Boer Gert-Jan Warringa uit het Drentse Nooitgedacht was zes jaar geleden één van de pioniers. Dankzij het systeem kon hij volledig van het gas. Daarvoor gebruikte hij 5.500 kubieke meter gas in huis en in de stal. Als je uitgaat van 3 euro per kubieke meter gas, bespaart hij dus 17.000 tot 18.000 euro per jaar.
Er zijn wel voorwaarden waaraan een woning moet voldoen. Het huis moet geschikt zijn voor verwarming met water van een maximale temperatuur van 50-55 graden Celsius. Dan heb je het bijvoorbeeld over vloerverwarming. Ter vergelijking: in een CV is het water al snel 80 graden.
Een ander punt is dat het pand goed geïsoleerd moet zijn. Voldoe je aan deze voorwaarden én heb je 130-150 koeien rondlopen, dan kun je van het gas. Met de huidige gasprijzen verdien je de investering in 4 à 5 jaar terug.
Leuk voor die melkboeren, maar kunnen niet-boeren ook hun huis verwarmen met koeien? Woon je in een woonwijk met boeren daaromheen dan kan dat prima, maar dan via de mest en niet de melk. Een voorbeeld is Groenewoud Gas, een initiatief dat jaarlijks biogas produceert voor 750 huishoudens in de buurt van boerderijen. Het biogas wordt gemaakt door koeienmest te vergisten, een proces waarbij methaan vrijkomt. De restanten van de mest perst Groenewoud Gas tot koemestkorrels voor op bijvoorbeeld het gazon of op de wei natuurlijk. Je hoeft in elk geval geen melkboer te zijn om er dankzij de koe warmpjes bij te zitten.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Er zijn al langer meerdere soms simpele systemen op de markt zoals bv warmte uit mestkelder trekken, de plaatvoorkoeler van de melk gebruiken om de boilers te ondersteunen en dergelijke. Het probleem is meest het tijdstip van aanleggen (bij nieuwbouw), kosten (terug verdienen) en bekendheid.
De huidige tijd maakt dit weer economisch interessant en reclame werkt daarbij goed om bredere interesse te krijgen.
Een nieuwe ontwikkeling is het koppelen van Monovergisters tussen bedrijven en centraal opwerken naar groen gas. Of het biogas naar installaties brengen die direct op biogas willen draaien.
Ondertussen moet er ook nagedacht worden over het laten draaien van tractoren op biogas. Dat brengt de veehouderij weer een stap dichterbij het fossielvrij produceren . De stal en woning kunnen prima op zonnepanelen en warmteterugwinning.
Dan hebben we nog de groencertificaten die verkocht kunnen worden. Een gemiddelde vleeseter zal niet extra voor 'groen' geproduceerd voedsel willen betalen. Naast het verwerken van de reststromen uit haver en sojamelk verkoopt de veehouderij ook nog de groencertificaten aan deze bedrijven.
In #5 wordt gezegd dat je gas ook kwijt moet kunnen op dat net. Wanneer dit niet kan, kun je het gas ook gebruiken om een WKK motor aan te drijven. Hiermee wordt stroom opgewekt dat aan het net kan worden geleverd en de vrijgekomen warmte kan worden gebruikt om het proces op temperatuur te houden (circa 50% van de opgewekte warmte) en de rest kan worden gebruikt om bijvoorbeeld nabijgelegen woningen op te warmen (onze installatie verwarmd bijvoorbeeld een revalidatiecentrum met 90 bedden).
Daarnaast wordt opgemerkt dat je fors stroom nodig hebt voor de installatie. Onze ervaring is dat dit ongeveer 10% van de opgewekte stroom is.
Tot slot: een biogasinstallatie vergt een forse investering. Niet alleen in geld maar ook tijd: voeden van de installatie, onderhoud, transport, administratief. (Wij hebben een installatie van 220 kW (verwerkt oa mest van ca 450 koeien en 3000 mestvarkens) en houdt één persoon fulltime aan het werk).
#10 Nou Piet dat valt nogal mee, op dit moment draai je met zo'n ding een flinke belastingaanslag.
Je maakt er Biogas (ca 60% CH) mee wat vervolgens opgewaardeerd kan worden tot Groengas en zo direct op het net gepompt kan worden.
Dit opwaarderen is o.a. de CO2 (ca 35 %) er uit halen zodat het % CH veel hoger wordt.
Zo'n machine kost ong. 500K dus dat is nogal want dat is bovenop de vergister zelf.
De simpelere variant is het Biogas verbranden met een WKK motor en zo stroom en warmte opwekken met als voordeel dat je met kleiner aantal vee toe kunt.
Maar ook hiervoor is een grote aansluiting nodig op het al overvolle stroomnet of constant verbruik.
Monovergisters zijn niet rendabel te krijgen. Te weinig N per m3 mest.