image

Best bijzonder, als je er goed over nadenkt. De lekkerste boeren Goudse kaas, een beschermd oorsprongsproduct, komt uit Groningen.

Felicitaties uiteraard aan de winnaars!

Sjanita en Adrie de Vos namen 13 maart de Jan den Bestentrofee in ontvangst. Hun boerenkaas werd die dag gekozen tot de lekkerste boerenkaas van Nederland. De verkiezing van de lekkerste Goudse boerenkaas van Nederland is een hoogtepunt in de boerenkaasbranche én een erezaak voor de zelfkazende boeren. Het jaar 2008 is een lustrumjaar: dit jaar is de verkiezing van de ‘Kwaliteitsprijs Boerenkaas’ voor de 20e keer georganiseerd. Boerenkaas is een authentiek Nederlands product, dat sinds 16 februari 2007 door de Europese Unie is erkend als Gegarandeerd Traditionele Specialiteit. Alleen kaas die echt op de boerderij is bereid, met de verse, rauwe melk afkomstig van de eigen veestapel, mag boerenkaas heten.
Dit jaar is de Jan den Bestentrofee voor de 20e én laatste keer uitgereikt. Vanaf volgend jaar zal de verkiezing anders georganiseerd worden. Oók bij zo’n mooi traditioneel product als boerenkaas is vernieuwing immers noodzaak. Winnaar van de Jan den Bestentrofee word je niet zomaar. Daar gaat een strenge selectie aan vooraf. De 80 deelnemende boerenkazen zijn op 3 maart jl. door zes keurmeesters beoordeeld op aspecten als uiterlijke verzorging, doorsnede, geur en – veruit het zwaarst wegend – smaak. Vervolgens hebben consumenten uit de 20 technisch beste boerenkazen de vijf lekkerste gekozen. De consumentenproeverijen vonden van woensdag tot en met zaterdag jl. plaats in vier verschillende vestigingen van La Place, zodat een groot aantal consumenten mede heeft bepaald welke de lekkerste boerenkazen zijn. Vandaag streden de vijf lekkerste boerenkazen om de Jan den Bestentrofee voor de uiteindelijke winnaar. Een VIP-jury had het laatste woord. Ook Jan den Besten zelf, oud-kaashandelaar en initiatiefnemer van de verkiezing, maakte deze laatste keer deel uit van de VIP-jury. Sjanita en Adrie de Vos uit het Groningse Blijham mochten de Jan den Bestentrofee in ontvangst nemen. VIP-jurylid Marjoleine de Vos uit Groningen omschreef deze Goudse boerenkaas als een ‘no-nonsense kaas, een mooie stevige recht-door-zee-kaas, met een mooi bittertje’. Sjanita en Adrie de Vos van Kaasmakerij Oldambt in Blijham (Groningen) weten wat het is om de kampioenskaas te maken; als enigen zijn zij er in geslaagd om 3x de Jan den Bestentrofee in de wacht te slepen; ook in 2003 en 2006 waren zij al de gelukkige winnaars. Blijk van bewezen vakmanschap! De vier andere finalisten van dit jaar waren: Gerrit en Nel Speksnijder, Lekkerkerk (Zuid-Holland), Jan en Roos van Schie, Warmond (Zuid-Holland), kaasboerderij De Gelder, Tijnje (Friesland) en de familie Meijer, Bladel (Noord-Brabant).

bron: culinair.net
Dit artikel afdrukken