De afgelopen weken hebben inmiddels meer dan 1000 personen en organisaties steun betuigd voor het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde, zoals de koepelverenigingen van o.a. jeugdartsen, cardiologen, allergologen, bedrijfsartsen, diëtisten, internisten en psychiaters, psychologen, artsenfederatie KNMG, Patiënten Federatie Nederland, Nederlandse Public Health Federatie, de raden van bestuur van het Leids Universitair Medisch Centrum, TNO, Lentis en ArboUnie, plus een grote verscheidenheid aan wetenschappers, (on)bekende medici (Esther van Fenema, Janneke Wittekoek, Bram Bakker), zorgondernemers, opinieleiders en bekende Nederlanders, zoals Jörgen Raymann, Erik Scherder, Freek de Jonge en Barry Atsma. Het aantal steunbetuigingen groeit nog steeds.
Beperken en vermijden van zorgkosten
Ondertekenaars pleiten voor erkenning van leefstijlgeneeskunde als belangrijke oplossingsrichting voor de sterk toenemende chronische ziektelast en bijbehorende zorgkosten. Leefstijlgeneeskunde is relevant voor het voorkómen van ziekten (preventief), maar er komt steeds meer bewijs dat leefstijl ook bijdraagt in het behandelen en zelfs genezen daarvan (curatief). Volgens een studie van o.a. oud-minister Klink kost alleen al diabetes type 2 de samenleving €18miljard per jaar. Elke dag komen daar 160 nieuwe patiënten bij, terwijl bekend is dat de ziekte in grote mate vermijdbaar en zelfs omkeerbaar is.
Ondertekenaars zeggen niet dat het ontstaan van deze en andere ziekten de schuld is van mensen zelf. Integendeel. De ondertekenaars moedigen de 3 bewindslieden van VWS en het Parlement aan om het medisch, maatschappelijk en financieel potentieel van leefstijlgeneeskunde snel op te pakken en leefstijlgeneeskunde een plek te geven in de (para)medische opleiding, het klinisch-wetenschappelijk onderzoek, (para)medische protocollen en daarmee zo snel en goed mogelijk in de spreekkamer bij zorgprofessional en patiënt.
Curatief potentieel waarschijnlijk groot
Gerichte interventies voor voeding, lichaamsbeweging, zingeving en stresscoping kunnen volgens de auteurs vaak een belangrijk verschil maken, zowel preventief als curatief. Niet alleen bij diabetes type 2, maar vaak ook bij hart- en vaatziekten, psychische stoornissen, darmziekten, longziekten zijn er -voorzichtig maar voldoende - indicaties dat leefstijl in belangrijke mate kan bijdragen aan klachtenreductie of zelfs remissie bij een breed spectrum van (dure) aandoeningen.
Oproep voor een Gezond en Vitaal Nederland
LUMC en TNO hebben het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde opgericht. Het NILG heeft het manifest geadopteerd in afstemming met de oorspronkelijke auteurs en zonder externe subsidie of financiering. Het manifest is bedoeld als een prettig positieve impuls, met de ambitie om leefstijl gerelateerde ziektelast in Nederland binnen 10 jaar te halveren, zonder extra pillen. Leefstijlgeneeskunde is volgens het NILG een belangrijke sleutel naar een trendbreuk in zorglast en -kosten en daar wordt Nederland beter, vitaler en blijer van. Namens de oorspronkelijke auteurs en alle ondertekenaars roept het Innovatiecentrum dan ook de 3 bewindslieden van VWS en het parlement op om vol in te zetten op (curatieve) leefstijlgeneeskunde. Het deel van medisch Nederland dat dit onderschrijft groeit met de dag.
Hanneke Molema is namens TNO lid van het management team van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Grappig Erwin Blom van Fast Moving Targets stuurde me net dit door:
....maar aan de andere kant zijn er de mensen die er van overtuigd zijn dat AI de grote problemen waar we voor staan gaat oplossen. Zo iemand is bijvoorbeeld de co-founder van Google’s Deepmind Demis Hassabis. Ofwel menselijk gedrag moet veranderen, ofwel technologie moet beter worden, is zijn stelling. In het eerste gelooft hij niet, daarom moeten we het van het tweede hebben.
“The reason I say that is that if you look at the challenges that confront society: climate change, sustainability, mass inequality – which is getting worse – diseases, and healthcare, we’re not making progress anywhere near fast enough in any of these areas.
"Either we need an exponential improvement in human behavior – less selfishness, less short-termism, more collaboration, more generosity – or we need an exponential improvement in technology.
"If you look at current geopolitics, I don’t think we’re going to be getting an exponential improvement in human behavior any time soon.
"That’s why we need a quantum leap in technology like AI.”
Life style...
De consumentenmarkten, van supermarkt tot mode tot Facebook tot de automobielmarkt.., draaien er volledig op. Misschien hebben jullie gelijk..
Maar dan moeten we als de donder voor een betere wereld ook de consumptieverslaafden (90% +) in 'n maand kunnen genezen als we er een paar miljard voor vrij maken..
De oplossing voor een econmisch herstel voor een gezondere aarde.
Nee, #1 Ik maak de boel niet belachelijk, maar ben bloedserieus.
'Life style changing', ongekende mogelijkheden..
#1 Gert,
>> Er is zoveel in de omgeving dat je weer op "het slechte pad" kan brengen: familie, vrienden, artsen, "sociale" media, voedselaanbod << Dit moet dan ook aan bod komen bij de gedragsverandering. Hoe ga je hiermee om?
Het voorbeeld dat jij noemt doet me denken aan Leende. Het feit dat het om meerdere mensen binnen hetzelfde dorp gaat kan betekenen dat ze ook steun hebben aan elkaar en ervaringen kunnen uitwisselen.
Prima initiatief. Het zal ongetwijfeld - vanuit vooroordelen - belachelijk gemaakt worden.
Bij een huisartsenpraktijk in een dorp verderop hebben ze samen met de diëtisten alle diabetes patiënten benaderd. Ook daar na een jaar een succespercentage van - uit mijn hoofd - ca 68%. Ze waren van de medicijnen af. Daarbij ook mensen die binnen kwamen met de hakken in het zand. En mensen die al jaren aan de insuline zaten.
Wat misschien nog wel ontbreekt: kwalitatief hoogstaand onderzoek naar mogelijkheden voor blijvende gedragsverandering. Er is zoveel in de omgeving dat je weer op "het slechte pad" (je bent Hollandse calvinist of niet ....) kan brengen: familie, vrienden, artsen, "sociale" media, voedselaanbod.