Vandaag het nieuws van 21 augustus. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Het is 'een klap in het gezicht van de horeca', aldus Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De Nederlandse staat hoeft de coronamaatregelen in de horeca niet te versoepelen (zie 1.2 en 1.3). Dat blijkt uit het verkorte vonnis dat de rechter vandaag uitsprak in het kort geding dat de brancheorganisatie tegen de overheid aanspande eind juli. Nadat gesprekken tussen beide partijen op niets uitliepen, vroeg KHN deze week de rechter alsnog om een uitspraak. Op 11 september publiceert de rechter de motivatie van zijn vonnis.

KHN laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn in het vonnis, schrijft RTL nieuws. 'Er is begrip voor de maatregelen, maar 'de nood in de sector is hoog', zegt de branche. Volgens de branche staan de regels niet in verhouding tot de schade die wordt aangericht. Er is ook geen perspectief voor de ondernemers: niemand weet waar het eindigt. Velen van hen zijn dan ook boos.

Volgens de bracheorganisatie zullen voor het einde van het jaar veel horecazaken failliet gaan als gevolg van de crisis.



'Vliegschaamte', 'klimaatschaamte' en 'vleesschaamte' waren al oude bekenden. Covid-19 brengt ook zulke bijverschijnselen met zich mee. Van de schaamte van patients zero tot 'covidioot', maar ook 'vakantieschaamte' nu steeds meer Nederlanders terugkomen van vakantie. Zowel de verwijtende blikken van anderen tot de schaamte die je jezelf aanpraat. Journalist Maartje Laterveer van Het Financieele Dagblad ziet ook dat als het nieuwe normaal: "eens te meer beseffen dat je niet alleen bent op de wereld, en je toch alleen voelen" (zie 2.2).

Ze schrijft: "Waar ik niettemin geen rekening mee had gehouden, was het gevoel van schaamte dat mij overviel bij terugkomst. [..] het voelt toch alsof je af bent. [..] Zo is onze wereld in rap tempo veranderd in een kampenstrijd waarin we eerst op Twitter moeten kijken om te weten wat we ergens van vinden. Zo’n strijd heeft maar één verliezer: ons autonome denken. En daarbij wint niemand."

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

5. Relatie oost-west en geopolitieke verhoudingen

Toelichting ›

6. Europa: één of verder verdeeld

Toelichting ›

7. De exit: hoe unlock je de lockdown?

Toelichting ›

8. Democratie, rechten en redelijkheid

Toelichting ›

9. Recessie of depressie

Toelichting ›

Overig

Dit artikel afdrukken