Na 2025 zal de consumptie van dierlijke eiwitten afnemen ten gunste van alternatieven als plantaardige vleesvervangers, kweekvlees en vlees op basis van micro-organismen. Dat is een van de scenario's volgens onderzoekers in een rapport van de Boston Consulting Group (BCG) en Blue Horizon Corporation (BHC). De bedrijven interviewden experts uit allerlei sectoren om uit te zoeken hoe de markt voor vleesvervangers zich ontwikkelt.
Tegenwoordig benaderen plantaardige hamburgers al the real thing. Over twee jaar zullen plantaardige vleesvervangers die lijken op vlees al goedkoper zijn dan echt vlees, verwachten BCG en BHC. Ook qua textuur en smaak zal het dan beter kunnen concurreren. Dat zal weer een nieuwe groeigolf stimuleren, verwachten de onderzoekers. Dat maakt dat wat we vandaag zien, nog maar het begin is van de eiwittransformatie.
In 2035 zullen alternatieve eiwitten qua smaak, textuur en prijs helemaal gelijkwaardig zijn aan conventionele eiwitten. 9 van de 10 van ‘s werelds favoriete gerechten - van pizza pepperoni tot sushi- hebben dan realistische vleesalternatieven.
In 2035 kan 11% tot 22% (bij snelle vooruitgang) van de gegeten eiwitten wereldwijd een niet dierlijke bron hebben. De jaarlijkse markt voor alternatieve vlees-, eieren-, zuivel- en visproducten ligt op koers om in datzelfde jaar minstens $290 miljard te bereiken.
De voorspellingen zijn afhankelijk van overheidsbeleid, technologische ontwikkelingen (wetenschap en grootschaligheid), gevestigde voedingsbedrijven en investeerders. Dat maakt de voorspellingen onzeker. Aan investeerders was de afgelopen jaren geen gebrek, zoals recent de investering van €117 miljoen in het Nederlandse Mosa Meat en Meatable.
Die investeringen zullen in de komende jaren niet dalen, is de verwachting. Dat maakt dat Synthesis Capital, een investeerder in alternatieve eiwitten, verwacht dat het aandeel van 22% een realistische uitkomst is tegen 2035. Om de transformatie te financieren zijn nog wel tientallen miljarden investeringskapitaal nodig, aldus het rapport. Ook de overheid speelt in de transitie een cruciale rol door vlees veel duurder te maken. Dat kan de overheid bijvoorbeeld door het heffen van CO2-belastingen, de herverdeling van landbouwsubsidies, het stimuleren van de ontwikkeling van vleesvervangers en wetgevingen.
Consumenten moeten de vleesalternatieven natuurlijk wel willen eten. Alleen de voordelen voor het milieu en voedselzekerheid maken niet dat consumenten er massaal voor zullen gaan. Volgens BCG staat 66% van de Amerikaanse, Britse en Duitse consumenten nu nog ‘onverschillig/enigszins (niet) geïnteresseerd’ tegenover alternatieve eiwitten en is 11% 'zeer geïnteresseerd'. Gelijkheid is de sleutel tot acceptatie, valt te lezen in het rapport. Consumenten moeten het vaker eten dan 1 keer proeven. Alternatieve eiwitten moeten net zo goed smaken en voelen als het conventionele voedsel dat ze vervangen en evenveel of minder kosten. Dat moment verwachten de experts al in 2023 voor plantaardige alternatieven. Alternatieve eiwitten gemaakt van micro-organismen zoals schimmels, gisten en eencellige algen zullen tegen 2025 gelijkwaardig zijn aan vlees. Voor kweekvlees zal dat pas tegen 2032 zijn.
“Er wordt zoveel gepraat dat alternatieve eiwitten futuristisch zijn en dat veel mensen geen sympathie hebben met het concept van kunstvlees. Maar wat de meeste mensen niet beseffen, is dat we eigenlijk al op een punt zijn gekomen waar de [traditionele] vleesconsumptie voor het eerst in de geschiedenis zal afnemen. De wereldwijde gevolgen van de verschuiving naar alternatieve eiwitten zijn aanzienlijk", aldus Decker Walker, hoofd agribusiness bij BCG in The Guardian.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een aantal ziektes en gezondheidsklachten verbeteren wanneer wordt overgestapt op vega, zoals o.a. MS. Zij krijgen dan hulpmiddelen aangereikt om toch nog uit eten te kunnen gaan. Het aantal ziektebeelden waarbij overstap naar vega positieve effecten sorteert groeit.
Tja Hendrik, onderzoek in Canada en Nederland wijst uit dat boven een leeftijd van 55 jaar er niet veel meer gebeurd, met betrekking tot het veranderen van eetgewoonten bedoel ik dan hè... :-) . Die groep is nauwelijks bereid nog iets nieuws te proberen. Mijn oude moeder gaat echt niet meer aan pizza beginnen. Ik heb een vermoeden dat jij een oudere jongere bent die de respectabele leeftijdsgrens van 55 jaren is gepasseerd, en dat verklaart waarom je niet zo gemakkelijk afstapt van de groenten en aardappelen uit je tuin. Die smaken ken je en in de productie heb je vertrouwen want je doet het zelf.
Onder 30 zie je ongeveer 5X zoveel vegetariërs in vergelijking tot boven 30. Dat is in bijvoorbeeld Canada niet anders dan in NL. In hippe omgevingen als Vancouver ligt het percentage plant-based zelfs (veel) hoger. Mensen eten die "meuk" niet alleen maar om milieuredenen Hendrik, veel mensen vinden het ook lekker, ze voelen zich er wel bij.
En wat die smaak betreft; gelukkig wordt het niet door je strot geduwd zoals bij een foie gras gans. Je hebt de keuze. Ik hou bijvoorbeeld niet van bloemkool en eet dat dus maar zelden. Maar een groenteschijf van Bonduelle of de gegratineerde aardappeltjes van Jumbo vind ik dan weer wel heel lekker, al komen ze uit een supermarkt en zijn het helemaal geen vleesvervangers, ze zijn althans niet zo gepositioneerd. Als je dan geen nep wil of namaak, Hendrik, zou je eens kunnen beginnen met minder vlees te eten, alternatieven zat. Niet alleen minder vlees natuurlijk. Ook minder melk, minder geconcentreerde proteines, minder eieren, minder dingen in hele grote plastic verpakkingen en niet vergeten om de auto te laten staan en borden met het woord "Schiphol" erop categorisch te mijden.
Zoals je al een uitnodiging van Wouter te pakken hebt, ben je bij deze ook uitgenodigd om een keer naar Goes te rijden. Met de trein, dat spreekt. We doen dan een blinde proef, dat wil zeggen, we zetten je allerlei dingen voor zonder informatie. En dat zijn dan producten van vlees, met vlees en zonder vlees. Jij mag zeggen wat het is en of je het lekker vindt. We hebben al vaker vooraanstaande culijournalisten verrast. En eentje gaf volmondig toe: "Het zit dus ook gedeeltelijk tussen je oren....?" Ja, het zit ook gedeeltelijk tussen de oren.
Ach ja, de sector van het "vleesvervangersgedoe" maakt zich niet druk over mensen die liever bij hun stamppot met spek blijven. Dat is prima en hun goed recht. Maar er is een grote, vooral jongere, groep die anders wil. Die geven de voorkeur aan meer plantaardige producten. Wij doen ons best om het die groep steeds beter naar de zin te maken, steeds smaakvollere producten, meer variëteit, low processed (niet alle vegetarische producten zijn highly processed, zoals hier vaak ten onrechte wordt gesuggereerd), local, enz. enz. Niet simpel, wel heel succesvol als je het goed doet. Daarbij rekenen wij Waldorf en Statler niet tot onze klantenkring.
Wouter de farmaceutische industrie staat te juichen.
Zij wisten al eerder dan wij dat de natuurlijke onbalans aan voedingstoffen kassa was voor hen.
Ben het met Hendrik eens alleen een gezonde bodem kan ons redden, de ziektekosten verlagen.
Geen fabrikant kan dat in de verste verte benaderen daar moet je duidelijk in zijn anders krijg je straks de claims om de oren.
De kwaliteit stappen zijn groot, inhoudelijke kwaliteit voedingswaarden, waar blijkt dat uit?
Duidelijk zijn de dingen bij zijn naam noemen wordt mij wel eens verweten, hoe zit dat bij dit product?
#9 Ik eet braaf wat mij wordt opgediend. De plantaardige vleesvervangers die ik heb gegeten waren niet om te kanen. Ik hoef eigenlijk ook geen vervanger, die is maar nep. Ik wil bij vleesloos graag de juiste nutriënten voor het eeuwige leven. Moet ik toch aan de vervanger omdat die wordt opgediend, maak dan een lijst van uitmuntend tot matig en ik zal het bij het boodschappenlijstje van mijn vrouw doen. Ik zelf kom NOOIT in een supermarkt, ik zorg voor de tuin, mijn bron van goed eten. Het is alleen verrekte koud nu. (afzwakken thermohaline circulation?) Ik krijg door het eten van die meuk van de Hugensen, de Heijen en de Ruitenbeken en ook door een mee-etende gast steevast de opmerking of ik het klimaat kom stabiliseren. Welnu daar geloof ik geen barst van.
En wat betreft de momentane gesteldheid van dierenwelzijn neem ik een gefundeerd dwars standpunt in. Met dierenwelzijn is het nog nooit zo goed geweest zeg ik na het opnieuw lezen van Keith Thomas, Man and the Natural World. Pfoei!
Zo'n Tesla levert alleen maar extra CO2 aan werk op. Laatst bij een Nammer nieuwe vloer van CO2 beton omdat het beest (2,5 t) door de vloer was gezakt en wat later een nieuwe oprit met CO2 betonstenen aangelegd omdat dat beest de hele oprit had vernaggeld. Nee stabiel wordt het zo niet, ook al is het verdienmodel acceptabel.
Hendrik J. Kaput er is echt een hoop "vleesvervangers-product" dat nu heel erg lekker is. Kom maar eens langs zou ik zeggen. Niet te snel oordelen, de kwaliteitsstappen zijn groot! Vleesvervangers helpen vooral rondom land-gebruik en dierwelzijn. Een beetje voor water en klimaat (maar ik schat dat kleiner in dan vele vegan's). Zolang we nog de wereldbevolking kunnen laten krimpen, zolang we niet onze consumptie kunnen reduceren, zolang is er plek voor a) elektrisch rijden, b) vleesvervangers. Ik ben het vaak met je eens, maar niet t.a.v. elektrische rijden en vleesvervangers. Neen, er zijn meer dan voldoende argumenten om meer plant-based te willen gaan consumeren en dierlijk-vlees wat te minderen.