Vanaf vandaag is de Stichting Beter voor Natuur & Boer een feit. Deze onafhankelijke stichting zet de normen van het 'Beter voor ..'-programma (zuivel, varkensvlees, kip, eieren en groenten en fruit) van Albert Heijn voort in de vorm van een keurmerk dat ook voor andere supermarkten openstaat.

Het keurmerk heeft een volwaardige certificering waarmee het een officieel topkeurmerk op het gebied van verduurzaming wil worden dat door Milieucentraal wordt erkend als degelijk en betrouwbaar.

Boeren, telers, en allerlei andere partijen in de levensmiddelenketen kunnen vanaf nu meedoen als ze aan de voorwaarden voldoen.

Het zal het tot nu toe enige keurmerk zijn dat ook een duurzaamheidspremie voor de boer in zijn voorwaarden heeft staan. De boeren, tuinders en telers moeten zich inzetten voor biodiversiteit, klimaat, milieu en dierenwelzijn.

Het idee van Beter voor Natuur & Boer begon in 2017 als een privaat programma van Albert Heijn samen met 1.200 boeren, tuinders en telers. In maart 2023 gooide Albert Heijn de deuren open omdat het zijn exclusieve programma voor iedereen beschikbaar wilde maken. Reden daarvoor: de hele markt dezelfde bodem geven, zodat er weer ruimte ontstaat voor verdere verduurzaming.

Het huidige programma van Albert Heijn is de basis voor de certificeringsvoorwaarden van de stichting. De deelnemers van Albert Heijn's programma zullen in 2024 de overstap maken naar deze nieuwe certificering. En Albert Heijn? Die mag nog even het bedrijfslogo van Beter voor Natuur & Boer blijven gebruiken tijdens een overgangsperiode.

Het nieuwe keurmerk wordt een concurrent van PlanetProof. Dat keurmerk verzette zich tegen de komst van Beter voor ... als meer dan een merk van Albert Heijn. Volgens AH is er ruimte voor beide keurmerken in de markt.
  • Deel
Druk af