Het Belgische groente- en fruitconcern Greenyard haalt zijn conservendivisie weer uit de etalage. Ook blaast het concern de aangekondigde kapitaalverhoging af. De reden? "We hebben veel herstelmaatregelen sneller dan verwacht kunnen doorvoeren," zegt co-CEO Marc Zwaaneveld in De Tijd.

Greenyard kwam in 2018 in de problemen door een listeria-schandaal in een productiefaciliteit in Hongarije. Een grote recall-actie volgde, de winst duikelde en de schuldenlast bleek zodanig uit balans dat het aandeel dit voorjaar volledig onderuit ging. Greenyard greep drastisch in door fors te herstructureren. Er kwam een co-CEO (Marc Zwaaneveld) naast topman Hein Deprez, er werden banen geschrapt, kleinere afdelingen werden verkocht en verlieslatende contracten afgestoten. Ook ging Greenyard nauwer samenwerken met grote supermarktconcerns als Delhaize, Carrefour België en de Britse marktleider Tesco.

Dat alles bij elkaar geeft het bedrijf zo veel wind in de zeilen dat de voorgenomen verkoop van de conservendivisie en kapitaalverhoging niet nodig blijken. Tot verrassing van beleggers en investeerders. "Greenyard heeft altijd veel potentieel gehad dat niet is aangeraakt. We hebben de laatste maanden veel meer de kracht van de groep gebruikt," legt Zwaaneveld uit.
De Tijd - Greenyard blaast verkoop conserven en kapitaalronde af
Reageer
  • Deel
Druk af