Bij de aardbevingen zijn 300.000 kazen onverkoopbaar geworden. Het zou gaan om ca. 10% van de totale jaarverkopen. Jaarlijks worden 3 miljoen kazen verkocht. Een kaas van 24 maanden weegt 40 kilo en levert € 420 op.

De schade als gevolg van de aardbeving, inclusief de schade aan de gebouwen en rijpingsinstallaties zou ca. € 80 miljoen bedragen. Dat is een flink kapitaal. Niettemin moet geconstateerd worden dat de goed beheerste merkstrategie rond Parmezaanse kaas zorgt voor een al decennia lange rendabele productie. Alleen kaas uit de regio van Parma mag Parmigiano Reggiano heten, zodat het befaamde Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano de volledige productie en prijsvorming kan sturen.
Volgens The Guardian zegt premier Mario Monti van Italië hulp toe aan de Parmezaanse kaasboeren.

'Red een kaas' is een ludieke actie om ... kaas te verkopen. Met redden heeft het niets te maken. Een kip of koe kun je redden van de slachtlijn omdat je de dieren zielig vindt. Zelfs een paprika kun je redden, want Nederlandse telers verdienen er al jaren niks aan. De Hollandse paprika zou dus kunnen verdwijnen en daarom gered moeten worden als je die zo graag wilt. Zelfs het gewone Nederlands varken valt te redden, want tegen ieders verwachting in staat het op de nominatie om te verdwijnen vanwege de overproductie alhier. Dat alles kan een reden voor reddingswerk zijn. Maar wat 'redden' we met een beschadigde Parmezaanse kaas van boeren die hun geld doorgaans goed verdienen en die steun krijgen van hun premier? Voor zover warenwettelijk verantwoord, is de kaas uitstekend om te smelten of te raspen. Er hoeft weinig verloren te gaan voor menselijke of desnoods dierlijke consumptie. Ook om de kringlopen te sluiten hoeven we ons dus geen zorgen te maken.

Ramptoerisme - op afstand: 'rampconsumptie' - en slimme commercie kunnen uitstekend samengaan. De Parmezanen zullen de pijp beslist niet aan Maarten geven. Mogelijk zullen de prijzen van Parmezaanse iets stijgen als gevolg van schaarste.

Fotocredits: red een kaas.nl
Dit artikel afdrukken