Wat merkt het dier van omgeving?
Zaken als megastallen neem ik niet mee. Het dier merkt daar in directe zin weinig van. Uiteraard kan schaalvergroting leiden tot ‘verdinging’ van dieren, zoals ook de gezondheidszorg op kleine bedrijven met dierhouderij als neventak te kort kan schieten. Maar dergelijke zaken spelen alleen als het dier er iets van merkt. Voor mij gaat het om wat het dier zelf merkt van de omgeving, en hoe het zich daarin gedraagt.
Bij het gedrag van varkens vind ik het belangrijk hoe ze reageren als ik bij een groep ga staan. Varkens zijn nieuwsgierige dieren. Bij jonge biggen zie je dat heel mooi. Maak de deur van een biggenafdeling open, en de biggen reageren in eerste instantie verschrikt en rennen weg van de zojuist geopende deur. Na een paar seconden kijken ze echter naar de geopende deur, zien daar iemand staan en worden nieuwsgierig. Ze komen snel dichterbij, maar wel heel alert of het misschien toch te gevaarlijk is. Alsmaar dichterbij komend wisselen twee emoties elkaar telkens af, een beetje angst en daarnaast nieuwsgierigheid.
Met mensen kun je in gesprek gaan. Bij dieren moeten we afgaan op de signalen die ze afgeven. In de interpretatie van deze signalen zit de crux. Maar er zijn genoeg signalen die, als je ze ziet, vrij eenduidig te interpreteren zijnNieuwsgierigheid de overhand
Hoewel minder blijven deze wisselende emoties zichtbaar, ook als de varkens wat ouder zijn. Als uiteindelijk het dier bij de mens staat heeft de nieuwsgierigheid de overhand gekregen. En als het varken je dan probeert te besnuffelen, is voor mij persoonlijk het gedrag in de basis oké. Deze mens-dier interactie is voor mij een belangrijke maatstaf voor of het dier in staat is als sociaal wezen te functioneren, waarbij ik dan ook blijf kijken hoe de dieren op elkaar reageren.
Zo mag een varken best aan een ander varken luidkeels te kennen geven dat het ergens niet van gediend is, maar het is niet de bedoeling dat er veel protesterend geschreeuw is en er dieren zijn die alsmaar donderjagen. Verder kijk ik of de dieren goed kunnen bewegen, en er geen beschadigingen zoals oorbijten zichtbaar zijn. Bij beren mogen er schrammen op de huid zijn. Jongens vechten graag een robbertje. Maar deze schrammen mogen alleen oppervlakkig zijn.
Stalklimaat
Dan de directe omgeving van het dier. Het klimaat in de stal moet niet te warm zijn en de binnenkomende verse lucht moet gelijkmatig verdeeld de dierruimte binnenkomen. Het moet niet te warm zijn, omdat varkens zelf al veel warmte produceren en deze warmte niet makkelijk kwijtraken. In de stal moet continu verse frisse lucht van buiten naar binnen worden aangevoerd. Dan is het niet bedompt of irriterend voor de luchtwegen of slijmvliezen.
Zaken als oppervlaktenormen zijn voor mij niet leidend. Het gaat er niet om of een varken 0,1 m2 meer of minder ruimte heeft, maar over de inrichting van deze ruimte. Wat is er te doen voor de dieren, hebben ze een plek om veilig te eten, drinken, rusten, spelen en mesten? De inrichting van een hok moet het mogelijk maken dat er iets te kiezen valt voor dieren. Zo heeft een hok dat uit twee gedeelten bestaat, met een gedeeltelijk schot ertussen, het voordeel dat een ranglager dier makkelijker weg kan van een agressief ranghoger dier. Voor biggen is het volgens mij ook fijn om ergens in het hok een overdekte ruimte te hebben. Daar liggen ze graag, vaak zelfs bovenop elkaar. Volgens mij is dat omdat een overdekte ruimte hen een veilig en beschut gevoel geeft.
Kennis over betekenis signalen
Kortom, bij denken over dierenwelzijn ga ik uit van het dier zelf, en niet vanuit wat mensen vinden of van afmetingen van stallen. Gedrag en gezondheid zijn de meest zichtbare aspecten van dierwelzijn. Dat zie je door te kijken naar het dier, mits je kennis hebt over wat signalen van dieren betekenen. We weten uiteraard nooit helemaal zeker wanneer een dier zich wel voelt. Wat wij als welbevinden voor het dier benoemen, hoeft niet voor ieder individueel dier zo te zijn.
Bij mensen is dat ook zo. Je kan mensen voorzien van een droge veilige slaapplek, voldoende eten en drinken, bewegingsruimte en voor de sociale interactie in een groep bij elkaar zetten. Toch zal niet iedereen zich hier hetzelfde voelen. Aan mensen kunnen we het vragen en met hen hierover in gesprek gaan. Bij dieren moeten we afgaan op de signalen die ze afgeven. In de interpretatie van deze signalen zit de crux. Maar er zijn genoeg signalen die, als je ze ziet, vrij eenduidig te interpreteren zijn.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Piet #18, ik vraag me ook vaak af wat de koeien van mijn buurman vinden van de verkiezingsoverwinning van de BBB, of de escapades van Dreetje Hazes. Ben ik echt benieuwd naar.
Het leven van gehouden dieren heeft een zodanige vorm gekregen opdat het verkocht/gekocht kan worden. Kopen en verkopen van dieren is hetzelfde als slavenhandel. Wat zou een dier voelen wanneer het weet dat het verkocht gaat worden, van eigenaar gaat wisselen en gedwongen onder de hoede van een andere baas komt?
We kunnen alleen maar ons best doen. Is een megastal slecht? Een varkens dat met 12 in een hok zit, maakt het echt niet uit hoeveel hokken er op dat bedrijf zijn. Dat is wat Ge zegt.
Moeten we wel of niet dieren houden? Wat betekent dat wij het leven van het dier vorm geven. Er zijn mensen die vinden dat dat niet ethisch is, net zoals we geen mensen tot slaaf mogen maken. Ik vind, als wij het dier een prettig (of geen onprettig, daar zit zeker nogal wat tussen), leven geven, dat daar toch niet zoveel tegen kan zijn. Of we het daarna opeten maakt voor mij weinig verschil. Hoewel ik ook onze hondjes niet op ga eten. Wij hebben 2 hondjes, een daarvan had vandaag een, volgens mij, epileptische aanval. Volslagen nieuw voor mij. Ik was alleen met de hondjes thuis. Het hondje was totaal van slag en week geen 30 cm van mijn zijde. Dit lijkt me toch wel op een indicatie dat zo'n dier zich prettig en vertrouwd voelt in het bijzijn van zijn baas. En door de de mens "gehouden". We hebben de hondjes gewoon gekocht. (Niet in overleg geadopteerd of iets). En volgens mij voelen ze zich daar prettig bij. Wij hebben voor hun hier helaas geen stal, waar het klimaat optimaal georganiseerd is, maar ze kunnen gelukkig kiezen tussen de zon en schaduw op onze binnenplaats en helaas is het dan soms nog te heet onder de portugese zon, maar dat is het voor ons ook wel eens.
Henric #5 , helemaal met jou eens. Regels zijn er sowieso, omdat er altijd mensen zijn die niet het beste voor hebben met dieren (of mensen, of de natuur, vul maar in). We hebben onze samenleving zo ingericht dat er regels zijn over hoe er omgegaan wordt met mensen, dingen, natuur, dieren, verkeer, enz., enz. De vraag is: wie maakt deze regels (hopelijk de mensen die wij kiezen om ons te representeren in de politiek) en, belangrijker nog, waar zijn deze regels op gebaseerd? M.b.t. dierenwelzijn: ik denk dat gevoelens en emoties van het dier als uitgangspunt nemen een goede basis voor regelgeving is. Wat Gé in dit artikel laat zien is dat het moeilijk is om daar generaliserende regels voor te bedenken omdat diersoorten hun gevoelens en emoties op andere manieren laten zien. En zoals Gert #7 ook laat zien: onze kennis hiervan verandert en groeit naarmate we meer onderzoek doen en dieren beter leren begrijpen, dus we moeten de basis van die regelgeving continu blijven bevragen.
Als je het boekje "zintuigen van vogels" gaat lezen (aanrader) kom je er achter dat we eigenlijk nog maar een klein beetje van onze dieren begrijpen.
Wat we wel weten is ons geleerd vanuit het verleden. Om uiteindelijk te overleven. Dat is een ander perspectief.
Geluid is een fantastisch uitgangspunt om te onderzoeken en met de moderne technieken zou je hier weer een stapje voorwaarts in kunnen maken.
Zie ook hoe er al eeuwen lang wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de zintuigen van vogels.
En niet vergeten ook dieren en natuur passen zich langzaam aan aan veranderende omstandigheden.