image VRT-journalist en auteur Dirk Barrez schreef een boek dat een must-read is voor iedere Foodlogger.
Maak je je al zorgen over wat er onder de kerstboom moet liggen dit jaar, wel: dit is jouw godsgeschenk.

"Dit is het verhaal van de mensen die wereldwijd zorgen voor ons eten. Dit is een zoektocht naar een duurzame landbouw die de boeren laat leven en alle mensen te eten geeft", zegt de persttekst. Een understatement, want (de CD rom krijg je erbij) Barrez toont en beschrijft vooral ook de alternatieven waarbij "boer en consument terrein kunnen heroveren op de agro-industrie en de grootdistributie".

Voor mij persoonlijk is het boek alvast een welgekomen morele steun. Want het verhaal van Barrez lijkt niet weinig op wat ik op bijv. Foodlog probeer bij te dragen: korte keten, en dus vanzelfsprekend Fair Trade!

Enig minpuntje: soms wordt de geit en de kool wat teveel gespaard. Mijn gevoel is dat Barrez het puntje van zijn tong heeft moeten (?) bijten, waardoor hij al bij al de ware gruwel van de grootdistributie en de agrobusiness onderbelicht laat en te mild is voor 'de geitenwollensokken of NGO's' of de 'Boerenbond'. Jammer ook dat het fenomeen FairTradeGemeenten niet aan bod komt. Maar dat zal dan wel vooringenomenheid van mijn kant zijn, zeker?

Een interview met Barrez over het boek vind je op updaid.nl.

Alvast iemand die de moeite heeft gedaan dit onderwerp in het Nederlands én verstaanbaar voor een breed publiek te documenteren. Nu nog een website die de stellingen met feiten staaft. Alhoewel... daar dient Foodlog voor, niet?

PS relevante cijfers en voorbeelden voor Nederlandse én Vlaamse lezers!
Dit artikel afdrukken