Met het oog op COP21, de klimaattop in Parijs, brengen Milieucentraal en NRC dit weekend in kaart wat je in je eigen gedrag aan duurzaamheid kunt doen. Veel gaat over het huishouden en reizen. Dat zijn immers onze belangrijkste persoonlijke bronnen van verbruik. Ten aanzien van voedsel blijken twee simpele vuistregels van toepassing: verspil minder en eet minder vlees. Daar is het publiek zich inmiddels van bewust.

Voorts geldt een waaier van zaken die te maken hebben met vervoer, woonwerk-verkeer, vervoer naar ons vakantie-adres en energiegebruik en waterverbruik thuis. Gaan fietsen, de trein nemen, kamperen in Nederland, de oude koelkast weggooien en minder douchen blijken de belangrijkste maatregelen die je vanaf morgen kunt doorvoeren.

Ontdekking
Ook compensatie van onduurzaam gedrag door het planten van 460 bomen zou kunnen bijdragen, schrijft de krant. Dat zou jaarlijks moeten worden herhaald. Als iedere wereldbewoner die teveel CO2 uitstoot dat zou doen, dan zouden er meer bomen bij komen dan waar plek voor is. Daarom is het planten van bomen natuurlijk geen keuze als compensatie voor onduurzaam gedrag. Vanuit die net wat verder doorgedachte conclusie zorgen Milieucentraal en de NRC voor een onbevredigd gevoel. Wie er nog iets dieper over nadenkt, wordt geconfronteerd met een ontdekking die je een paar nachten niet makkelijk laat slapen.



Gehele leven moet veranderen
In de Klimaatsbewustzijnsquiz die de NRC samenstelde, kun je ontdekken dat - volgens Milieucentraal - twee keer in de week geen vlees eten, minder duurzaamheidswinst oplevert dan kamperen in eigen land in plaats van een reis naar het buitenland. Afgelopen week legde de Britse denktank Chatham House sterk de nadruk op de vermindering van onze vleesconsumptie. De denktank agendeerde dat onderwerp als een van de belangrijkste onderwerpen voor COP21 die na dit weekend van start gaat. Uit bovenstaande infographic van Milieucentraal blijkt dat verandering van ons voedingsgedrag een veel minder grote impact heeft op het verkleinen van onze persoonlijke ecologische voetafdruk dan het veranderen van woon-, vakantie en vervoersgedrag. Daaruit mag geconcludeerd worden dat we niet alleen ons eetgedrag, maar ons gehele leven moeten veranderen, wil COP21 in de buurt van een klimaatsucces komen.

Vlees minderen en in ruil daarvoor een elektrische auto mogen, moet de geesten langzaam rijp maken om uiteindelijk beide op te geven en in heel ander leven te stappen. Dat is het voorbereidend beleid
Domweg te onvoorstelbaar
Wie zich realiseert dat de trein en ander OV - in combinatie met de fiets voor de laatste kilometers - uitstekend compenseren voor de auto én we echt ons leven moeten veranderen, vraagt zich af waarom Milieucentraal en NRC een elektrische auto als duurzamer presenteren dan zonnepanelen op ons dak. Neem geen Tesla, maar de trein of de fiets en richt een NGO op tegen Ryanair en Easyjet zou het schokkende advies moeten luiden. Zoals ik eerder deze week al schreef, dat durfde zelfs het uiterst kritische Chatham House niet hardop te zeggen. Om die reden mogen we niet te grote verwachtingen hebben van de klimaattop. We kunnen slechts hopen dat 'ons soort mensen' tijdig aan 'gewone' mensen durft uit te leggen welke echte conclusies volgen uit bijvoorbeeld de simpele infographic van Milieucentraal. Op dit moment zijn ze domweg te onvoorstelbaar en zouden ze grote weerstand oproepen. We hebben immers als vanzelfsprekend alle luxe om ons heen. Onderwijl tikt de klok van de werkelijkheid door.

Vlees minderen en in ruil daarvoor een elektrische auto mogen, moet de geesten langzaam rijp maken om uiteindelijk beide op te geven. Dat is het voorbereidend beleid, zei Peter Jens onlangs op deze site. Pas op latere klimaatconferenties wordt het echt serieus.

NB: Milieucentraal geeft in het overzicht geen inzicht in de milieukosten die we sparen door onze omgang met electronica en gadgets of kleding en schoeisel aan te passen. Het zijn niettemin belangrijke kostenposten voor het milieu door de omloopsnelheid waarmee we electronica en kleding vervangen en zelfs de productie daarop hebben ingericht. Door mode hoeft kleding niet meer lang mee te gaan. Door de ontwikkeling van steeds nieuwe technologie, zamelen we oude elektronica in om tegelijk een voortdurend nieuwe stroom aan te jagen op alle gebieden: smartphones, tables, dekstops, laptops, TV's en geluidsinstallaties. Tegelijk nemen de bandbreedte en de omvang van het online servernetwerk voortdurend met grote sprongen toe. Ook online HD gebruik draagt daar sterk aan bij. Dat kost allemaal energie die afgaat van de schaarse voorraad hernieuwbare waarop we dachten onze huishoudens te kunnen draaien.

Laat er overigens geen twijfel over bestaan: ook dat vlees moeten we drastisch minderen, al moeten we ook nog leren waar we voldoende mest en organische stof vandaan halen om de bodem in orde te houden. We bereiken er alleen veel minder mee, dan zelfs de Partij voor de Dieren - stiekemweg vermoedelijk de best ingevoerde milieupartij van ons land - het publiek tot op heden heeft durven vertellen.


Fotocredits: Infographic Milieucentraal; foto Airbus van Easyjet, Aero Icarus
Dit artikel afdrukken