Eén van de artikelen waarop Scheffers' promotie op gebaseerd is verscheen al in 2019 en haalt nu het nieuws.

Nederland is uniek. Onze gezondheidsautoriteiten raden het drinken van vruchtensap sterk af
Stofjesdenken
Scheffers toont aan dat puur vruchtensap (dat wil zeggen sap van geperst fruit zonder toegevoegde suikers of andere additieven) minder schadelijk is voor de gezondheid dan frisdrank met toegevoegde suikers, en zelfs het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.
Steevast laat chemicus en oud-hoogleraar voedingsleer Martijn Katan in de media weten dat suiker domweg suiker is en dat we daarom sap in dezelfde hoek moeten zetten als frisdrank: een dikmakend drankje waar je als je er te veel van drinkt uiteindelijk metabole problemen van krijgt die kunnen leiden tot hart- en vaatziekten. Dat is de blik van een vanuit stofjes denkende chemicus waar niets tegen in te brengen viel.

Tot Scheffers' onderzoek dan, ook al toonde ook eerder onderzoek al aan dat er in de praktijk geen sterk verband te vinden is tussen de consumptie van puur fruitsap en obesitas. Zulke onderzoek kun je bijvoorbeeld hier en hier vinden.

1 glas per dag
Scheffers werkte samen met het RIVM en baseerde zich op twee grote onderzoeken die het consumptiegedrag van 40.000 volwassenen en 4.000 kinderen in Nederland gedurende 25 jaar volgden. Ze vergeleek regelmatige vruchtensapdrinkers met consumenten die weinig of geen vruchtensap consumeerden. Op basis van haar data concludeert Scheffers dat wie dagelijks 1 glas vruchtensap consumeert (maximaal 7 per week) 12 tot 15% minder risico loopt op hart- en vaatziekten en geen verhoogd risico op diabetes type 2 of astma heeft.

De bevindingen van Scheffers wijken sterk af van het advies van het Voedingscentrum. Dat beveelt aan om zo min mogelijk vruchtensap te drinken vanwege de risico's op overgewicht en diabetes type 2. Het Voedingscentrum raadt bovendien af vruchtensap als vervanging voor fruit te gebruiken, vanwege vergelijkbare suikerniveaus als frisdrank en minder voedingsstoffen en vezels dan fruit. Scheffers vindt juist dat vruchtensap als een aparte categorie beschouwd moet worden vanwege de positieve effecten op de gezondheid die in haar onderzoek naar voren kwamen.

Het onderzoek is opgezet omdat internationaal heel verschillend wordt gedacht over de gezondheidseffecten van puur vruchtensap. In de VS en het VK wordt bijvoorbeeld aangeraden een deel van de dagelijkse fruitinname te vervangen door vruchtensap. Andere landen adviseren een voorkeur voor fruit boven sap. Nederland neemt een unieke positie in door het drinken van vruchtensap sterk af te raden.

De dosis maakt het gif, dat bij een lage dosering zelfs gezond kan zijn. Dat lijkt Scheffers aangetoond te hebben
Stricte richtlijnen, beperkt bewijs
Scheffers signaleert dat de strikte Nederlandse richtlijnen voortkomen uit beperkt beschikbaar onderzoek. Tot nu toe werd vruchtensap, vanwege het hoge suikergehalte en het gebrek aan verdere gegevens, in dezelfde categorie als frisdrank geplaatst.

Het onderzoek laat zien dat wat chemisch logisch lijkt en voor wetenschap doorgaat, toch niet kan kloppen. Een glaasje sinaasappelsap 's ochtend mag weer. Een sinaasappel of ander fruit natuurlijk ook. En Martijn Katan moet voortaan op radio en TV uitleggen waarom zijn chemische basisfeiten toch niet helemaal sporen met het onderzoek van Scheffers. Hij hoeft zich overigens niet te schamen voor zijn mening: wie dagelijks 2 kilo druiven eet, wordt moddervet. Dat geldt nog meer voor wie dagelijks twee liter druivensap drinkt. Maar 1 glaasje blijkt geen probleem en zelfs een beetje gezonder dan geen. Katan kan gewoon vertellen dat te veel sap net zo slecht is als een pak suiker naar binnen werken.

De dosis maakt het gif, dat bij een lage dosering zelfs gezond kan zijn. Dat lijkt Scheffers aangetoond te hebben. Media zullen er voortaan rekening mee moeten houden.

RTL vroeg de Nederlandse Gezondheidsraad om een oordeel over Scheffers' onderzoek. De wetenschappelijke autoriteit noemt het 'waardevol' en vindt dat "de bevindingen relevant kunnen zijn voor de richtlijn over suikerhoudende dranken en de toepasbaarheid van die richtlijn op fruitsap". Tevens houdt de raad een slag om de arm omdat de resultaten "in het licht van de totale stand van de wetenschap over de gezondheidseffecten van fruitsap en suikerhoudende dranken" moeten worden beoordeeld. "Dat doen we met een multidisciplinaire commissie van deskundigen." De Gezondheidsraad kan daarom "nu geen oordeel geven over dit onderzoek".

Dit artikel afdrukken