Met een wijziging van de Drank- en Horecawet (DHW) hoopt het kabinet het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen, verstoring van de openbare orde te voorkomen en administratieve lasten voor bedrijven sterk te verminderen.

De voorstellen volgen op de parlementaire behandeling van de Hoofdlijnenbrief Alcoholbeleid. De belangrijkste punten van wijziging van de Drank- en Horecawet zijn:


- Vereenvoudiging van het vergunningstelsel, waardoor vergunninghouders minder vaak een nieuwe vergunning hoeven aan te vragen. Ook kunnen leidinggevenden sneller en makkelijker aan het werk in horeca en slijterijen.

- Decentralisatie van het toezicht op de naleving van de Drank- en Horecawet. Het is niet meer de Voedsel- en Warenautoriteit die controleert, maar de gemeenten. Het toezicht zal worden verscherpt. Jongeren onder de 16 jaar kunnen nu nog te makkelijk aan drank komen. Gemeenten kunnen het toezicht efficiënter inzetten en vaker toezicht uitoefenen.

De mogelijkheid voor gemeenten om prijsacties en sluitingstijden in relatie tot leeftijd (bijvoorbeeld nachtcafés alleen voor 18+) te reguleren.

De bevoegdheid van gemeenten om maatregelen te nemen bij supermarkten die drie keer het verbod om alcohol aan jongeren onder de 16 jaar te verkopen, overtreden.

Pilotgemeenten krijgen de mogelijkheid om de leeftijdsgrens voor alcohol op te trekken van 16 naar 18 jaar. Gemeenten kunnen een aanvraag doen voor deelname aan deze proef. Landelijk blijft de grens 16 jaar.

Strafbaarstelling van jongeren onder de 16 jaar voor het bij zich hebben van alcoholhoudende drank op de openbare weg.

Gemeenten worden verplicht regels op te stellen voor paracommerciële instellingen zoals sportverenigingen en culturele centra. Op dit moment heeft niet iedere gemeente dergelijke regels.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.


bron: Ministerie van VWS, 20/02/09 met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken