'Even wat leuks voor de mensen, dat moet een keertje kunnen', nog net in het staartje van de zomer en na alle misère van de lockdowns en andere corona-maatregelen. Dat zullen bestuurders in dienst van het openbare belang gedacht hebben. Een blik op twitter (scroll even naar beneden) leert hoe Zandvoort zal uitpakken.

Voor het eerst sinds 1985 zou er weer een Grand Prix op Zandvoort zijn. We hadden een Nederlander in topvorm die de prijs niet kon ontgaan. En zo geschiedde. Max Verstappen won met zijn superieure beheersing de Zandvoort GP2021. Het is feest. Daar mochten de grote issues van Nederland best even voor wijken: corona en stikstof

Festivals blijven verboden of worden afgelast vanwege het risico op besmetting met de nieuwe delta-mutant van SARS-CoV-2. Voor grootschalige bijeenkomsten geldt hetzelfde.

Voor het brede publiek is de GP2021 een signaal met koninklijke support. Corona hoef je niet altijd serieus te nemen en stikstof ook niet. Maar dat is niet wat het publiek na vandaag te horen zal krijgen. De strenge maatregelen blijven en het gaat vermoedelijk blijvend bergafwaarts met je privacy. Het publiek zal die maatregelen minder willen begrijpen en zich er minder aan willen houden. Handhaven zal een hachelijke zaak worden.


Milieu-organisaties willen er al evenmin iets van begrijpen. Formule I races zijn als signaal het summum van wat fout is voor het milieu: de enorme mobiliteit van de mensheid. Die is kwalijk vanwege zowel de uitstoot van fossiele koolstof als die van stikstof zoals de Nederlandse natuuractivist Johan Vollenbroek de wereld graag had laten weten door zijn zaak tegen Zandvoort in de pers te brengen. Op Foodlog liet hij vanmorgen weten nog lang niet klaar te zijn met Zandvoort en de rest.

Weliswaar stelt wat extra race-uitstoot gedurende een weekend weinig voor, maar de GP 2021 is een fout bestuurlijk signaal. Morgen gaat het in de kranten, op sociale media en op radio en TVweer over stikstof omdat het land juridisch nog steeds plat ligt. En dat ligt niet aan de koeien, zoals Nederlandse boeren met Amerikaanse hulp harder en harder zullen gaan roepen.

Het grote publiek maakt zich niet druk om stikstof, maar wel om de lasten die het ervan ervaart. Het zal ontdekken dat er grote sommen aan worden besteed, terwijl de andere grote oorzaken van stikstofvervuiling gewoon doorgaan en het geluid daarover zal aanzwellen als het straks weer gaat over bezuiningingen.

Waar leidt dit toe?

Foodlogcommentator Jos Hugense benoemde het enkele dagen geleden misschien: Zandvoort laat zien hoe mensen zijn. Als mensen geen duidelijke keuzen maken en zich daaraan houden, beslist het lot. Daar kunnen we ziek van worden, verstikstoffen en dood van gaan. Om dat te voorkomen hebben mensen regeringen boven zich gesteld. Die houden hun macht alleen als ze werken aan het houden van vertrouwen. En dat stikte in Zandvoort.

"Ik sta hier voor gewoon alles bij elkaar”, zei een demonstrant vanmorgen bij de grote corona-demonstratie in Amsterdam die opkwam voor 'de vrijheid' die "ze ons gewoon proberen af te pakken".

Dit artikel afdrukken