Het ronde wijnvat komt uit de koker van Clayver, een bedrijf uit Genua. De initiatiefnemers noemen zich met trots ingenieurs. "Wij analyseren problemen en treden ze met ideeën en kennis tegemoet. We tekenen geen luchtkastelen; we werken liever met microscopen en meetinstrumenten."

Inert, van nature waterdicht en onverslijtbaar
Clayver ontwierp en testte een bolvormig vat van een keramisch materiaal. Ze kozen voor een supergladde container. Dat zorgt ervoor dat vaste bestanddelen zich niet kunnen hechten aan de binnenkant van het vat. De bolvorm zorgt ervoor dat het gistende vocht optimaal met al zijn bestanddelen in contact blijft en de wijn volledig kan gisten.

Volgens de makers is een Clayver-bol de ideale omgeving om wijnen in te laten rijpen. Het materiaal is namelijk volledig neutraal. Het staat geen smaken of geuren af aan de wijn, is vele malen minder poreus dan een houten vat en praktisch onverslijtbaar. Je sluit de bol af met een plat deksel van glas. De bollen zijn - met hun standaard - maar iets duurder dan een eikenhouten vat. Ze zijn er in verschillende afmetingen: 250, 350 en 400 liter.

Wijnschrijver Jamie Goode zag de Clayver-bollen in de praktijk, bij een Finse wijnmaker in de Chianti. De bollen lijken tot dusver vooral ideaal voor het opleggen van de wijn gedurende meerdere jaren. Wat een aantal jaren in een Clayver-bol betekent voor de smaak, is nog niet bekend. De makers van de Clayver, zelfverklaarde wijnfanaten, hebben er echter alle vertrouwen in. Of wijnmakers er hun geld en reputatie aan wagen, moet nu gaan blijken.

Fotocredits: Clayver.it
Dit artikel afdrukken