Wachten totdat de corona-pandemie is opgelost kan niet meer, schrijven de hoofdredacteuren. In de afgelopen 20 jaar is het aantal 65-plussers dat stierf door hitte met 50% gestegen, aldus de NOS. Ook huidkanker, tropische infecties, allergieën en nierproblemen nemen toe, vooral onder armen, kinderen, ouderen en etnische minderheden.
Volgens Marcel Olde Rikkert, hoofdredacteur van het Nederland Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) worden klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit vanuit het oogpunt van de volksgezondheid niet voor niets in één adem genoemd. In gesprek met de NRC zegt hij: "Allereerst gaat het om de zorg voor voldoende goed drinkwater en goede voeding. Ooit leken monoculturen daarvoor de oplossing. Maar dat bleek niet zo te zijn. Klimaatopwarming draagt nu al bij aan verminderde voedselproductie. Het vergroten van de biodiversiteit leidt tot sterkere ecosystemen, waardoor de kans groter wordt dat er voldoende voeding en voldoende veilig drinkwater beschikbaar is."
Daar komt nog bij dat de afname aan biodiversiteit een grotere verspreiding van bepaalde diersoorten kan betekenen, die we niet willen. "We kunnen wel prachtige vaccins of pillen tegen malaria produceren, maar wat betekenen die als aan de andere kant de verspreiding van de muggen gemakkelijker wordt?” De tijd dat pleisters plakken en een vaccin ontwikkelen afdoende was is volgens de hoofdredacteuren voorbij.
Op 29 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#8 #11 Het ligt er maar aan HOE je ergens wilt inpassen. Allemaal ’n leuk huisje, met lapje groen. In highrises of schouder aan schouder rechtop staand.
Bij dat laatste past de hele wereldbevolking met z’n vijven à zessen per 1m2 in de provincie Utrecht. Een bioscharrelkip zou er stikjaloers op worden.
#7 Vijftig procent toename in absolute aantallen 65+ sterfgevallen zegt niets als niet gecorrigeerd wordt voor de grootte van de populatie (mortality per millions). Lomborg laat zien dat wanneer wel wordt gecorrigeerd voor de toename in voor de toegenomen groepsgrootte, er geen trend is. Corrigeren voor groepsgrootte is geen theoretische kwantumfysica maar simpel gezond boerenverstand: bij een groepsgrootte van 1000 zie je twee keer zoveel sterfgevallen als bij een groepsgrootte van 500 personen, dat snapt een kind. Er zijn nu twee mogelijkheden: de 230 hooggeleerde hoofdredacteuren van gerenommeerde wetenschappelijke bladen begrijpen dit niet (in geval ze volkomen incompetent zijn) of, en dat lijkt me waarschijnlijker, ze misleiden de boel bewust om het vuur van de klimaathysterie verder op te kunnen porren.
Wat Lomborg daar nog aangeplakt heeft (en wat je niet hebt opgemerkt), is dat de mortaliteit door kou tot wel 5 keer hoger is dan door hitte. Bovendien vertoont de kou-gerelateerde sterfte een dalende trend, maar blijkbaar waren de would-be wetenschappers bang dat dit goede nieuws de alarmistische boodschap te veel zou verdunnen.
Bij de "onvergetelijke blunder" van Lomborg bij zijn "interpretatie van Parijs" vaar je volkomen blind op het artikel van Bob Ward, een communicatie medewerker van het alarmistische Grantham Institute for Climate. Lomborg stelt luid en duidelijk dat het doel van zijn studie was om door te rekenen hoe groot in 2100 de temperatuurreductie is als alle landen hun Parijsafspraken nakomen èn blijven nakomen tot 2100. En het is nu eenmaal zo dat de Parijs akkoorden niet verder strekken dan 2030. Over de periode na 2030 zijn vage toezeggingen gedaan, maar die passen dus niet binnen het doel van deze studie. Volgens Ward had Lomborg die wel moeten meenemen, maar ja, In tegenstelling tot de hoofdredacteuren van gerenommeerde medische tijdschriften, Frans Timmermans, Sig Kaag, en Ed Nijpels kan Lomborg niet in de toekomst kijken en heeft zich wijselijk beperkt tot wat concreet is afgesproken voor 2030. De natte scheten van politici voor de microfoon heeft hij wijselijk gelaten voor wat ze zijn: borrelpraat, onbruikbaar voor een wetenschappelijke studie.
De wereldbevolking past in Alaska als we de bevolkingsdichtheid van Amsterdam aanhouden
5.268 inw./km² * 1481347 km² = 7,8 mld mensen.
Bedankt voor de correctie Harry. Maar volgens kunnen ze er wel allemaal in. Met een tuintje.?
Klopt geen barst van James #8. Alaska is zo'n 170 miljoen hectare groot (663 300 vierkante mijl), dus ruwweg 424,5 miljoen acres (1 acre=0,4 ha). Je zult aardig schouder aan schouder staan met de hele wereldbevolking. Nou ja, 218 m2 per persoon. Maar zeker geen 4000 (1 acre). Geef die infame Mercatorprojectie maar de schuld, Alaska lijkt altijd zo groot op een kaart... Maar dit soort berekeningen betekenen dus gewoon niks.