Promovenda Amée Buziau lijkt te hebben bewezen dat de verwerking van fructose tot leververvetting leidt. Fructose zit in frisdrank, maar ook in fruit en fruitsappen. De lever zet fructose om in vet en als we teveel fructose eten, stapelt het vet zich op in de lever, blijkt uit het onderzoek.
Dat er een verband was tussen fructose en leververvetting was al duidelijk. Niet duidelijk was of dit oorzakelijk is. Om dit aan te tonen, werd onderzoek gedaan naar mensen die fructose niet omzetten in vet, maar het via de urine uitscheiden. Deze mensen lijden aan de (onschuldige) aandoening fructosurie. De proefpersonen uit deze groep bleken minder risico te lopen op leververvetting en gerelateerde aandoeningen dan de controlegroep bestaande uit mensen zonder die aandoening. “Omdat de aangeboren aanleg berust op toeval en de groepen verder niet van elkaar verschillen, kunnen we met deze vergelijking stellen dat fructose inderdaad de oorzaak is van leververvetting", aldus Buziau.
Onderzoek naar deelnemers aan De Maastricht Studie toonde aan dat vooral fructose uit frisdrank en vruchtensap de boosdoener is. Fructose uit fruit lijkt geen verband te hebben met levervet.
Volgens Buziau is fruitsap ongezond. Verder pleit ze voor een suikertaks zodat mensen minder fructose uit frisdrank binnen krijgen. Andere maatregelen zoals het weghalen van automaten met frisdrank op scholen zijn ook belangrijk. “Om de strijd tegen de fructose-epidemie te winnen, hebben we een alomvattende aanpak nodig”, besluit Buziau.
Dat er een verband was tussen fructose en leververvetting was al duidelijk. Niet duidelijk was of dit oorzakelijk is. Om dit aan te tonen, werd onderzoek gedaan naar mensen die fructose niet omzetten in vet, maar het via de urine uitscheiden. Deze mensen lijden aan de (onschuldige) aandoening fructosurie. De proefpersonen uit deze groep bleken minder risico te lopen op leververvetting en gerelateerde aandoeningen dan de controlegroep bestaande uit mensen zonder die aandoening. “Omdat de aangeboren aanleg berust op toeval en de groepen verder niet van elkaar verschillen, kunnen we met deze vergelijking stellen dat fructose inderdaad de oorzaak is van leververvetting", aldus Buziau.
Onderzoek naar deelnemers aan De Maastricht Studie toonde aan dat vooral fructose uit frisdrank en vruchtensap de boosdoener is. Fructose uit fruit lijkt geen verband te hebben met levervet.
Volgens Buziau is fruitsap ongezond. Verder pleit ze voor een suikertaks zodat mensen minder fructose uit frisdrank binnen krijgen. Andere maatregelen zoals het weghalen van automaten met frisdrank op scholen zijn ook belangrijk. “Om de strijd tegen de fructose-epidemie te winnen, hebben we een alomvattende aanpak nodig”, besluit Buziau.
Ik zou zeggen diverse sappen op hun werkelijke waarden gekozen - vele onderzoeken naar vele verschillende effecten meegenomen (misschien met AI?...geen mens die het allemaal overziet). Maar niet overdrijven in consumptie (1... misschien 2 glazen).
(er komt zo veel bij kijken.... en zelfs appelsap kan heel gezond zijn.... zelf geperst in de sapcentrifuge, alle enzymen en vele micronutriënten nog aanwezig - maar kijk uit, die kleurt snel gezond bruin door de oxidatie ;)
Frisdrank helemaal vermijden. Tenzij zelf getrokken ijsthee, van bijv. koudgetrokken thee met mint en citroen (en een range aan kruiden mogelijk).... ook in kantines aangeboden...
waar best wel wat matig zoet bij mag.... (aangezien suiker/ honing - of een klontje, polyfenol en pectine rijke, appelstroop**... helpt die breed werkzame polyfenolen op te nemen ;)
Karnemelk met wat yoghurt en diksap of suiker (en helemaal rauwmelkse kefir bij de bio winkel in literflessen verkrijgbaar) het tegenovergestelde van die doodgemaakte superzoete 'yogi-yogo' voor kinderen en yakhultjes* voor volwassenen. (al prefereer ik naturel, prefereerden mijn meeste kids licht gezoet)
* die 'unieke' yakhult caseï bacterie - niet naturel zonder zoetstof verkrijgbaar - zit ook in échte kefir (van de industrie hier benadert alleen Arla die een beetje)... samen met 100+ andere micro organismen, goed voor de darmflora.... en per liter veel goedkoper... wat suikers daaraan bewust toevoegen schadelijk? Echt niet, je betere darmflora compenseert. Maar liever zonder zoet verslaving opgegroeid.... al blijft het een van de essentiële umami's.
** appelstroop wordt gemaakt van de hele ingekookte appel... en bevat vele waardevolle stoffen, al zijn de enzymen kapot (en die pitpectine krijg je normaal niet zo binnen van een verse appel). Zelf appelsap daarvan maken gezonder dan die industrie zooi (in heet water oplossen en af laten koelen... of als warme appelthee - met kaneel en kruidnagel).
Frank, ik zou gezegd hebben: de hoeveelheden sap vs de hoeveelheden frisdrank die mensen drinken.
Dick: Dat ze geen rekening houden met de werking van polyfenolen, mRNA effecten (ook bijv de P52 e.a. afweer van van kankercellen aantastend)... geen kennis lijken te hebben van onderzoeken (e.a.) als ik besprak. De grote verschillen tussen sappen.
Zelf combineer ik een sap het liefste met minstens 2 verschillende vruchten in de keukenmachine (zoals sinas met banaan en aardbei met fisetine kroon)...
maar lokaal zwarte bessensap moet overweldigend puur... 100cc blijft meer dan een uur umami hangend. En vers geperst sinasappelsap met pulp afraden? Absurd.
ps wist je dat een groot deel van ons waardeloze appelsap concentraat inmiddels van vaak giftige landbouwgrond in China komt, ook in vele 'mixen' verwerkt? Herkomst van de sappen hoeft niet vermeld te worden.
Frank, kun je ook aangeven wat de redeneerfout van de onderzoekers is?