“Juist dat is belangrijk”, benoemde de minister. “Initiatieven die breed gedragen worden en vanuit het veld komen, zijn veel krachtiger dan wanneer het uit de overheidskoker komt.”
Leefstijlgeneeskunde in de spreekkamer krijgen
In het manifest vragen de ondertekenaars om een plaats voor leefstijlgeneeskunde in niet alleen de preventieve maar ook de curatieve behandeling van leefstijl-gerelateerde ziektes. Leefstijlgeneeskunde zou een plaats moeten krijgen in de (para)medische opleiding, het klinisch wetenschappelijk onderzoek, (para)medische protocollen en daarmee zo snel en goed mogelijk terechtkomen in de spreekkamer bij zorgprofessional en patiënt. Minister Bruins ontving het manifest positief. “Het is een fantastisch initiatief, mijn complimenten voor al jullie inspanning en dat jullie zover zijn gekomen”, reageerde de minister. “We hebben al een stap in de goede richting gezet door de gecombineerde leefstijlinterventie op te nemen in de basisverzekering. Leefstijlcoaches gaan daar mee aan de slag om mensen met bijvoorbeeld diabetes te helpen. Ik hoop daarvan snel positieve resultaten te zien. Dat helpt enorm om de leefstijlgeneeskunde nog verder aan te wakkeren.”
Initiatieven die breed gedragen worden en vanuit het veld komen, zijn veel krachtiger dan wanneer het uit de overheidskoker komtEnthousiasme
De positieve reactie van de minister deed de initiatiefnemers goed. “Ik ben blij met deze eerste stap en dat de minister bereid is ons manifest aan te nemen. Over 10 jaar zullen we zien of deze dag inderdaad historisch was,” zei Hanneke Molema van TNO. Arts Hanno Pijl zei ‘buitengewoon gelukkig’ te zijn. “Het concept leefstijlgeneeskunde landt nu echt bij de overheid. Het is voor een grote groep mensen lastig om in de context van onze samenleving gedrag aan te passen. Als je het aan de zorg overlaat strijdt je een verloren strijd. De overheid moet stappen nemen om het mensen makkelijk te maken om leefstijl te veranderen. Ook Martijn Winkelaar was een gelukkig man. “Dit is toch een beetje een jongensdroom. De zorg in Nederland hoort bij de beste ter wereld en ik hoop dat de zorg nu nog beter zal worden.”
Aan het enthousiasme van de aanwezigen en ondertekenaars zal het in ieder geval niet liggen. Studenten van Student en Voeding waren aanwezig en maakten duidelijk dat ze graag een plek ingeruimd zien voor leefstijlgeneeskunde in het curriculum van de opleiding Geneeskunde. Jos Keurentjes en Kim Smit van TNO en LUMC, degenen die uiteindelijk het manifest aan de minister overhandigden, vertelden er klaar voor te zijn om Leefstijlgeneeskunde groot te maken. “In het Nederlands Instituut voor Leefstijlgeneeskunde (NILG) staan de beste artsen en wetenschappers klaar om een bijdrage te leveren. Aan u de nobele taak om leefstijlgeneeskunde vleugels te geven,” spraken zij tot de minister.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
“Initiatieven die breed gedragen worden en vanuit het veld komen, zijn veel krachtiger dan wanneer het uit de overheidskoker komt.”
Leefstijlnascholing op Kreta. De minister wordt op zijn wenken bediend.
Goed initiatief!! Je moet ergens beginnen.
Ook op HBO-niveau krijgt leefstijl een podium. HAS Hogeschool start volgend schooljaar (september 2019) de nieuwe opleiding ‘Healthy Living’, een variant op de bacheloropleiding ‘Food Innovation’.
De focus van deze nieuwe vierjarige opleiding ligt op het ontwikkelen van innovatieve concepten rondom voeding en leefstijl en dan met name het voorkomen van ziektes in plaats van het genezen daarvan.
De opleiding is niet zonder reden in Venlo gevestigd. De regio Noord-Limburg heeft de ambitie om in 2025 de gezondste regio van Europa te zijn, op het gebied van wonen, werken en recreëren. Op 24 november vindt bij HAS Hogeschool in Venlo een open dag plaats over de nieuwe opleiding.
Het segment ‘voeding’ van ‘laat voedsel uw medicijn zijn en medicijn uw voedsel’ van 2500 jaar geleden dat een voorname – zo niet de voornaamste – rol speelt in een gezonde leefstijl wordt met de nu bedachte ‘leefstijlgeneeskunde’ opnieuw te paard gehesen. Een ontwikkeling die iedereen zou moeten omarmen.
Fijn te lezen dat er in deze komende ‘omslag’(?) goedwillende artsen zijn die ook tot de supporters behoren. Hoewel ik me afvraag met welk percentage der artsen we hier eigenlijk te maken hebben die voedsel/voedingsstoffen ook idd als medicijn zien. Supporter zijn is vers-1, maar er naar handelen is vers-2. En welke kennis van voeding hebben die artsen-ondertekenaars om (als gezond alternatief voor een duur farmaceutisch recept) iemand op weg naar genezing te helpen, laat staan te genezen?
Een bezoekje gisteren aan mijn pas afgestudeerde nieuwe huisarts stemde mij wat dat betreft weinig hoopvol. Deze rookie had nog nooit van caseïne gehoord. Laat staan van de klachten die dit melkeiwit soms kan geven. Stoppen met melk drinken het enig genezend advies kost geen cent. Verkeerde diagnose heeft onnodige medicijnen, onnodige behandelingen, onnodige controles, onnodige verwijzingen, complicaties, niet genezen DUS ONNODIGE ZORGKOSTEN tot gevolg.
Wie weet hoeveel ziekenhuizen er nog failliet zouden gaan als alle diagnoses juist zouden zijn?
Leefstijlgeneeskunde gaat (veel) verder dan diabetes2 omdraaien door het minderen van calorieën in het algemeen en koolhydraten in het bijzonder. Het lijkt er op dat Bruno Bruins weinig zin heeft om klinisch onderzoek de boost te geven die het nodig heeft. Dat laat hij liefst aan 'het veld' over. Hier drie kwartier boeiende resultaten uit het veld over sulforafaan.