden van planten. Daarvoor ontwikkelde het al een PlantKracht-lessenserie gericht op de bovenbouw van havo en vwo. Vandaag organiseren ze voor biologiestudenten een (uitverkochte) masterclass in het teken van CRISPR-Cas9, een nieuwe veredelingsmethode.

#PlantDay
Planten zijn fascinerend organismen waarmee duurzaam te produceren valt. Ze zijn essentieel voor de landbouw voor de productie van voedsel en allerlei non-foodproducten zoals papier, hout, chemicaliën, energie en farmaceutische producten, zegt de plantensector.

Dit artikel afdrukken