Boerenbestuurder, melkveehouder en vader van een Boer-zoekt-Vrouw-kandidaat Jos Verstraten liet weten dat het flauwekul moest zijn. Ook BBB-voorvrouw Caroline van der Plas voelde aan haar water aan dat het briefje niet op waarheid kon berusten en vroeg Jumbo om opheldering. Nederland maakt genoeg melk voor vijf Nederlanden, zelfs in de winter als de koeien helemaal geen vers gras eten.

Verstraten en Van der Plas hadden gelijk; dat bleek uit een intern bericht van FrieslandCampina, de melkleverancier van Jumbo, aan zijn boeren. Niks melktekort, liet de coöperatie haar leden weten. Ook Jumbo moest dat toegeven.

Toen maandag een Jumbo-winkelier uit Woerden in keurige woorden vertelde hoe het zat, werd definitief duidelijk wat er echt aan de hand is. De boeren willen beter betaald worden omdat hun energie- en voerkosten door de oorlog in Oekraïne omhoog gejaagd worden. En daar ging Jumbo niet in mee. En daarom draaide boerencoöperatie Royal FrieslandCampina de kraan dicht: geen betere prijs, geen melk. Zo onderhandelen Coca-Cola, Nestlé of Unilever ook met Jumbo als de supermarktinkopers de prijs die zij willen vangen niet van plan zijn te betalen. Ze leveren niet meer, met als gevolg lege schappen. Consumenten gaan dan elders hun geliefde merken kopen en doen daar dan meteen ook de rest van hun boodschappen.

Nog vele duizenden boeren moeten hun heil elders zien te vinden
Waarom niet bij Albert Heijn?
Maar waarom gebeurde iets soortgelijks niet bij marktleider Albert Heijn? Die pak je als fabrikant nl. liefst het eerste aan. Het blauwe merk werkt al sinds 2018 exclusief met een toegewijde groep boeren om 'Beter voor ...'-melk te maken. Met zulke boeren ga je anders om. AH betaalt hen al heel wat jaren meer dan de markt, niet alleen voor luxe melk maar sinds 2021 ook nog eens voor het doodgewone budgetmerk Zaanse Hoeve. De blauwe super betaalt 2,5 keer meer dan wat FrieslandCampina extra betaalt aan zijn duurzame PlanetProof-melk. Zowel Jumbo als FrieslandCampina kunnen daar iets van leren. Hoe kan dat? Want ook Albert Heijn - de enige beursgenoteerde supermarktorganisatie van ons land - let op de kleintjes.

In een persbericht liet Jumbo gisterenavond weten dat de supermarktketen graag wil werken met boeren aan een beter verdienmodel voor boeren. Net als Albert Heijn dus, dat boeren al jaren anders behandelt dan Coca-Cola of Unilever. Ook al zijn de boeren van LTO meteen blij, daarmee zijn de FrieslandCampina-boeren nog lang niet geholpen natuurlijk. Hun bazen hadden beter moeten weten en al lang geleden een speciale keten kunnen maken met Jumbo en talloze andere afnemers. Jumbo is nu in ieder geval de wijste.

Jumbo liet gisteravond weten:
Een aantal van deze winkels heeft zelf communicatie opgesteld om klanten hierover te informeren. Hierbij is helaas onjuiste informatie verstrekt en dit heeft voor onduidelijkheid gezorgd. Dit was uiteraard niet de bedoeling en we vinden dit dan ook erg vervelend.

Naar aanleiding van de reacties op de foutief gedeelde informatie, willen we via deze weg graag benadrukken dat we grote waarde hechten aan de samenwerking met onze boeren en leveranciers en het belang zien van een goed verdienmodel in de hele keten. Zo kunnen onze klanten blijven genieten van de mooie, verse en gezonde producten van Nederlandse bodem.


FrieslandCampina lijkt te hebben gewonnen, maar trekt aan het kortste eind. De coöperatie moet leren dat het niet voor al zijn bijna 16.000 leden het geld in Nederland kan verdienen; verreweg het grootste deel van de melk wordt zonder meerwaarde verwerkt en anoniem naar het buitenland verhandeld. Marktleider Albert Heijn (35,5% marktaandeel) kan met een paar honderd speciaal voor de Zaanse super werkende boeren meer onderscheid voor hun melk en voor zichzelf maken en verbindt zijn lot daarom met die boeren. Daarom laat de blauwe super zijn boeren niet vallen als er iets aan de hand is. En omgekeerd. Jumbo gaat dat nu waarschijnlijk ook doen. Nog vele duizenden boeren moeten hun heil elders zien te vinden, in ketens met supermarkten die hun lot met hen verbinden.

De meest kenmerkende tweets van de melktwist op een rij:
Dit artikel afdrukken