Het gros van de 150 bezoekers aan de congres bestond uit vrouwelijke geneeskundestudenten die de extra-curriculaire cursus over levensstijl en voeding (SELF) al in hun avonduren hadden gevolgd.

Geneeskundestudenten lopen inmiddels warm voor leefstijlgeneeskunde, maar hoe brengt een jonge arts zijn of haar vergaarde kennis in praktijk?

Volgens Tamara de Weijer kost het maar 30 seconden van het 10-minuten-durend consult om leefstijl ter sprake te brengen. Toch lopen geneeskundestudenten die het congres bezochten tegen obstakels aan. Hoe breng je bijvoorbeeld leefstijlsuggesties ter sprake tijdens je co-schappen, zonder een sneer te krijgen van je begeleidende arts?

SELF-cursus populair
Stichting Student en Voeding is pas vorig jaar opgericht, maar kan nu al bogen op de onder studenten populaire SELF-cursus. Die wordt inmiddels op alle 8 medische faculteiten in ons land aangeboden.

Eind maart 2019 wordt de SELF-cursus in Amsterdam waarschijnlijk daadwerkelijk geaccrediteerd, een primeur. De cursus is zelfs zo populair dat Student en Voeding die ook beschikbaar wil stellen voor andere disciplines, zoals huisartsen in opleiding.

Er is een collectieve mind shift nodig
Linda
Bij de workshops van het congres zaten alle zalen vol. Vooral het persoonlijke verhaal van Linda, al 14 jaar MS patiënt, maakte indruk. MS is een progressieve ziekte en met medicijnen wordt er weinig vooruitgang geboekt. Voeding Leeft heeft een programma met een combinatie van dieet en coaching. Linda was 100% afgekeurd voor werk en moest meerdere keren per dag een dutje doen door alle inspanning. Met het programma doet ze inmiddels weer een dag in de week vrijwilligerswerk. Een voorbeeld uit de praktijk wat veranderingen in leefstijl kan doen.

Volgens Hanno Pijl is het tijd voor leefstijlgeneeskunde. Jonge dokters én patiënten zijn enthousiast. Máár er is ook een collectieve mind shift voor nodig, zegt Pijl. Zie een dokter niet meer als autoriteit die het probleem van de patiënt oplost, maar als adviseur. De autoritaire methode is verouderd; die komt nog uit de tijd dat we dachten dat ziekten één bepaalde oorzaak hadden en makkelijk te behandelen zijn.
De dokter hoort te inspireren en te checken of een interventie werkt, maar moet ook het initiatief aan de patiënt zelf laten
Dat uitgangspunt werkt niet voor de multifactoriële ziekten die nu zo vaak voorkomen, zoals diabetes type 2. De dokter hoort te inspireren en te checken of een interventie werkt, maar moet ook het initiatief aan de patiënt zelf laten.

Huidige gezondheidsdefinitie is een utopie
Machteld Huber vindt de WHO-definitie van ‘gezondheid’ verouderd. Deze luidt: “een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden en niet louter het ontbreken van ziekte of gebrek”. Een utopie meent Huber; zo kan niemand zich echt gezond noemen. Volgens haar moet veerkracht centraal staan. Veerkracht op 6 dimensies van gezondheid: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, sociaal-maatschappelijke participatie en dagelijks functioneren. Patiënten beoordeelden alle 6 de dimensies als een belangrijk aspect van gezondheid, zo bleek uit haar onderzoek. Beleidsmakers en universitair opgeleide mensen hechten vooral waarde aan hun fysieke functioneren; de rest vinden ze minder belangrijk.

Niet oordelen is moeilijk
Volgens Ernst van der Pasch, huisarts en medisch cabaretier is ‘niet oordelen’ over het gedrag en kennisgebrek van de patiënten erg moeilijk. De dokter gaat er nog al te gemakkelijk van uit dat dikke mensen hun leefstijl 'niet willen' aanpassen en dat hij niets aan dat probleem 'kan doen'.

Opheffen ultiem doel
Het succes van SELF is opgezet door het eerste bestuur van de Stichting. Nu is het aan het net aangetreden nieuwe bestuur om dat succes verder uit te bouwen. De bestuursleden van de Stichting Student en Voeding komen allen van een andere faculteit. “Alleen Nijmegen mist nog”, aldus de trotse nieuwe voorzitter Rianne Dolmans. Handig, want iedere faculteit is weer anders en zo kan de Stichting overal invloed uitoefenen. Het uiteindelijke doel is dat lesstof in iedere faculteit in het vakkenpakket is geïntegreerd. “Het ultieme doel is dat Student en Voeding opgeheven moet worden, omdat we niet meer nodig zijn”, aldus Dolmans.
Dit artikel afdrukken