imageNaar aanleiding van Nick Trachets verhaal van vandaag heb ik ook eens aan closereading van etiketten gedaan. Met ook een onthulling als resultaat. De paprikachips van Lays worden namelijk vermoedelijk ten onrechte als 'beter dan ooit' aangeprezen op de verpakking.

Op de voorzijde van de verpakking staan de teksten 'improved taste', 'better than ever' en, onder een plaatje van een zonnebloem, '50% minder verzadigde vetten*'

Op de achterkant staat echter: Lay's chips zijn zo lekker, omdat ze gemaakt worden van de beste aardappelen en ingrediënten. Ze worden bereid in een speciale zonnebloemolie (bevat 63% zonnebloemolie), die van nature rijk is aan onverzadigde vetten. Hierdoor bevatten Lay's chips nu 50% minder verzadigde vetten*, maar ze behouden dezelfde heerlijke smaak.
*dan gewone aardappelchips


De smaak is dus niet verbeterd, zoals de voorkant beweert, maar hetzelfde gebleven! Wie heeft er nu gelijk: de verantwoordelijke bij de Smiths Food Group voor de achterkant of de verantwoordelijke voor het voorkantbeleid? In elk geval staan er nu tegenstrijdige beweringen op de zak. Mag dat?

De (verbeterde?) paprikasmaak van Lays bestaat trouwens uit: paneermeel, paprikapoeder, botermelkpoeder, mononatriumglutamaat, dinatrium-5'ribonucleotiden, aroma en kleurstof (paprika-extract). Maar dan heb je het wel over paneermeel en mononatriumglutamaat van de beste kwaliteit.

UPDATE: op de PepsiCo-site staat de volgende tekst: "De chips van Lay’s worden tegenwoordig mede bereid met speciale zonnebloemolie. Deze Sunseed ™ olie is net als olijfolie, rijk aan onverzadigde vetten. Daardoor bevat Lay’s chips 50% minder verzadigde vetten*. De samenstelling is dus verbeterd, maar de chips zijn nog even lekker van smaak. Sterker nog, Lay’s Chips heeft de smaken Paprika, Cheese Onion, Cream & Onion en Pickles verbeterd, waardoor ze nu nog lekkerder smaken!"

De achterkantmanager heeft dus iets te gemakkelijk copy-paste gedaan.
Dit artikel afdrukken