image
©timburnsart

Foodnavigator komt vandaag met het positieve nieuws dat druivensap hersenveroudering tegengaat. Zelfs als die al aan de gang is. Het geheim schuilt in een complex van polyfenolen en resveratrol. Het onderzoek naar de heilzame werking van deze stoffen komt steeds verder.

Sinds een aantal jaren is bekend dat resveratrol het verouderingsproces remt. Dit stofje zit in rode wijn. Geen wonder dat de wijnhandel claimt dat rode wijn je ouder laat worden. Het staat inmiddels wel vast dat dit stofje in combinatie met een laag-calorisch dieet onze levensverwachting potentieel met maar liefst 70% kan opkrikken. Dat zou betekenen dat we ruim 130 kunnen worden!
De onzin-kant van dit verhaal wordt zelden belicht. Immers, om voldoende resveratrol binnen te krijgen uit wijn, moet je daarvan waarschijnlijk zoveel drinken dat je aan lever- en hartziekten bezwijkt voordat de positieve effecten ervan merkbaar worden.

Het nieuws van Foodnavigator is daarom boeiender. Recent onderzoek bij ratten laat zien dat een drinkbare hoeveelheid sap van een inheemse Amerikaanse druivensoort, Concord druiven, zorgt voor significant betere motorische en cognitieve vaardigheden. Geen hersenverkalking dus!

Het onderzoek suggereert tevens dat niet alleen resveratrol (een bepaald type polyfenool) hiervoor verantwoordelijk is, maar een complex samenspel van verschillende soorten polyfenolen.



Dit artikel afdrukken