Online maaltijdservice Just Eat onderzoekt mogelijkheden om ook de kweekvleesburger te gaan bezorgen. Afgelopen week werd de eerste gekweekte hamburger ter wereld gepresenteerd door de Universiteit van Maastricht. Just Eat heeft contact gezocht met de universiteit om de mogelijkheden te verkennen om de hamburger op termijn aan te bieden via de service. [...]
Wij volgen nieuwe ontwikkelingen en foodtrends in de markt altijd op de voet, vandaar dat we kijken of een eventuele samenwerking mogelijk is”, aldus Kristof Sals, Marketing Director Just Eat Benelux. “Bij Just Eat zien we dat er steeds meer vraag is naar exclusieve producten. Reden te meer om te onderzoeken hoe we deze nog zeer exclusieve vleessoort in de toekomst kunnen gaan bezorgen”, vervolgt Sals.
De kweekburger wordt door Just Eat als apart ('exclusief') en vermoedelijk 'hip' gezien. Je kunt je ermee onderscheiden. Dit staat in schril contrast tot het gevoel van 2 Franse filosofen die menen dat kweekvlees ons vervreemdt van ons bestaan. Ook twee Wageningse filosofen lieten zich in die zin uit.
De redactie noteerde verschillende reacties op de kweekvlees de afgelopen week van dierwelzijnsvechters. De Internationale dierwelzijnsorganisatie PETA is voor. Datzelfde geldt voor de Nederlandse Dierenbescherming. Ook Wakker Dier sprak zich pro kweekvlees uit. De Partij van de Dieren is tegen omdat de partij er geen oplossing van verwacht voor de planeet. Alle producten met een inefficiënte conversie van inputs (groeimedium) tot het eindproduct (vlees) behoren wat die partij betreft niet tot de oplossing. Daarmee toont de PvdD zich consistent als partij voor onze leefomgeving en méér dan een dierwelzijnspartij.
Er lijkt zich een scheidslijn af te tekenen tussen actievoerders voor hip en steeds exclusiever dierwelzijn en echte duurzaamheidszorgen. Handige marketeers spelen er alvast op in.
De filosofen lijken het even niet te begrijpen, want marketeers voelen doorgaans prima aan wat er in het trend zettende deel van een samenleving speelt: "vlees mag weer. Hoera!" En het is even hip als Google Glass.
Fotocredits: justeat.com, screenshot homepage
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Donderdag 4 september geeft Professor Mark Post een lezing over de kweekburger in het Museum van de Vrouw te Echt in Limburg. Misschien interessant om live informatie te krijgen. Dit naar aanleiding van de tentoonstelling "Proef" over ons voedsel.
Heb net een test gedaan en mijn postcode ingetikt op www.justeat.nl. Kreeg 77 hits. Van de 77 'restaurants' waar ik voedsel kon bestellen, was er niet één die enig benul heeft van de issues die we hier op Foodlog bespreken, laat staan dat ze interesse hebben in (duur) kweekvlees. Al met al bekruipt mij het gevoel dat justeat de media (inclusief Foodlog) heeft gebruikt voor gratis reclame voor de bij hun aangesloten shoarma 'restaurants'. Hendrik's en mijn balorige reacties op dit onderwerp zijn dan verklaarbaar.
Dick, terug on-topic (ofschoon dierwelzijn off topic is in deze draad): zoals Hendrik in #79 aangeeft, is er een groot verschil tussen wat professionals vinden van dierwelzijn en wat burgers/consumenten vinden van dier welzijn. Hendrik legde uit dat professionals een zekere hardheid hebben en daardoor nuchterder (en professioneler) met dieren kunnen omgaan.
Het is erg vervelend om keer op keer details over dierwelzijn uit te moeten leggen aan burgers/consumenten die nul verstand hebben van je vak, maar wel een uitgesproken mening hebben over je vakgebied. Vergelijk het met een tolk Nederlands-Frans, die kritiek krijgt op zijn werk van Nederlanders die 5 woorden Frans spreken.
Hendrik, bij jou twijfel ik daar niet aan. Dank voor het terugbrengen van het onderwerp voor iets dat niet in de Viva (met alle respect voor dat blad overigens) past.
Dick, het ging mij om iets heel essentieels, namelijk om de omgang van boeren met beesten, die deugd volgens sommigen niet. Kijk even bij #49, waar weer eens blijkt dat er geen enkel concreet argument kan worden opgenoemd dat er in de omgang iets heel erg mis zou zijn. Mijn idee is dat onze houding tot productiedieren nog nooit op zo'n hoog plan heeft gestaan. Dat wil niet zeggen dat er niets te verbeteren valt, maar dat eeuwige gezeur over dieronvriendelijkheid wat niet op feiten gebaseerd is slaat nergens op.