Het manifest werd op een druilerige zondag geschreven door Martijn van Winkelhof, zo vertelt hij zelf. "Een opiniërend artikel" noemt minister Bruno Bruins (VWS) het later, "dat direct door allerlei partijen werd ondersteund". In korte tijd spraken steeds meer mensen hun steun uit voor de opkomst van leefstijlgeneeskunde. Het nu overhandigde manifest heeft zo’n 2.000 ondertekenaars uit allerlei verschillende hoeken. Van artsen en beleidsmakers tot Bekende Nederlanders die ook het nut van leefstijlgeneeskunde inzien.

“Juist dat is belangrijk”, benoemde de minister. “Initiatieven die breed gedragen worden en vanuit het veld komen, zijn veel krachtiger dan wanneer het uit de overheidskoker komt.”

Leefstijlgeneeskunde in de spreekkamer krijgen
In het manifest vragen de ondertekenaars om een plaats voor leefstijlgeneeskunde in niet alleen de preventieve maar ook de curatieve behandeling van leefstijl-gerelateerde ziektes. Leefstijlgeneeskunde zou een plaats moeten krijgen in de (para)medische opleiding, het klinisch wetenschappelijk onderzoek, (para)medische protocollen en daarmee zo snel en goed mogelijk terechtkomen in de spreekkamer bij zorgprofessional en patiënt. Minister Bruins ontving het manifest positief. “Het is een fantastisch initiatief, mijn complimenten voor al jullie inspanning en dat jullie zover zijn gekomen”, reageerde de minister. “We hebben al een stap in de goede richting gezet door de gecombineerde leefstijlinterventie op te nemen in de basisverzekering. Leefstijlcoaches gaan daar mee aan de slag om mensen met bijvoorbeeld diabetes te helpen. Ik hoop daarvan snel positieve resultaten te zien. Dat helpt enorm om de leefstijlgeneeskunde nog verder aan te wakkeren.”

Initiatieven die breed gedragen worden en vanuit het veld komen, zijn veel krachtiger dan wanneer het uit de overheidskoker komt
Enthousiasme
De positieve reactie van de minister deed de initiatiefnemers goed. “Ik ben blij met deze eerste stap en dat de minister bereid is ons manifest aan te nemen. Over 10 jaar zullen we zien of deze dag inderdaad historisch was,” zei Hanneke Molema van TNO. Arts Hanno Pijl zei ‘buitengewoon gelukkig’ te zijn. “Het concept leefstijlgeneeskunde landt nu echt bij de overheid. Het is voor een grote groep mensen lastig om in de context van onze samenleving gedrag aan te passen. Als je het aan de zorg overlaat strijdt je een verloren strijd. De overheid moet stappen nemen om het mensen makkelijk te maken om leefstijl te veranderen. Ook Martijn Winkelaar was een gelukkig man. “Dit is toch een beetje een jongensdroom. De zorg in Nederland hoort bij de beste ter wereld en ik hoop dat de zorg nu nog beter zal worden.”

Aan het enthousiasme van de aanwezigen en ondertekenaars zal het in ieder geval niet liggen. Studenten van Student en Voeding waren aanwezig en maakten duidelijk dat ze graag een plek ingeruimd zien voor leefstijlgeneeskunde in het curriculum van de opleiding Geneeskunde. Jos Keurentjes en Kim Smit van TNO en LUMC, degenen die uiteindelijk het manifest aan de minister overhandigden, vertelden er klaar voor te zijn om Leefstijlgeneeskunde groot te maken. “In het Nederlands Instituut voor Leefstijlgeneeskunde (NILG) staan de beste artsen en wetenschappers klaar om een bijdrage te leveren. Aan u de nobele taak om leefstijlgeneeskunde vleugels te geven,” spraken zij tot de minister.
Dit artikel afdrukken