0
Fotocredits: 'Sinaasappels en sap', Viktor Rosenfeld

Flash GezondheidJonge kinderen worden dikker van puur vruchtensap

Onlangs promoveerde de Nederlandse Floor Scheffers op onderzoek dat liet zien dat vruchtensap minder kwaad kan dan emeritus professor Martijn Katan steevast in de media laat weten. Wie blij was met dat nieuws, kan weer in een hoekje gaan zitten. Vruchtensap zou voor kinderen toch niet altijd de gezonde keuze zijn.

Een recent verschenen Canadese overzichtsstudie laat zien dat het drinken van puur vruchtensap tot gewichtstoename leidt.

Onderzoekers aan de Universiteit van Toronto zetten 42 verschillende onderzoeken op een rij. Opgeteld gaan ze over meer dan 45.000 kinderen uit de hele wereld. Al één glas per dag doet de BMI stijgen met 0.03. Ieder extra glas dagelijks heeft datzelfde effect dat sterker was bij jonge kinderen dan bij oudere kinderen. Bij volwassenen veranderde het gewicht niet, tenzij ze geen rekening hielden met hun verdere calorie-inname.

De gewichtstoename komt waarschijnlijk door het hoge gehalte aan suikers en energie in vruchtensappen. Opmerkelijk genoeg bevatten veel vruchtensappen evenveel suiker als frisdrank, maar natuurlijk zonder toegevoegde suikers omdat puur sap van de warenwet niet mag worden aangezoet.

De onderzoekers benadrukken dat jonge kinderen minder vruchtensap zouden moeten drinken. Dit komt overeen met het advies van het Voedingscentrum om zo de inname van suikers te beperken en gewichtstoename te voorkomen.

Toch kun je beter fruit eten dan een glas vruchtensap of frisdrank drinken. De vezels in het fruit geven je ook nog eens een vol gevoel.

Daily Mail - Diet Coke is better than juice for kids' waistline, study shows, 19 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.