Het is een verbond voor de aarde dat bedoeld is om moslims concrete handvatten te geven om vanuit hun geloof met klimaatverandering om te gaan. Het convenant benadrukt de rol van religie en cultuur in de bescherming van het milieu en baseert milieubeleid op islamitische principes waarmee mensen zich al identificeren.

Volgens de islam is duurzaamheid een integraal onderdeel van het dagelijks leven. Een belangrijk aspect is zorg voor de aarde en haar bewoners. Daaronder vallen ook dieren en dierenwelzijn. Ook al herkennen wij dat niet vanwege beelden van hedendaagse wreedheden in en op weg naar slachthuizen, de snelle en in beginsel pijnloze manier van slachten is daar een voorbeeld van.

Maar halal eten gaat verder dan dat. Je eet pas halal als je de aarde niet uitput en haar teruggeeft wat ze nodig heeft als je jouw deel hebt genomen.

Milieubewustzijn is diep verankerd in de islam. De islamitische gemeenschap ziet het bereiken van een duurzame toekomst van de aarde voor volgende generaties als een plicht van de islam. Al-Mizan roept op tot een heroverweging van onze relatie met de natuur. Mizan verwijst naar balans zoals beschreven in de Koran als respect en rechtvaardigheid voor de natuurlijke balans van de schepping. Zo leert de Profeet Mohammed ons dat je spaarzaam moet omgaan met water.

Al-Mizan is het resultaat van een wereldwijde samenwerking van meer dan 300 islamitische geleerden en instellingen, waaronder de Uskudar Universiteit in Istanbul en de Islamitische Stichting voor Ecologie en Milieuwetenschappen (IFEES). Ze geven de 1,7 miljard moslims op aarde een duidelijk signaal: het is tijd voor actie.
Dit artikel afdrukken