Vandaag het nieuws van 27 augustus. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

De coronacrisis is goed voor het beursgenoteerde Belgische groente- en fruitbedrijf Greenyard. Het in 2018 door listeria geplaagde bedrijf zag de omzet van groente en fruit in het eerste kwartaal stijgen met 11,4% naar €1,15 miljard. Volgens het bedrijf nam door de uitbraak van het coronavirus de thuisconsumptie van verse groente en fruit fors toe (zie 1.3 en 1.4).

Thuiswerkers kochten meer groenten en fruit in de supermarkten waar Greenyard aan levert. In Nederland bevoorraadt het bedrijf onder meer Albert Heijn. De omzetstijging is ook te danken aan organische groei: supermarkten kochten een groter assortiment en een hoger volume bij Greenyard.

De omzet van Greenyard in verse groenten en fruit steeg in het eerste kwartaal met bijna 13% door meer supermarktomzet in coronamaanden. Voor bedrijven die fruit leveren aan kantoren en andere bedrijfslocaties is het vele thuiswerken juist een flinke strop (zie 1.8). In maart stortte de vraag naar werkfruit plotseling in, inmiddels trekt de vraag weer langzaam aan.

Zaterdag start het grootste fietsevenement van het jaar: de Tour de France. Vandaag is de ploegenpresentatie. De organisatie ASO hoopt met een zogenaamde 'Tour-bubbel' de besmettingen buiten de renners en begeleidende staf te houden. De start is in Alpes-Maritimes waar sinds donderdag het strengste reisadvies (code rood) geldt vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen. Nederlands' troef Tom Dumoulin raadt Nederlandse fans dan ook af naar de Tour-start te komen (zie 3.5).

Angst dat de Tour door het roodkleuren van het departement niet van start zou gaan is nergens voor nodig volgens de ASO. De Tour zou de Tour niet zijn als er geen andere regels voor gelden. "De Tour heeft een uitzonderlijk statuut waardoor de wedstrijd niet onder de verschillende departementen valt waardoor we koersen", aldus de ASO (zie 3.4). Dat betekent niet dat er geen strenge regels gelden. De ASO doet er alles aan zodat het Tourcircus Parijs bereikt (zie overig 1). Maar Parijs is nog ver, dit jaar misschien wel verder dan ooit.

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

5. Relatie oost-west en geopolitieke verhoudingen

Toelichting ›

    6. Europa: één of verder verdeeld

    Toelichting ›
    Dit artikel afdrukken