Petitie
In het kader van de internationale verjaardag van de plant bood Plantum deze week de petitie 'Laat plantpotentie voor de maatschappij bloeien' aan de vaste commissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van de Tweede Kamer aan. Ieder lid van de commissie kreeg een persoonlijk plantje. Met de petitie vraagt Plantum de politiek om zich gezamenlijk in te zetten om de potentie van planten voor maatschappelijke doelen te benutten en beperkend beleid op te heffen. Wat de achterban van Plantum wil is te lezen in onderstaand schema. Om het heel kort samen te vatten: de technische mogelijkheden gaan zo snel en bieden zoveel kansen, dat wet- en regelgeving nogal remmen. Krijgen we geen wilde experimenten dan? Daar zit het spanningsveld tussen oude regels en nieuwe mogelijkheden.

“Het is zonde om de kracht van de plant niet optimaal te benutten. Zeker nu bewustwording voor de noodzaak van duurzaam produceren de productie onder druk zet” aldus Niels Louwaars, directeur van Plantum. “De fundamentele kennis van universiteiten wordt door de hightech veredelingsbedrijven razendsnel opgepakt. Beleid belemmert echter vaak dat de potentie van planten optimaal benut kan worden”.
Op de internationale Fascination of Plants Day een bromelia in ontvangst mogen nemen @PlantumNL bedankt! En mooi deze aandacht voor jullie sector! pic.twitter.com/enxrh6RuNJ
— Helma Lodders (@HelmaLodders) 15 mei 2018
Masterclass
Plantum wil ook de jongere generatie aanspreken en bewust laten worden van planten. Daarvoor ontwikkelde het al een PlantKracht-lessenserie gericht op de bovenbouw van havo en vwo. Vandaag organiseren ze voor biologiestudenten een (uitverkochte) masterclass in het teken van CRISPR-Cas9, een nieuwe veredelingsmethode.
#PlantDay
Planten zijn fascinerend organismen waarmee duurzaam te produceren valt. Ze zijn essentieel voor de landbouw voor de productie van voedsel en allerlei non-foodproducten zoals papier, hout, chemicaliën, energie en farmaceutische producten, zegt de plantensector.
Op 10 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#3 De natuur is goed zoals de is.
#4 Door onze beperkte benadering denken we dat we chemie nodig hebben. We moeten sowieso af van het idee dat het normaal is om in een klein land als Nederland alles vol ter proppen met monoculturen, dat is sowieso oliedom en een discussie zonder einde.
Daarnaast worden mensen minder gelukkig zonder natuur. Kinderen presteren minder op scholen, we hebben de natuur nodig.
In geen ander Europees land is de hoeveelheid bos en natuur in verhouding tot het totale landoppervlak zo klein als in Nederland'''.
Ik weet niet of de kop : ''Planten kunnen zonder mensen maar mensen niet zonder planten" de redactie, auteur of branchevereniging Plantum aan te rekenen is, maar het is een scheve vergelijking. Heb je het over planten, dan heb je het over hondderdduizenden soorten fotosynthetiserende organismen die koolzuur (CO2) kunnen omzetten in zuurstof (O2); heb je het over mensen dan is dat slechts één van vele soorten die O2 omzetten in CO2. Beide transformaties hebben elkaar nodig. Planten zouden zichzelf vergiftigen als de tweede groep ontbrak.
Vraag aan Arnold: Volgen jullie ( jij ) de leer van Steiner ?
Arnold, genetische aanpassingen - die planten ook zelf ontwikkelen - zorgen toch juist voor het overbodig maken van chemie?
Ik mis zowel de spijker als de kop.
Frank Eric van der Meer in je laatste gedeelte van je zin sla je de spijker op zijn kop.
Om die plant sterker te maken hebben we de techniek echt niet nodig. Alle acties door internationale wereld spelers op het gebied van chemie hebben de planten in de stress gebracht en is daardoor kwetsbaar.
Door het natuurlijke gedachtegoed te volgen en de planten te faciliteren met natuurlijke hulpstoffen geraken de planten uit de stress en worden weerbaarder tegen de bedreigingen van buitenaf.
Hebben daar al prachtige voorbeelden van.
Maar voor velen (bedrijven) commercieel niet interessant want praktisch geen chemisch dominerende stoffen meer nodig.
Dus ook de aard van de planten (het leven) niet veranderen vanuit, laat ik het maar zo noemen, het voorzorg principe als we de consequenties niet kunnen overzien. Wat we ook doen de natuur in leidend en gaat ook door zonder ons mensen, beloont natuurlijk gedrag en straft ongenadig onnatuurlijk gedrag, maak je maar niet ongerust, maar laat het aanzetten tot positief denken.
Laten we luisteren naar kritische consumenten die voelen aan hun thee water wat er speelt, en gaan verbanden leggen, er gloort hoop voor positieve voedselproductie.