Onder meer Bill Marris, de ex-CEO van Google Ventures, Rick Klausner, de ex-directeur van de Bill & Melinda Gates Foundation, en het beursgenoteerde biotechbedrijf DSM investeren in Meatable. In totaal stelden investeerders inmiddels €60 miljoen beschikbaar aan het bedrijf. Met het geld werkt de start-up verder aan de ontwikkeling en productie van kweekvlees - vlees gemaakt met stamcellen. Het Nederlandse bedrijf wil onder meer een kleinschalige productiefaciliteit opzetten op de Biotech Campus Delft. In 2025 wil de start-up de eerste producten voor een concurrerende prijs aan de consument kunnen aanbieden.

Plofvlees en kalfserum
Meatable focust nu op varkens- en rundvlees, maar de technologie is voor alle celsoorten geschikt te maken. CEO Krijn de Nood verwacht dat het kweken van vlees, bij volledig uitontwikkelde technologie, maar een paar weken in beslag zal nemen. Net als bij plofkip uit de stal, is plofvlees uit de fabriek het meest efficiënt en dus klimaatvriendelijker. Bij kweekvlees zonder dier is dat een voordeel, bij levende dieren vinden we dat fout omdat we een lang leven minder vervelend vinden voor het dier dan een kort.

Meatable onderscheidt zich door 'iets vroegere stamcellen' te gebruiken - stamcellen uit de navelstreng - en kan makkelijker opschalen. Vorig jaar presenteerde de start-up zijn eerste ‘showcase-product’ van kweekvlees: een varkensworstje. Anders dan Mosa Meat, gebruikt het bedrijf geen foetaal kalfsserum meer maar een plantaardig kweekmedium, zegt De Nood in Het Financieele Dagblad. Tegen kalfsserum gelden ethische bezwaren vanwege de dode dieren die ermee gemoeid zijn en die doorwerken naar het kweekvlees dat ermee geproduceerd is.

Meatable wil zijn 'novel food' in de Europese Unie, de Verenigde Staten en Singapore laten goedkeuren.

Net als elektrische auto en de verdere voorziene elektrificatie van de energievoorziening nemen deze producten een voorschot op de vooronderstelling dat er in de toekomst voldoende energie beschikbaar zal zijn om dergelijke energie-intensieve producten te blijven maken als imitatie van onze bestaande leefstijl
Mosa Meat
Onlangs haalde een ander Nederlands kweekvleesbedrijf, Mosa Meat, ruim €70 miljoen op bij investeerders. Daar zitten naast buitenlandse investeringsfondsen ook veevoerbedrijf Nutreco bij en Jitse Groen, de Nederlandse oprichter en CEO van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway.

Hoewel ze elkaars concurrenten zijn, trekken Meatable en Mosa Meat wel samen op richting toezichthouders en regelgevers. Ook richten ze samen een alliantie van kweekvleesbedrijven in Europa op.

Zweefvlees
In 2013 had Nederland een wereldprimeur met de eerste gekweekte hamburger. Inmiddels is er een vleesrace ontstaan om technologische verbetering, opschaling, investeringen en het hart van de consument, schrijft Het Financieele Dagblad. In Singapore kun je al je tanden zetten in gekweekt kippenvlees. Ook in de ruimtevaart speelt kweekvlees een rol. Eind vorig jaar aten astronauten van het ISS voor het eerst een stukje ‘zweefvlees’, kweekvlees uit de ruimte. Het zou een eerste stap richting vleesoogst in de ruimte zijn.

Levenscyclusanalyse
Het Nederlandse duurzaamheidsbureau CE Delft maakte in opdracht van de Vlaamse dierenrechtenorganisatie Gaia recent een levenscyclusanalyse van de productie van kweekvlees. Bij de gemiddelde klimaat- en milieubelasting van stroomopwekking is kweekvlees een slechtere keuze dan kip of varkensvlees. Als voldoende duurzame energie kan worden opgewekt, zou de milieu-impact met ruim 90% dalen. Het eten van varkensvlees uit een petrischaaltje zou dan bijvoorbeeld 52% efficiënter kunnen zijn, rundvlees 87%. Volgens hetzelfde bureau zijn tot 75% kostenbesparingen mogelijk bij de productie van kweekvlees in 2030. Daarmee kan de kostprijs van kweekvlees dicht in de buurt komen van de kostprijs voor gangbaar geproduceerd vlees.

Wel moet je bedenken dat 'echt' plantaardig vlees klimaatvriendelijker is volgens CE Delft. Wat CE Delft vergat te melden is dat zowel kweekvlees als plantaardige kweekvleesimitaties pas duurzaam zijn als energie geen milieuimpact meer heeft. Bij het huidige aandeel van 60% biomassa in de hernieuwbare Europese energiemix is dat voorlopig verre van het geval.

Net als de elektrische auto en de verdere voorziene elektrificatie van de energievoorziening nemen deze producten een voorschot op de vooronderstelling dat er in de toekomst voldoende energie beschikbaar zal zijn om dergelijke energie-intensieve producten te blijven maken als imitatie van onze bestaande leefstijl. Het eten van peulvruchten biedt een directe bron van eiwitten die energetisch sowieso sterk te prefereren valt omdat er geen energieslurpende fabricagenadelen aan kleven. Om het eenvoudig te zeggen: de extra energiekosten na oogst van de grondstof zijn nul in vergelijking met kweek- en echt nepvlees van planten. Om deze stelling te onderbouwen is geen nader onderzoek nodig: de consumptie van peulvruchten vraagt geen aanvullende fabricage of industriële verwerking.
Dit artikel afdrukken