Engeland heeft geen 'vinkje' maar een stoplichtsysteem. Daarin heb je rode, oranje en groene producten. Hoe groener, hoe minder ze je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vetten, suiker en zout voltrekken. Hoe roder, hoe meer ze dat dat doen. Sinaasappelsap maakt je dagelijkse portie dikmakende energie even snel vol als Cola. Daarom is een Diet Coke met aspartaam veel beter dan beide.
Het nieuws komt als een shock voor veel mensen, maar het is domweg waar. Sinaasappelsap bevat nagenoeg evenveel suiker als Cola. Het blijkt zelfs wat meer kiloJoules te bevatten dan Cola. De site Differdiets vindt dat maar niks en maakt het gegeven belachelijk.
Coca Cola (regular) bevat 180 kJ en 10,6 gram koolhydraten (suikers) per 100 ml. Sinaasappelsap bevat 192kJ en 10,4 gram suikers. Het bevat dus nog wat meer energie dan Cola. Een Diet Coke bevat daarentegen nauwelijk één calorie en helemaal geen suikers. Daarom noemt het Engelse stoplichtensysteem zo'n Coke dus veel gezonder dan echt sinaasappelsap en net zoveel gezonder als échte Coke.
Natuurlijk bevat sinaasappelsap heel veel nuttige stoffen die niet in Cola zitten. Dat is waar, maar het is geen reden om sinaasappelsap als beter dan (Diet) Coke te zien als je bezorgd bent om de suiker die je binnenkrijgt. Je moet gewoon een sinaasappel nemen en het ding niet persen. Dan stop je vanzelf voor je teveel van het goede krijgt.
Misschien moeten we een nieuwe dieetregel in gebruik nemen: neem fruit, geen sap.
Fotocredits: Oranges in the Borough Market, maesejose
Dit artikel afdrukken
Coca Cola (regular) bevat 180 kJ en 10,6 gram koolhydraten (suikers) per 100 ml. Sinaasappelsap bevat 192kJ en 10,4 gram suikers. Het bevat dus nog wat meer energie dan Cola. Een Diet Coke bevat daarentegen nauwelijk één calorie en helemaal geen suikers. Daarom noemt het Engelse stoplichtensysteem zo'n Coke dus veel gezonder dan echt sinaasappelsap en net zoveel gezonder als échte Coke.
Natuurlijk bevat sinaasappelsap heel veel nuttige stoffen die niet in Cola zitten. Dat is waar, maar het is geen reden om sinaasappelsap als beter dan (Diet) Coke te zien als je bezorgd bent om de suiker die je binnenkrijgt. Je moet gewoon een sinaasappel nemen en het ding niet persen. Dan stop je vanzelf voor je teveel van het goede krijgt.
Misschien moeten we een nieuwe dieetregel in gebruik nemen: neem fruit, geen sap.
Fotocredits: Oranges in the Borough Market, maesejose
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@Klootwijk, het gaat hier om fruitsap. Niet over "alle producten". Ik heb je voldoende hoog zitten om te vermoeden dat je dat wel snapte ;-) Kortom, natuurlijk is het in zijn algemeenheid niet waar dat 'verhitte producten' minder gezond zijn. Zelf eet ik niet graag rauw vlees, rauwe aardappels of rauwe bonen om maar een paar voorbeelden te noemen. En neen, je kunt niet dood gaan aan sinaasappelsap (wel dik worden als je er teveel van drinkt). Overbodig om te zeggen "er bestaat geen gezond of ongezond voedsel, wel gezonde of ongezonde voedselpatronen". Maar ik denk dat vrijwel alle foodlog lezers dit wel weten.
Voor wie onmiddellijk aanneemt dat waar is wat geschreven staat: De Heij flapt er iets uit wat in zijn algemeenheid niet klopt. 'Alles wat een keer verhit is geweest is minder gezond dan het oorspronkelijke product', zegt hij.
Was laatst nog iets over te doen op tv. Een moeder die haar kind uitsluitend rauwkost te eten geeft. Ging niet zo goed met dat kind.
Overigens gebeurt het hier weer. Een enkel stukje voedsel wordt besproken, gewogen en afgekeurd alsof het het enige is wat mensen eten. Aldus kun je dood gaan aan sinaasappelsap.
En mocht er twijfel over zijn: water, thee of koffie is het gezondste. Alcohol niet. En ik ben geen fan van melk.
@Marjolein, er zijn geen merken die verssap op de markt brengen (ook chiquita en innocense niet). Alle merken pasteuriseren, en vrijwal alle merken maken hun product van concentraten. Aangezien ik geen reclame mag maken zal ik het merk niet noemen, maar er is welgeteld 1 merk in Europa, dat echt vers niet-gepasteuriseerd en niet-van-concentraten sap in de markt zet.
Fruit(stukjes) zijn beter dan sap of puree. Puree in de vorm van een smoothie is beter dan een geperst sap. Groentesap is beter dan fruitsap. Alles wat een keer verhit is geweest (of twee keer of drie keer) is minder gezond dan het oorspronkelijke product. En consumeer liever geen sap op basis van concentraten uit een pak (want is 2-3x verhit geweest). NFC is beter dan FC. Mijn overall conclusie : met fuit moet je oppassen. Mijn dieetstelling is daarom : zo dicht mogelijk bij de natuur, zoveel mogelijk kleur, hoe donkerder hoe beter en maximaal 2 porties per dag. Kortom de nieuwe 'dieetregel' vind ik niks.