0
Fotocredits: 'Alcohol', Pixabay.com

FlashDronken worden van je darmbacteriën

Alleen al in Nederland hebben 2,5 miljoen mensen 'niet-alcoholische leververvetting', de meest voorkomende leveraandoening ter wereld. Ze drinken niet, of niet veel, maar toch blijkt er alcohol in het spel. Gemaakt door de eigen darmbacteriën die zich te buiten gaan aan suiker.

Levervetting is bekend bij 'overmatige' alcoholinname (3 tot 5 glazen per dag, of 14 per week). Maar niet-alcoholisten blijken precies dezelfde leverafwijking te laten zien onder de microscoop als alcoholisten. Nederlandse onderzoekers ontdekten dat bij mensen met ernstige obesitas - die veel snoep en veel frisdrank consumeren - de darmbacteriën suiker omzetten in alcohol. Hoe meer suiker, hoe meer ethanol. Normaal gesproken breken darmbacteriën zoals melkzuurbacteriën en streptokokken suikers af tot melkzuur. Niet dus bij de proefpersonen; bij hen gingen de darmbacteriën voor ethanol, in plaats van melkzuur. En dus hadden de patiënten zelfs zonder te drinken flink wat alcohol in hun bloed.

Met als gevolg dat hun arme lever keihard moet werken om de alcohol weer af te breken, met leververvetting tot gevolg.

NRC - Bacteriën in de darmen van leverpatiënten maken zelf alcohol, 14 okt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.