Waarom zijn mensen bang voor kweekvlees? De Franse filosofen Florence Burget en Jean-François Nordmann geven een antwoord op die vraag in de dierenrechtenblad Revue semestrielle de Droit animalier.
Le Monde geeft vandaag een korte samenvatting van hun argument: kweekvlees is té anoniem en dat maakt ons bang. Het voert ons te ver weg van de intrinsieke wreedheid van het bestaan op aarde. In plaats van het doden van een individueel dier, helpen we via kweekvlees met één grote collectieve moord de wrede kern van ons bestaan om zeep. Die leidt - zo stellen Burget en Nordmann - tot 'een voor ons bestaan zo pure en weinig gewelddadige manier van leven en eten dat die, ondanks wat je op het eerste oog zou verwachten, intense en diep gelegen weerstand oproept.'
Om het één zin te zeggen: een schone dierendood past niet bij ons levensgevoel.
Dit artikel afdrukken
Le Monde geeft vandaag een korte samenvatting van hun argument: kweekvlees is té anoniem en dat maakt ons bang. Het voert ons te ver weg van de intrinsieke wreedheid van het bestaan op aarde. In plaats van het doden van een individueel dier, helpen we via kweekvlees met één grote collectieve moord de wrede kern van ons bestaan om zeep. Die leidt - zo stellen Burget en Nordmann - tot 'een voor ons bestaan zo pure en weinig gewelddadige manier van leven en eten dat die, ondanks wat je op het eerste oog zou verwachten, intense en diep gelegen weerstand oproept.'
Om het één zin te zeggen: een schone dierendood past niet bij ons levensgevoel.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dick B dit gaat ook om broodwinning, bij thieme gaat het alleen om dat iedereen vegetariër moet worden.
Tjeetje, Jordi: stamcellen, bloed, suiker, aminozuren, antibiotica,
en nu zelfs ook al groeihormonen in die Frankenburger?
Ben jij dat kweekvlees alvast maar preventief aan het kapotframen?
Grappig trouwens, je bevindt je in het gezelschap van mevrouw Thieme: is ook tegen.
Foodlog had hier eerder al een item over. Leuk om nu terug te zien.
Ik denk het niet, maar áls dat labvlees (waarschijnlijker die vegaburger) wat wordt,
dan zal de veehouderij misschien toch de bakens een beetje moeten verzetten.
In Engeland zijn ze ook niet eeuwig met rode vlaggen voor auto's blijven lopen.
De paardensector was indertijd ongetwijfeld ook tegen opheffing van die Red Flag,
maar is waarschijnlijk deels zijn werk gaan verleggen naar automobielen.. ;-)
@ Dick B, als zoiets je werkloos kan maken dan zou jij er ook niet blij van worden, zelfs voerleveranciers zullen hier tegen zijn.
De kweekburger bestaat niet zonder toegevoegde groeihormonen en groeihormonen toevoegen is des strengste verboden.
Franse veehouders reageren geschokt op de eerder deze week geteste 'Frankenburger' die zij ongezond achten omdat hij in een groeimedium van bloed, suiker en aminozuren is afgemest in plaats van in een wei en stal.
Van het Engelse en internationale leespubliek van de Guardian is op dit moment 69% pro de Frankenburger. In Nederland denken we er wat conservatiever over blijkt op dit moment uit de poll op PLUSonline. Wij zijn voor 50% pro.
Tjeetje, die Franse filosofen. Wat weten die toch goed wat wij denken!
Alsof het doden van dieren de kern van ons bestaan zou zijn.
Kijk maar uit, voor je het weet komen we weer in een hufterdiscussie terecht.
Franse boeren kijken weer heel anders tegen de Frankenburger aan.
Nú al bang voor concurrentie?
Wat mij betreft is de kool het sop eigenlijk niet waard, al zijn de reacties op dit non-nieuws "sociaal-psychologisch" wel weer interessant.
Ze geven blijk van de manier waarop mensen tegen voedsel(-productie) aankijken.