Het kweekproces van Eat Just, waarbij kippencellen - van levende kippen - in een bioreactor uitgroeien tot klompjes vlees, is volgens de Singaporese voedselveiligheidsautoriteit voldoende veilig en stabiel om het resulterende kweekvlees aan consumenten voor te zetten. Dat juist Singapore als eerste over de brug komt, is niet zo vreemd. De eilandstaat importeert 90% van zijn voedsel en zet in op nieuwe technologieën om de zelfvoorzienendheid de komende jaren naar 30% op te krikken.

De goedkeuring is een belangrijke stap voor de kweekvleesindustrie. Omdat voor kweekvlees geen dieren gehouden en geslacht hoeven te worden (hoewel voor het kweken nog altijd kalverserum nodig is), is het een diervriendelijk én maatschappelijk goed in de smaak vallend alternatief voor de gangbare veehouderij. Maar vooralsnog hangt er een onevenredig hoog prijskaartje aan zodat er alleen in dure eetgelegenheden van te genieten zal zijn.. De eerste kweekvleesburger, van de Nederlander Mark Post, kostte maar liefst €250.000 per ons. De hoge kostprijs is de reden dat de meeste kweekvleespioniers zich richten op rundvlees, dat vele malen duurder is dan kip.

Exclusief product
De keuze van Eat Just voor kip is dan ook opvallend. Vorig jaar nog ging het bedrijf uit van $50 productiekosten per kipnugget, aldus Retail Detail. Om de kosten laag te houden bestaan de Singaporese kipnuggets uit een (geheime) combinatie van planten-eiwit en gekweekt kippenvlees. En hoewel de prijzen nu waarschijnlijk lager zullen liggen, zal de kweekkip vooralsnog waarschijnlijk een exclusief product blijven. Het Israelische bedrijf Aleph denkt daar anders over. Deze start-up die wordt gesteund door Cargill, de Zwitserse supermarktketen Migros en de Israëlische Strauss Group verklaarde onlangs dat kweekvlees sneller in prijsevenwicht komt met echt vlees dan van plantaardig materiaal gemaakt namaakvlees.

Echte kip heeft meer milieuwinst
Met het oog op de te bereiken milieuwinst is kweekkip niet de meest voor de hand liggende keuze. Naar schatting stoot kweekkippenvlees drie keer meer CO2 uit dan echt kippenvlees. De bioreactoren vragen veel energie en zelfs als die duurzaam wordt opgewekt, blijft de CO2-voetafdruk van echte kip lager. Tegen de efficiënte van de grootschalige pluimveehouderij kan geen high-tech bioreactor op. Dat is bij runderen anders. "Omdat koeien bij het herkauwen veel broeikasgas produceren en het heel veel water en voer kost om een kilo rundvlees te maken, wint een gekweekte koe het wel in die vergelijking," schrijft Duurzaambedrijfsleven.
Dit artikel afdrukken