Promovenda Amée Buziau lijkt te hebben bewezen dat de verwerking van fructose tot leververvetting leidt. Fructose zit in frisdrank, maar ook in fruit en fruitsappen. De lever zet fructose om in vet en als we teveel fructose eten, stapelt het vet zich op in de lever, blijkt uit het onderzoek.

Dat er een verband was tussen fructose en leververvetting was al duidelijk. Niet duidelijk was of dit oorzakelijk is. Om dit aan te tonen, werd onderzoek gedaan naar mensen die fructose niet omzetten in vet, maar het via de urine uitscheiden. Deze mensen lijden aan de (onschuldige) aandoening fructosurie. De proefpersonen uit deze groep bleken minder risico te lopen op leververvetting en gerelateerde aandoeningen dan de controlegroep bestaande uit mensen zonder die aandoening. “Omdat de aangeboren aanleg berust op toeval en de groepen verder niet van elkaar verschillen, kunnen we met deze vergelijking stellen dat fructose inderdaad de oorzaak is van leververvetting", aldus Buziau.

Onderzoek naar deelnemers aan De Maastricht Studie toonde aan dat vooral fructose uit frisdrank en vruchtensap de boosdoener is. Fructose uit fruit lijkt geen verband te hebben met levervet.

Volgens Buziau is fruitsap ongezond. Verder pleit ze voor een suikertaks zodat mensen minder fructose uit frisdrank binnen krijgen. Andere maatregelen zoals het weghalen van automaten met frisdrank op scholen zijn ook belangrijk. “Om de strijd tegen de fructose-epidemie te winnen, hebben we een alomvattende aanpak nodig”, besluit Buziau.
  • Deel
Druk af