In de supermarkt kost zo'n ei 30 cent. Dat vindt pluimveehouderij-econoom Van Horne te dol. Volgens hem neemt de eierhandel een cent of 3-4, zodat de kostprijs van een ei op 14 tot 16 cent uitkomt. Van Horne: "En in de supermarkt moet je 30 cent voor een ei betalen. Dan val je toch van je stoel?’’ Van Horne ziet een schandalige vette marge.
Maar klopt dat ook?
Volgens Van Horne vragen supermarkten maar wat voor een ei omdat mensen ze niet laten staan. In wetenschappelijke taal: eieren zijn prijsinelastisch. Van Horne legt het uit in gewone mensentaal: "Het aantal eieren dat mensen kopen is niet afhankelijk van de prijs. Anders gezegd: mensen gaan niet minder eieren kopen omdat ze duurder zijn. Dat is de truc van de supermarkt.’’
Supermarkten verdienen aan maar een paar producten een ruime marge weet Van Horne: "Je hebt een paar producten in het schap waaraan heel veel wordt verdiend, en eieren staan altijd in de top 3. Ze hoeven er niks mee te doen, niet eens te koelen. Ze hoeven ze alleen neer te zetten. En toch gaat de prijs over de kop.’’
Tot zover klopt het als een bus.
Maar Van Horne vergeet iets: supermarkten hielden van iedere euro omzet op hun hele omzet vóór de inflatiecrisis zo'n 2 tot 4 cent als marge over. Dat komt omdat ze veel te veel producten te duur inkopen vergeleken met de prijs die jij aan de kassa betaalt; denk bijvoorbeeld aan bier. Dat compenseren ze met de marge op andere. Die verrekening heet in vakjargon hun margemix. Iedere consument profiteert daarvan met lage prijzen, al is het zo dat wie geen eieren koopt er nét wat meer van profiteert.
Op dit moment kopen supermarkten nog duurder in en berekenen ze die hogere inkoopkosten grotendeels niet door in de prijs die consumenten aan de kassa betalen. Ga er maar rustig van uit dat hun marges dichter naar de 1 dan de 3 cent zijn gekropen. Dat is een heel verschil met die dubbeldikke marge waar Van Horne van van zijn stoel viel. Hij dacht dat er op wat kosten na wel bijna de helft van een euro op de verkoop van eieren in de supermarkt zou overblijven: 50 cent waarvan er - doe eens ruig met 3 cent verkoopkosten, zegt Van Horne met zoveel woorden - wel een dikke 45 over zouden blijven.
Daar komt nog wat bij. De handel bepaalt de inkoopprijzen van de eieren voor de supermarkt en daar doen ze eigenlijk betrekkelijk weinig voor. Inkoop, verkoop en tamelijk massale logistiek. Hun winstgevendheid is aanmerkelijk hoger dan die van een supermarkt. Het zou aardig zijn als de Wageningse Universiteit daar ook eens wat sommetjes over zou maken.
Heeft Van Horne dan helemaal geen punt? Een beetje wel. Na de fipronilcrisis hielden de supermarkten de prijzen van eieren hoger dan het niveau voor de schaarste die destijds tijdelijk de prijzen omhoog joeg. Nu zijn eieren een plezierige kurk waarop de marge nog enigszins kan drijven.
Met dit stukje leggen we maar even uit wat bankier Martin Rol vermoedelijk bedoelde toen hij wat pissig op het AD-stukje reageerde, zonder noemenswaardig uit te leggen waarom. De marge die leken - en zelfs wetenschappelijk onderzoekers - aan een product in de supermarkt toerekenen is een illusie. Supers maken hun winst door de boodschappen waar ze je mee lokken en de hogere prijzen die je betaalt voor producten die je ook meeneemt als je toch binnen bent gestapt.
Artikel hier: https://t.co/TchMXTIw4n
— Martijn Rol (@MWMRol) January 15, 2023
Op 9 februari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wordt die mening dan meer waard? En wie zijn het die die meerwaarde geven?
Jan Peter, juist het systeem van duimpjes biedt de mogelijkheid om te iemands mening te steunen zonder jezelf te profileren. Dat is tenminste hoe ik de duimpjes zie.
Verder kan ik me enorm vermaken met mensen die het nodig vinden om aan de rest van de wereld te laten zien dat ze het ergens mee eens zijn. Maar daar is op allerlei andere media volop gelegenheid voor.
Die heb je nu ook Henric. En het voordeel dan is dat je weet wie het ermee eens is. Ik zie wel eens reacties en denk wie geeft daar nu een duimpje voor? Dat wil ik dan wel weer weten :-)
Daargelaten: wat wil je er nu eigenlijk mee bereiken met het 'ermee eens zijn'? "Zie mij, ik ben het ermee eens"?
#167 en #165, van een retailer leerde ik ooit dat het vooral aan de salarissen ligt. Ik zocht even naar de mediane inkomens in NL en Dtsl en vond die op p.2 van dit onderzoek.
Zoals bekend kunnen de gemiddelde inkomens veel hoger liggen dan de meest voorkomende inkomens. Vandaar de mediaan, het meest voorkomende.
Als we die duimpjes hier niet hadden dan werd het aantal reacties zeker dubbel zo hoog. Dan krijg je namelijk heel veel 'dat vind ik ook' reacties. Als je het nu ergens mee eens bent geef je een duim. Lekker zo laten.