Promovenda Amée Buziau lijkt te hebben bewezen dat de verwerking van fructose tot leververvetting leidt. Fructose zit in frisdrank, maar ook in fruit en fruitsappen. De lever zet fructose om in vet en als we teveel fructose eten, stapelt het vet zich op in de lever, blijkt uit het onderzoek.
Dat er een verband was tussen fructose en leververvetting was al duidelijk. Niet duidelijk was of dit oorzakelijk is. Om dit aan te tonen, werd onderzoek gedaan naar mensen die fructose niet omzetten in vet, maar het via de urine uitscheiden. Deze mensen lijden aan de (onschuldige) aandoening fructosurie. De proefpersonen uit deze groep bleken minder risico te lopen op leververvetting en gerelateerde aandoeningen dan de controlegroep bestaande uit mensen zonder die aandoening. “Omdat de aangeboren aanleg berust op toeval en de groepen verder niet van elkaar verschillen, kunnen we met deze vergelijking stellen dat fructose inderdaad de oorzaak is van leververvetting", aldus Buziau.
Onderzoek naar deelnemers aan De Maastricht Studie toonde aan dat vooral fructose uit frisdrank en vruchtensap de boosdoener is. Fructose uit fruit lijkt geen verband te hebben met levervet.
Volgens Buziau is fruitsap ongezond. Verder pleit ze voor een suikertaks zodat mensen minder fructose uit frisdrank binnen krijgen. Andere maatregelen zoals het weghalen van automaten met frisdrank op scholen zijn ook belangrijk. “Om de strijd tegen de fructose-epidemie te winnen, hebben we een alomvattende aanpak nodig”, besluit Buziau.
Dat er een verband was tussen fructose en leververvetting was al duidelijk. Niet duidelijk was of dit oorzakelijk is. Om dit aan te tonen, werd onderzoek gedaan naar mensen die fructose niet omzetten in vet, maar het via de urine uitscheiden. Deze mensen lijden aan de (onschuldige) aandoening fructosurie. De proefpersonen uit deze groep bleken minder risico te lopen op leververvetting en gerelateerde aandoeningen dan de controlegroep bestaande uit mensen zonder die aandoening. “Omdat de aangeboren aanleg berust op toeval en de groepen verder niet van elkaar verschillen, kunnen we met deze vergelijking stellen dat fructose inderdaad de oorzaak is van leververvetting", aldus Buziau.
Onderzoek naar deelnemers aan De Maastricht Studie toonde aan dat vooral fructose uit frisdrank en vruchtensap de boosdoener is. Fructose uit fruit lijkt geen verband te hebben met levervet.
Volgens Buziau is fruitsap ongezond. Verder pleit ze voor een suikertaks zodat mensen minder fructose uit frisdrank binnen krijgen. Andere maatregelen zoals het weghalen van automaten met frisdrank op scholen zijn ook belangrijk. “Om de strijd tegen de fructose-epidemie te winnen, hebben we een alomvattende aanpak nodig”, besluit Buziau.
Dus puur vruchtensap dan toch maar Nutriscore B of C?
Zou de kop boven het artikel ook kunnen zijn: 'Fruitsap leidt tot leververvetting, (volle) melk niet'. ?
Lourens, onder praktische mensen is al heel lang bekend dat je brand met zand kunt blussen. Omdat we het altijd met water doen, denkt alleen iedereen dat het met water moet.
Er was nog nooit bewezen dat je sap dikker maakt dan fruit; en dat is nu gebeurd via het proefje met de fructosurie-lijders.
Echter .... praktische diëtisten weten dat mensen die dagelijks twee kilo druiven eten toch dikker worden dan mensen die een liter melk drinken. En dat is vanwege de fructose ...
Enorm tekort schietend!
Het is maar welk vruchtensap (bessen of appel, vers hoge druk of gesteriliseerd, filtratie), en wat gemeten wordt. Flavonoïden, vezels en enzymen.
Bepaalde sappen hun grote waarde bewezen...andere bijna suikerwater.
Zoals (gesteriliseerd!) blauwe bessen sap op de hersenen/ cognitief vermogen (200cc iedere ochtend heeft spectaculair effect op uitvoerende taken t.o.v controlegroep).
Zwarte bessen(bramen) sap als krachtigste anti-oxidant - bepaalde stofjes hechtend aan vele belangrijke receptoren. In concentraties die je met vers fruit moeilijk kan bereiken.
Duindoorn sap WOW!! En waardevol tomatensap?
En hoe zit het met de onbesproken tussenliggende vorm: smoothies waarin de hele vrucht verwerkt is? Zelfgemaakt kan je er ook gemalen noten/ pitten e.a. aan toevoegen voor een ideale ontbijt begeleider ;)
Frank, kun je ook aangeven wat de redeneerfout van de onderzoekers is?