De frikandel speciaal blijkt onweerstaanbaar op nieuwjaarsdag, de drukste dag van het jaar voor Thuisbezorgd.nl. De thuisbezorger, die niet alleen maaltijden maar ook boodschappen bezorgt, nam het bestelgedrag van Nederland onder de loep en analyseerde de data van 6 miljoen gebruikers die bij zo'n 13.000 verschillende restaurants en retailpartners bestelden.

Opvallend in de top-5 van de meest bestelde gerechten: 3 keer pizza. Naast pizza margherita en pizza salami ook pizza shoarma. De top-5 wordt gecompleteerd met döner kapsalon en cheeseburger.

Ook ziet het bestelplatform dat vegetarisch en veganistisch steeds meer in trek komen. Van alle bestellingen is 29,72% vegetarisch en 13,23% veganistisch. De meeste vega en veganfans wonen overigens in Noord-Holland. In Drenthe geven bestellers de meeste fooi, in Noord-Brabant geven ze het meest uit per bestelling. In Amsterdam wordt het vaakst op de late avond besteld en de cheeseburger is de taal van de liefde op Valentijnsdag. De meest bestelde boodschappen zijn bier, bananen en saucijzenbroodjes.

Verder opvallend: het 'kruisen' van gerechten. Zo past de pizza saté helemaal in die trend, net als de crompouce, de Korean taco en de pizzabitterbal.

Voor 2024 voorziet het bestelplatform een verdere afbraak van de traditionele maaltijd en een opkomst van 'Mood Food': intuïtief eten voor je mentale welzijn. Ook voorspelt Thuisbezorgd een opmars van 'Zero Heroes' (bewustzijn over duurzaamheid), een smeltkroes van culturen, nog meer direct aan huis-bezorging en vernieuwende invloeden van platforms zoals TikTok via 'Smaakmakers'.
  • Deel
Druk af