Zij heet Janina van der Drift en wist niets van boeren maar wel alles van marketing. Ze was accountmanager voor zeep-, was- en schoonmaakmiddelen bij Unilever. Een koe die melk geeft zonder ooit haar kind te zien, vond ze onprettige gedachte. Daar wilde ze iets aan doen. Zo bedacht ze kalver-liefde om haar passie en haar vaardigheden dichter bij elkaar te brengen. In juli van dit jaar startte ze het bedrijf.
Haar merkmelk van koeien met een zogend kalf is binnenkort bij Albert Heijn in de winkel te vinden. De melk wordt verwerkt door Weerribbenzuivel van biologische boer Klaas de Lange in Overijssel.
0,003% om mee te beginnen
In Nederland zijn zo’n 45 melkveehouders die hun kalveren na geboorte bij de koe laten lopen. Van der Drift wist naast Armando uit Barneveld een boer uit Overijssel en een boer uit Drenthe te overtuigen om hun melk via Weerribben in haar merkpakken te stoppen. Ze hoopt uiteindelijk 500.000 liter op jaarbasis te kunnen produceren. Zo'n 35% van de Nederlandse melkplas van een kleine 14 miljard kilo wordt in Nederland tot melk en andere zuivelproducten verwerkt. Kalver-liefde.nl zal daar dan ook nog maar een heel klein druppeltje van uitmaken (minder dan 0,003%).
Deelnemende boeren krijgen een premie van vijf cent per liter. Van der Drift verwacht dat Kalverliefde voor iets meer dan €2 in de supermarkt komt te liggen. In De Telegraaf benadrukt Van der Drift: "Ik vind het belangrijk dat de boeren er ook iets extra’s aan overhouden. Nu bestaat er nog geen extra premie voor boeren die hun kalveren bij koeien laten lopen.”
Gratis promotie
Opvallend is natuurlijk dat geen van de traditionele zuivelcoöperaties dit marktsegment tot op heden zag zitten. Recent werd er door Dier&Recht gratis promotie voor gemaakt door het scheiden van koe en kalf in een campagne tegen de melkveehouderij als probleem te thematiseren. Tot die campagne dacht het grote publiek dat koeien vanzelf melk geven. Een koe moet net als een mensenvrouw een kind krijgen om melk te kunnen geven. Bij een koe wordt het kalf echter direct bij de moeder weggehaald omdat ze zich er anders aan gaat hechten, de scheiding vervolgens lastig wordt en stalsystemen niet ingericht zijn op kalveren bij het moederdier. Waar echter Dier&Recht de scheiding tot ernstig dierenleed ziet leiden, is de rechter daar niet van overtuigd.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#90 Jan Peter, zoals je dat verwoordt wordt waarschijnlijk wel door veel meer mensen herkend, waaronder ik zelf. Ik voel urgentie en in onze familie stimuleren we elkaar om bewust te leven via een soort nudging.
Verantwoordelijkheid nemen voor meer dan je persoonlijke omgeving is niet gemakkelijk, zeker niet als je het gevoel hebt dat je iets wordt afgepakt. Toch denk ik dat juist het opkloppen van tegenstellingen er uiteindelijk toe leidt dat oplossingen verder weg komen te liggen en het graai kapitaal blijft winnen.
Goeie vraag Ton. Ik zie weinig urgentie bij anderen en ik scoor zelf ook niet hoog op urgentie. Maar ik denk wel dat er urgentie nodig is. Zoiets zou je een innerlijk conflict kunnen noemen.
#88 Jan Peter. Dat laatste zinnetje.
Bedoel je daarmee te zeggen dat je geen urgentie ervaart voor je eigen leven?
Of bedoel je te zeggen dat er volgens jou geen urgentie is om ons zorgen te maken?
Of bedoel je soms dat je bij anderen geen urgentie ziet?
Ik denk Herman dat "voedsel en schoon drinkwater in die context de majeure GEVOLGEN van deze eeuw gaan worden" als we de onderliggende oorzaken niet gaan oplossen: ongelijkheid, klimaat, immigratie en niet te vergeten een aantal met persoonlijkheidsstoornissen kampende leiders bezig met een wedstrijdje verpissen. Voedsel en schoondrinkwater in overvloed. Misschien dat we er iets zuiniger mee om moeten gaan.
PS. Ik zie ook geen urgentie.
Dank Henric, een dergelijk toekomstbeeld lijkt het mij waard om te omarmen. Uiteraard nergens een begin van urgentie te bespeuren,
Over belonen/straffen: in het algemeen werkt belonen denk ik beter. Als we echt iets niet willen: verbieden ok. Door de zure appel heen bijten. Als we iets béter willen, zou ik het eerst kijken naar stimuleren. Dat kan ok via sturing op concurrentievoordeel.