Naar aanleiding van Nick Trachets verhaal van vandaag heb ik ook eens aan closereading van etiketten gedaan. Met ook een onthulling als resultaat. De paprikachips van Lays worden namelijk vermoedelijk ten onrechte als 'beter dan ooit' aangeprezen op de verpakking.
Op de voorzijde van de verpakking staan de teksten 'improved taste', 'better than ever' en, onder een plaatje van een zonnebloem, '50% minder verzadigde vetten*'
Op de achterkant staat echter: Lay's chips zijn zo lekker, omdat ze gemaakt worden van de beste aardappelen en ingrediënten. Ze worden bereid in een speciale zonnebloemolie (bevat 63% zonnebloemolie), die van nature rijk is aan onverzadigde vetten. Hierdoor bevatten Lay's chips nu 50% minder verzadigde vetten*, maar ze behouden dezelfde heerlijke smaak.
*dan gewone aardappelchips
De smaak is dus niet verbeterd, zoals de voorkant beweert, maar hetzelfde gebleven! Wie heeft er nu gelijk: de verantwoordelijke bij de Smiths Food Group voor de achterkant of de verantwoordelijke voor het voorkantbeleid? In elk geval staan er nu tegenstrijdige beweringen op de zak. Mag dat?
De (verbeterde?) paprikasmaak van Lays bestaat trouwens uit: paneermeel, paprikapoeder, botermelkpoeder, mononatriumglutamaat, dinatrium-5'ribonucleotiden, aroma en kleurstof (paprika-extract). Maar dan heb je het wel over paneermeel en mononatriumglutamaat van de beste kwaliteit.
UPDATE: op de PepsiCo-site staat de volgende tekst: "De chips van Lay’s worden tegenwoordig mede bereid met speciale zonnebloemolie. Deze Sunseed ™ olie is net als olijfolie, rijk aan onverzadigde vetten. Daardoor bevat Lay’s chips 50% minder verzadigde vetten*. De samenstelling is dus verbeterd, maar de chips zijn nog even lekker van smaak. Sterker nog, Lay’s Chips heeft de smaken Paprika, Cheese Onion, Cream & Onion en Pickles verbeterd, waardoor ze nu nog lekkerder smaken!"
De achterkantmanager heeft dus iets te gemakkelijk copy-paste gedaan.
Dit artikel afdrukken
Op de voorzijde van de verpakking staan de teksten 'improved taste', 'better than ever' en, onder een plaatje van een zonnebloem, '50% minder verzadigde vetten*'
Op de achterkant staat echter: Lay's chips zijn zo lekker, omdat ze gemaakt worden van de beste aardappelen en ingrediënten. Ze worden bereid in een speciale zonnebloemolie (bevat 63% zonnebloemolie), die van nature rijk is aan onverzadigde vetten. Hierdoor bevatten Lay's chips nu 50% minder verzadigde vetten*, maar ze behouden dezelfde heerlijke smaak.
*dan gewone aardappelchips
De smaak is dus niet verbeterd, zoals de voorkant beweert, maar hetzelfde gebleven! Wie heeft er nu gelijk: de verantwoordelijke bij de Smiths Food Group voor de achterkant of de verantwoordelijke voor het voorkantbeleid? In elk geval staan er nu tegenstrijdige beweringen op de zak. Mag dat?
De (verbeterde?) paprikasmaak van Lays bestaat trouwens uit: paneermeel, paprikapoeder, botermelkpoeder, mononatriumglutamaat, dinatrium-5'ribonucleotiden, aroma en kleurstof (paprika-extract). Maar dan heb je het wel over paneermeel en mononatriumglutamaat van de beste kwaliteit.
UPDATE: op de PepsiCo-site staat de volgende tekst: "De chips van Lay’s worden tegenwoordig mede bereid met speciale zonnebloemolie. Deze Sunseed ™ olie is net als olijfolie, rijk aan onverzadigde vetten. Daardoor bevat Lay’s chips 50% minder verzadigde vetten*. De samenstelling is dus verbeterd, maar de chips zijn nog even lekker van smaak. Sterker nog, Lay’s Chips heeft de smaken Paprika, Cheese Onion, Cream & Onion en Pickles verbeterd, waardoor ze nu nog lekkerder smaken!"
De achterkantmanager heeft dus iets te gemakkelijk copy-paste gedaan.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
OK, Wouter, Nick (en natuurlijk Michael Pollan), we openen hier de categorie 'etiketten: feit & fictie'. Wordt in de zoekmachines waarschijnlijk niet makkelijk gevonden, maar wat maakt het uit? Moeten mensen maar gewoon hier komen.
Suggesties voor etiketten zijn welkom. Graag gescand of met link naar plaatje aanleveren.
Heeft er iemand een betere naam die het beter doet in Google (ik baseer me natuurlijk op die mooie Duitse kreet 'Dichtung u. Wahrheit')?
Ergens in de komende drie maanden gooien we het nl. echt om en gaat foodlog zijn derde gedaante in.
Sourcy. Natuurlijk mineraalwater van Nederlandse bodem.
De Sourcy-bron is één van de best beschermde bronnen in Europa. De unieke herkomst bepaalt de vele karakteristieke eigenschappen van het water. Dankzij de geringe hoeveelheden kalium en calcium is Sourcy mineraalwater heerlijk zacht van smaak. Verder is het natriumarm, zodat het zeer geschikt is als basis voor babyvoeding en zoutarme diëten.
Je bedoelt Utrechts leidingwater dat net als Sourcy wordt opgepomt uit de waterlagen onder de Utrechtse heuvelrug? Mineraalarm mineraalwater dus. Getuige de wat zure smaak bevat het wel veel bitterzout. Toch nog best mineraalwater dus.
Maar mag het wel bronwater heten of moet het tevreden zijn met mineraalwater alleen? Het was toch zo dat bronwater op eigen kracht de grond uitkomt en pompwater - wat ze daar bij Vrumona in Bunnik vlgs mij gebruiken - dus geen bronwater kan zijn?
Nee, alle water uit een bron mag bronwater genoemd worden.
Wat is een bron?
Als je een ondergrondse plens water aanboort heb je een bron. Oost van Utrecht is alle water waar Nederland de plee mee doorspoelt bronwater. En ook het slokje wat je drinkt uit de kraan, oost van Utrecht, is bronwater. Maar dat blief je niet. Je wilt een plastic flesje regenwater uit de Ardennen.
Wereld Wok Groenten van Iglo
Met de Wereld Wok Groenten van Iglo haal je de lekkerste groentegerechten van over de hele wereld in huis. En omdat Iglo de saus met verse ingrediënten bereidt en direct invriest, smaken de wokgroenten precies zoals ze in Japan, Thailand en India smaken.