Het bureau vindt dat Nederland wel erg veel schol moet exporteren. Van de totale jaarvangst (vorig jaar 28 miljoen kilo) wordt slechts 10% op de Nederlandse markt verkocht.
Het Visbureau meldt in zijn persbericht:
Het najaar is de beste tijd om schol te eten. De vis is dan sappig van smaak en zit goed in het vlees. De Nederlandse consument trekt echter de neus op voor een lekker scholletje.
Nederlanders eten heel weinig schol. Van de totale jaarvangst bleef slechts 10 procent van deze vers gevangen schol op de Nederlandse markt. Omdat de hoeveelheid schol in de Noordzee sinds decennia niet zo hoog is geweest groeide het quotum voor 2015 tot 43.300.000 kilo.
In het buitenland heeft men de schol al lang ontdekt. Italianen zijn er dol op en zetten de vis vaak op tafel. Het is een puur, authentiek product met een neutrale smaak, dat in onze eigen Noordzee gevangen wordt. Van de scholvangst gaat grofweg 90 procent naar het buitenland: voornamelijk naar Italië en Duitsland, evenals Groot-Brittannië.
“Wij Nederlanders zetten nog veel te weinig een lekkere schol op het menu. En dat terwijl het zo goed gaat met het scholbestand in de Noordzee en de toegestane vangsthoeveelheid volgend jaar opnieuw wordt verhoogd. Schol is een van de belangrijkste vissen die door onze Nederlandse vissersvloot wordt aangevoerd. Terwijl we steeds meer aandacht hebben voor het eten van streekproducten als zuivel, groeten en fruit en het varkentje van de Veluwe, belandt het scholletje dat door onze visser ‘vlak voor de deur wordt gevangen’, nog veel te weinig op ons bord”, aldus Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau.
Voor de campagne ‘Schol is smullen’ zijn drie filmpjes gemaakt met Marijke Helwegen. Zij laat in de filmpjes, te zien op het YouTube-kanaal van het Visbureau, respectievelijk de vangst, verwerking en consumptie van schol zien.
Fotocredits: Nederlands Visbureau
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wonderbaar. Bericht uit Zeeuws Vlaanderen. Smulpaap koopt verse vis in Terneuzen. Ook mooie dikke schollen. Zegt ie: 'met redelijk wat kuit'.
Hoe kan dat? Als in schol kuit gaat groeien worden de vissen magerder. En clown Helwegen moet nog aan de campagne beginnen.
Nick Trachet, heeft bij u op de markt de pladijs al kuit? Nee toch?
Wouter #9, de scholkennis van de vissers moet waarschijnlijk herzien worden. Het visbureau antwoordt dit: "Schol is vanaf mei verkrijgbaar. Vanaf zomer steeds dikker vlees. In najaar op zijn best tot start paaiperiode winter."
Wouter, vroeger niet nauwkeurig genoeg naar de fabeltjeskrant gekeken? Hup daar is Willem met de waterpomptang? Daar kom je echt niet ver mee met tong! Mijn moeder is allang geleden overleden natuurlijk, ik zou haar daar zo graag nog eens iets over gevraagd hebben, hoe ze dat vroeger zo handig allemaal deed (in de bijkeuken), en dat was nog maar het begin, daarna in de keuken werd het allemaal nog veel geheimzinniger en vakkundiger! Wat ik me wel eens afvraag, is dat nu een voorgoed gesloten boek? Ik vrees van wel! Bij de nasleep van het feminisme hoort geen keukenvakkundigheid meer, schluss! Wat je op het ene front wint, verlies je weer even hard op het andere! Kan toch ook niet anders! (Hazen en konijnen villen was mijn werk, dat hoefden mijn zussen ook niet te leren, net zo min als fietsbanden plakken, alles was prima geregeld en verdeeld, kom daar nou eens om? hele dag ruzie om wie er wat moet doen!)
Dirk Zavel, ik begrijp dat u nooit de huid van een tong stroopte. Uw moeder was geniaal.
Een waterpomptang met een goed sluitende bekje bevalt mij nog beter.
Sole a la meuniere (maar dan zonder zwart geblakerde randjes, zoals bij de kok met veel bestellingen, let dus wel op, en vraag ook naar de dagprijs, voor hetzelfde geld is het ineens 49 euri, flauwekul natuurlijk, want komt helemaal niet van de visafslag), of tong Picasso, die laatste lijkt me niets, nooit besteld ook, tong met vruchten voor de kleur, jakkes! Schol Appel? Schol met een pictorale lift, maar stel dat het een valse is! Mijn moeder trok het zwarte vel van de tong vroeger eraf met een combinatietang! Want visboeren waren vroeger niet zo klantvriendelijk!