Hasna Chelhi
1 min Hasna Chelhi Redactie Foodlog
Dinsdag 11 juni opende het bedrijf Protix in aanwezigheid van koning Willem Alexander - die rustig zijn hand door een bak vol larven haalde - en minister van Landbouw Carola Schouten een nieuwe insectenfabriek. De fabriek in Bergen op Zoom is 15.000 m2 groot en produceert eiwitrijke insecten die als duurzaam dierenvoer moeten dienen. Mogelijk is het een ethisch waagstuk.
Momenteel wordt wereldwijd bijna een derde van de landbouwgrond gebruikt voor het telen van voeding voor dieren, schrijft de NOS. In de nieuwe insectenfabriek eten bijna een miljard vliegenlarven van de zwarte soldatenvlieg organisch afval zoals sinaasappelschillen en groente- en tuinafval. De insecten worden gekweekt om als dierlijke vervanger van eiwitgewassen te dienen in het veevoer voor met name kippen, varkens en kweekvis. De larven van de zwarte soldatenvlieg zijn daar bij uitstek geschikt voor, omdat ze veel eten en zich volproppen met eiwitten.

Volgens initiatiefnemer Kees Aarts draagt de insectenkwekerij bij aan een gesloten kringloop van dieren. Er blijft meer landbouwgrond over voor voedselproductie, er hoeft minder wilde vis te worden gevangen om kweekvis te voeren en de afvalberg wordt kleiner. Er zijn nog wat obstakels: zo mogen in Europa, sinds de gekkekoeienziekte, dieren in principe geen dierlijke producten te eten krijgen. De overheid, de provincie Noord-Brabant voorop, maakte zich in Brussel sterk voor uitzonderingen. Protix levert nu eiwitten voor kweekzalm- en pluimveevoer en wil op korte termijn ook varkensvoer op de markt brengen.

Schouten liet alvast een ballonnetje op voor een volgende stap: larven kweken op dierlijke mest. “Dat is kringlooplandbouw op zijn best,” aldus de minister tijdens haar openingstoespraak. Of dat voldoende kilo's oplevert en praktisch is, moet nog blijken.

In het kader van dierenwelzijn en de opkomende vegan ethiek moet worden opgemerkt dat deze vorm van duurzaamheid leidt tot de exploitatie van letterlijk honderden miljarden kleine dieren ten behoeve van onze voeding. In het verleden waren de eerste ethische protesten al te horen.
Nieuws­brief
Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Most Liked Today