Dat laatste weten we van Thuisbezorgd. Onze lezers doken meteen weer in de stikstof en modellen met Nico Gerrits en Wouter de Heij.

Het was boeiend om te ontdekken dat een landbouweconoom die alles van kippen en eieren weet, maar heel weinig van supermarkten bleek te begrijpen. Supermarkteconomie is dan ook commerciële economie en dat is heel wat anders dan algemene economie toegepast op het rendabel houden van kippen. Je zou kunnen zeggen dat achter iedere blik op de economie een eigen wereldbeeld schuilgaat.

Het kalf bij de koe bleef op de agenda. Daar was het in 2022 al beland. Dier & Recht ijverde er al langere tijd voor. Inmiddels was er zelfs al melk van koeien met kind in supermarkten te koop; het merk is Kalver-liefde en werd bedacht door iemand met professioneel verstand van de verkoop van wasmiddelen. Dat laat zien dat er al boeren waren die snapten dat er een markt voor is voordat de NGO er zo nadrukkelijk reclame voor ging maken en een marketeer die kans kon inkoppen

Januari was de maand waarin voor het eerst duidelijk werd dat vleesvervangers wel geprobeerd worden door het publiek, maar vaak niet lekker genoeg zijn om voor herhalingsaankopen te zorgen. De consument probeert ze, maar neemt ze niet op als vaste prik of laat het bij die ene keer.

Gas was nog heel duur in 2022 en begin 2023. Dat inspireert de innoverende creativiteit van boeren. Rond de twintig boerenbedrijven verwarmen hun huizen en bedrijf met de warmte van de melk die hun koeien geven. Stroomt de melk dan door de CV-leidingen? Nee, een warmtepomp trekt de warmte uit de melk.

Huib Stam voorspelde via witte rijst en diabetesproblemen dat farmaceuten met nieuwe middelen op de markt zouden komen om prediabeten te redden.

Inmiddels is hij bekend als het gezicht van de landbouwfinanciering, maar in januari nog niet. Alex Datema hield een pleidooi voor boerenbeleid vanuit de overheid met het accent op ruimtelijke ordening.

Lees je ons buiten FL, klik dan hier voor de lijst naar de 10 meest gelezen FL-artikelen van januari 2023.
Dit artikel afdrukken