image

Trots is het thema van de nieuwe PvdD-spot. Belangrijke mensen in binnen- en buitenland prijzen de prestaties van de partij, afgewisseld door beelden uit de gehate bio-industrie. Die trots is niet onterecht, maar deed mij denken aan de website van Stork Food Systems, kampioen van juist die gemechaniseerde veeverwerking en juist daar trots op.

Op die site laat het bedrijf met tenminste zoveel trots zien welke technieken het allemaal heeft uitgevonden om de keten van kip tot kipschijf hygiënischer, efficiënter en met nog minder mankracht te laten verlopen. Het proces wordt ontmenselijkt, de kip ontkipt, en cultuurfilosofen, dierenactivisten, stedelingen, plattelanders en nog veel meer mensen voelen zich onthuis bij deze vervreemding. Maar over techniek kun je dus ook positieve emoties hebben. Zie de doorklik voor een paar beeldcitaten, die laten zien dat het er met de juiste belichting en positieve teksten een stukje mooier uitziet.

Opmerkelijk genoeg hebben ze het nog altijd niet over mogelijke diervriendelijkheidsverhoging aan het begin van het proces ( alleen: Quick and simple loading / Reduced risk of damage caused during catching and loading / Improved product quality / Labour saving / Improved working conditions). Zou spreken daarover taboe zijn als gevolg van de protestbeweging? Waterbath-stunning:
image

De Killer KS-10 (zo heet hij echt):
image

De onthoofder:
image

De Value track, een zeer geavanceerde productielijn om bijvoorbeeld kruiden of spuitmariande op een stuk kip te krijgen. Het groene op de foto zijn de kruiden.
image
Dit artikel afdrukken