De goedkeuring is een belangrijke stap voor de kweekvleesindustrie. Omdat voor kweekvlees geen dieren gehouden en geslacht hoeven te worden (hoewel voor het kweken nog altijd kalverserum nodig is), is het een diervriendelijk én maatschappelijk goed in de smaak vallend alternatief voor de gangbare veehouderij. Maar vooralsnog hangt er een onevenredig hoog prijskaartje aan zodat er alleen in dure eetgelegenheden van te genieten zal zijn.. De eerste kweekvleesburger, van de Nederlander Mark Post, kostte maar liefst €250.000 per ons. De hoge kostprijs is de reden dat de meeste kweekvleespioniers zich richten op rundvlees, dat vele malen duurder is dan kip.
Exclusief product
De keuze van Eat Just voor kip is dan ook opvallend. Vorig jaar nog ging het bedrijf uit van $50 productiekosten per kipnugget, aldus Retail Detail. Om de kosten laag te houden bestaan de Singaporese kipnuggets uit een (geheime) combinatie van planten-eiwit en gekweekt kippenvlees. En hoewel de prijzen nu waarschijnlijk lager zullen liggen, zal de kweekkip vooralsnog waarschijnlijk een exclusief product blijven. Het Israelische bedrijf Aleph denkt daar anders over. Deze start-up die wordt gesteund door Cargill, de Zwitserse supermarktketen Migros en de Israëlische Strauss Group verklaarde onlangs dat kweekvlees sneller in prijsevenwicht komt met echt vlees dan van plantaardig materiaal gemaakt namaakvlees.
Echte kip heeft meer milieuwinst
Met het oog op de te bereiken milieuwinst is kweekkip niet de meest voor de hand liggende keuze. Naar schatting stoot kweekkippenvlees drie keer meer CO2 uit dan echt kippenvlees. De bioreactoren vragen veel energie en zelfs als die duurzaam wordt opgewekt, blijft de CO2-voetafdruk van echte kip lager. Tegen de efficiënte van de grootschalige pluimveehouderij kan geen high-tech bioreactor op. Dat is bij runderen anders. "Omdat koeien bij het herkauwen veel broeikasgas produceren en het heel veel water en voer kost om een kilo rundvlees te maken, wint een gekweekte koe het wel in die vergelijking," schrijft Duurzaambedrijfsleven.
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Laura te Nijenhuis : hoe ziet een 'normale' kipnugget eruit? Van gepaneerde vleesstukjes tot geherstructureerd gelijmd vlees (zoals hier meestal)... dat is een groot verschil. (zoals het verschil tussen een echte schnitzel van platgeslagen kwaliteitsvlees en die lijmschnitzels die hier aangeboden worden).
Maar het blijft absurd dat een veel meer milieuonvriendelijk alternatief toch ingang krijgt.
Laat dan die kip 2 maal zo duur worden en vrij rondscharrelen in boomgaarden (ook nog goede mest, de bodem verbeterend... geen milieuonvriendelijke bodemonvriendelijke kunstmest nodig... en de lekkerste pruimen). En nog steeds goedkoper dan dat kweekvlees.... dat maar beperkt van bepaalde - veel chemische - nutriënten (soort kunstmest als enige verrijking van de bodem) voorzien wordt.
Goede vega producten zijn 2-5x duurder dan vlees (behalve falafel van de Turk dan... en die 'sappige burger' van de Lidl, die ik best wel lekker vond)... wat absurd is gezien de kostprijs (voor een groot deel gemaakt van veevoer voor die kippen en varkens). Bij vegan kazen met als basis noten (amandelen niet echt milieuvriendelijk, gezien hun watergebruik.... maar nog altijd beter dan rund hierin... en de bomen absorberen CO2 ;) wordt de grondstof duurder... maar dan nog is 60 euro per kilo voor een echt goede (héérlijke!) langer gefermenteerde vegan kaas absurd (met wat kennis van zaken kan je de heerlijkste vegan kaasjes - in allerlei soorten - maken voor een schijn van dat bedrag... smaakt iets anders dan kaas (en soms ook niet echt).... maar wat geeft dat als het heerlijk is?)
Ook Bloomberg journalist Mark Cudmore proefde de kweeknugget en was er erg over te spreken. In de video zegt hij vooral de textuur erg goed te vinden. Het ziet er aan de binnenkant niet helemaal uit als een normale kipnugget, maar dat lijkt hem niet te deren.
#29: Harm, mee eens. wat is goed voor het milieu, dieren, de o zo belangrijke bodems? Alleen... het gros van de veeteelt voldoet daar niet aan hier. Vele wat meer perifere bodems zijn ook in de steek gelaten - extreem in Zuid Limburg, eens een perfecte symbiose met de natuur (heggen, fruitbomen, omringend bos), maar ook veel hier in Nijmegen - en worden alleen bemaaid en geïnjecteerd (koe in de poepwei). Dat injecteren (dumpen voor die varkens naar China) geldt ook bij AGF teelt. Funest voor het bodemleven dat had kunnen zijn.
#30: de vegan favo van mijn vega dochter (en van mij ook) is de 'kip' uit de diepvries van de toko (heb t merk niet bij de hand). Perfect gemarineerd en gestructureerd... taste just like chicken..
Arend Van 't Oever
Jup, daarom vond ik het extra mooi dat beide proevers de uitdrukking gebruikten voor iets dat (waarschijnlijk) daadwerkelijk naar kip smaakte.
Aanvullend op Dick, #24 ; voor de biologische productie wijze heb je dierlijke mest nodig. Dierlijke mest, afkomstig van een veehouderij geeft veel meer producten dan alleen mest. Mijn stelling is dan ook, dat een ieder die veganistisch is omdat men tegen het houden van dieren is, als consequentie geen biologisch geteelde plantaardige producten kan eten. Gangbaar geteelde groenten, met kunstmest, dat kan natuurlijk wel.