De larven van de meeltor zijn onder meer proteïne-, vet- en vezelrijk en veroorzaken maar weinig CO2-uitstoot. In Europa worden ze al gebruikt als ingrediënt in huisdierenvoer. In delen van Azië, Afrika en Australië worden insecten al langer geconsumeerd als voedsel. Dat kan in zijn natuurlijke vorm of als poederalternatief. Insecten doken in Europa al eerder op in de supermarkt als bijvoorbeeld insectenburgers. Landen als België, Nederland en Finland gedoogden deze verkoop. Een nieuwe EU-richtlijn uit 2018 floot de landen terug.
Het zijn de eerste insecten die als ‘novel food’ groen licht krijgen van de EFSA. Het is een eerste stap naar de toelating van verkoop van de meelwormen verwerkt in voedingsproducten op de Europese voedselmarkt. De Europese Commissie moet het advies nog wel overnemen. De komende jaren zullen waarschijnlijk meer insecten goedgekeurd worden voor menselijke consumptie. Sinds 2018 is het mogelijk om dit soort ‘novel foods’ goed te laten keuren. Bij de EFSA liggen 156 aanvragen voor allerlei soorten insecten tot en met voedsel bereid uit algen. 14 daarvan zijn volgens het agentschap vergelijkbaar met deze. Het IPIFF verwacht ook toelating voor gebruik in voer voor pluimvee en varkens. Dat kan de weg vrij maken voor bedrijven als Protix en de experimentele meelwormenkwekerij in een voormalige varkensstal in het Brabantse Oostelbeers.
Bij de beoordeling hield de EFSA rekening met talloze kwesties, van eiwitgehalte tot allergenen. Van de eiwitten in meelwormen kun je een allergische reactie krijgen, als je bijvoorbeeld al allergisch bent voor huisstofmijt en schaaldieren. Daarom raadt de EFSA nader onderzoek aan naar deze allergie.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@7: Jos van Vonderen... Gelukkig... dus na tig miljoenen jaren op de menulijst te hebben gestaan mogen gevogelte en varkens nu ook officieel wormen en insecten eten...
#2 Frank Eric, de tussenstap ".....Het IPIFF verwacht ook toelating voor gebruik in voer voor pluimvee en varkens. " is dan ook veel interessanter.
En dat na een paar millennia gebruik door de Chinezen... Een Thais-Chinese relatie van me was er dol op.... oh huiver....
Kijkend naar verschillende stammen in de Amazone, Afrika en Nieuw Guinea e.d.: zonder het eten van dit soort wormen ( en insecten) had de menselijke soort nooit overleed.
Ach.. ik lustte vroeger ook geen garnalen, tempoera-inktvisrondjes enz. Enkele jaren gelden zei een Thaise politieman: zelfs als we Harry opsluiten in de (Thaise) gevangenis ( monkey house), maar voldoende garnalen te eten geven, zal hij niet protesteren.
#4, PvdD: eerst verdoven.
Als Jonnie Boer ze op een mooie manier verwerkt (de Jonnie Boer wormburger) dan denk ik het wel. Ben benieuwd wat de Partij voor de Dieren hier van vindt.